Başınız neden dönüyor?

Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti! Hava değişikliğinden hatalı hareket etmeye, ışıktan yüksek sese maruz kalmaya, stresten öksürüğe kadar pek çok etken baş dönmesini tetikleyebiliyor. Bu tetikleyici etkenlerin ardında ise genellikle kulak, bazen de beyinden kaynaklanan hastalıklar yer alıyor.

Haberler 06.01.2021 - 06:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer altta yatan hastala bal olarak ba dönmesine pek çok ikayetin de elik edebildiine dikkat çekerek, Elik eden yaknmalar arasnda bulant, kusma, çnlama, iitme kayb, kulakta dolgunluk hissi, terleme, çarpnt ve nefes darl görülüyor. Gerek tetikleyiciler gerekse elik eden ikayetler vertigoya yol açan hastala göre deiiyor diyor. Acbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer ba dönmesine en sk neden olan 6 hastal anlatt önemli bilgiler verdi.

KULAK KRSTALLERNN YERNDEN OYNAMASI (BPPV)

Ba dönmesine en sk yol açan hastalklar arasnda pozisyonel vertigo (BPPV) yer alyor. Halk arasnda kulak kristallerinin yerinden oynamas olarak bilinen pozisyonel vertigo, ba hareketlerine bal olarak, genelde saniyeler süren iddetli ve ksa süreli ba dönmesine neden oluyor. Sklkla raftan bir ey almak veya ayakkab balamak gibi hareketler bu hastalkta ba dönmesini tetikliyor. diyen Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer yerinden oynayan kulak kristallerinin tansnn basit manevralarla konulup tedavi edilebildiini belirterek, öyle devam ediyor: Pozisyonel vertigonun ya ilerledikçe görülme riski artyor. Bu hastaln D vitamini eksik olan hastalarda daha sk görüldüüne dair önemli çalmalar mevcut.

DENGE SNRNDE LTHAP (VESTBÜLER NÖRT)

Denge sinirinde iltihap olarak tanmlanan vestibüler nörit hastal da sk görülen vertigo nedenlerinden birini oluturuyor. Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer hastalarn genellikle öncesinde bir üst solunum yolu enfeksiyonunun varlndan bahsettiklerini vurgulayarak, Vestibüler nörit oldukça iddetli ve 7-10 gün boyunca sürekli seyreden, ancak iddeti azalarak devam eden ba dönmesine yol açyor. Hastalarda iddetli bulant ile kusma da görülüyor ve azdan beslenme mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle hastalarn bir ksmnda hastanede takip gerekebiliyor. diyor.

MENERE HASTALII

ç kulak svlarnda (endolenf) genileme sonucu oluan meniere hastal önemli bir ba dönmesi etkeni olarak belirtiliyor. Ataklar halinde ortaya çkan ba dönmesi tipik özelliini oluturuyor. Ba dönmesinin yan sra atak srasnda iitme kayb, çnlama ve kulakta dolgunluk hissi, deien sklklarda görülüyor. Diyet deiiklii, ilaç tedavisi ve kulak içine yaplan enjeksiyonlarla hastalk kontrol altna alnabiliyor.

ç KULAK LTHAPLANMALARI (LABRENTT)

ç kulan iltihaplanmas olarak bilinen labirentit varlnda ba dönmesine iitme kayb ve bulant/kusma elik ediyor. Labirentit enfeksiyonlar veya enfeksiyon d etkenlere bal olarak geliebiliyor. Genelde iddetli ba dönmesine yol açan labirentit varlnda hastanede yat gerekebiliyor. Ataklar halinde olmayan ve sürekli devam eden ba dönmesi haftalarca sürebiliyor ve sonrasnda özellikle baz hareketlerle ortaya çkan dengesizlik ile iitme kayb gibi sekeller brakabiliyor.

VESTBÜLER MGREN

Migren tans olan birçok hastada klasik migren ataklar dnda bamsz vertigo ataklar görülebiliyor. Ba ars dnda baka nörolojik ikayetler oluturan migrenöz bir tablo olarak karmza çkyor diyen Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, tan ve tedavi sürecini öyle anlatyor: Migren tans varlnda ataklar halinde ortaya çkabilen ba dönmesi veya dengesizlik ve ba ars ile denge bozukluu arasnda bir ilikinin tespit edilmesiyle tan konuluyor. Ba dönmesi ata srasnda sklkla ba ars görülmemesi ve tetikleyicilerin varl önemli özellikler arasnda yer alyor. Tedavisi genel olarak migren tedavisine benzerlik gösteriyor.

BEYN DAMAR HASTALIKLARI

Ba dönmesine de yol açan damar hastalklarnn önemli bir oran tkanklk sonucu oluuyor. Damar hastalklar, etkilenen alana göre birçok ek ikayetlere de sebep olabiliyor. Risk faktörleri arasnda sigara içmek, yüksek tansiyon ve diyabet yer alyor. Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, Özellikle ani ortaya çkan durumlarda ilk amacmz ksa sürede tany doru bir ekilde koymak ve uygun tedavinin balatlmasn salamaktr. diyor.

Ana Sayfaya Git