Basit önlemlerle reflü şikayetlerini azaltabilirsiniz

Baharatlı yemekler, çikolata ve taze sıkılmış meyve suyu tüketimi sonrası, midenizden boğazınıza doğru yanma mı oluşuyor? Ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve kronik öksürük sorunlarınız mı var? Eğer bu soruların yanıtı “evet” ise toplumda her 100 kişiden 20’sini etkileyen reflü sorunu ile karşı karşıyasınız demektir.

Haberler 18.10.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reflü ile yaamak yalnzca yaam kalitesini düürmez, ülser ve yemek borusu kanseri gibi önemli problemleri de beraberinde getirebilir. Reflü ikayetlerini an aza indirmek ise yaam stilinizi deitiren basit önlemler ve salkl beslenme alkanlklar ile mümkündür. Memorial Dicle Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Uz. Dr. Remzi Beta, reflü nedenleri ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Astm, kronik öksürük ve ses ksklna dikkat!

Mideden boaza doru yaylan ve daha ziyade yemekten sonra oluan yanma, reflünün en sk görülen belirtisidir. Bunu, mide içeriinin aza gelmesi ve yutma güçlüü gibi belirtiler takip eder. Baz hastalarda; arl yutkunma, geirti, hçkrk, bulant ve kusma gibi ikayetler de ender olarak görülebilir. Reflü yalnzca yemek borusu, mide ve barsak sistemi deil, bunlarn dndaki organ ve sistemlerde de baz belirtiler ile kendini gösterebilir. Göüs ars, astm benzeri bulgular, boaz ars, ses kskl, kronik öksürük ve di çürükleri de reflüye bal olarak geliebilir.

Baharat ve salça ikayetleri artrr

Reflü sorunu yaayan hastalarda, özellikle baharatl gdalar, yal ve salçal yemekler, çikolata, taze sklm meyve sular tüketildiinde ikayetler belirgin bir art gösterir. Bunlarn yannda çay ve kahve tüketimi de hastaya rahatszlk verir. Reflü belirtileri özellikle ar kilolu ve obezite sorunu olan hastalarda daha belirgindir, kilo probleminin obezitenin önemli bir nedeni olduu da unutulmamaldr. Reflü ikayetleri yaayan kiilerin kilo verdiklerinde, bu sorunun önemli ölçüde azald görülmütür.

Önemli salk sorunlarna neden olabilir

Klasik reflü belirtileri, hastann reflü olma tansn kuvvetlendirir. Daha rasyonel bulgularn, endoskopik incelemeyle ve 24 saat süreyle yemek borusuna gelen mide asidinin bir cihaz yardmyla ölçülmesi ile reflü olup olmad belirlenebilir. Reflü tans konulduktan sonra hastaya uygun tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilmelidir. Hastaln kontrol altna alnmad ve ilerledii durumlarda önemli salk sorunlar ortaya çkabilir. Reflüye bal kanama, ülser, yemek borusunda delinme veya darlk geliebilir. Reflünün en korkulan komplikasyonu kanserdir. Barrettözofagus denilen hücresel bir dönüüm buna zemin hazrlar. Barrettözofagusun skl reflü hastalarnda %3-20 arasnda deiir. Bu hastalarda yllk kanser gelime skl ise %0,5 civarndadr. Dolaysyla kanser çok sk rastlanan bir durum olmasa da hastalk mutlaka tedavi edilmeli, ikayetler kontrol altna alnmaldr.

Reflü tedavisinde yaam stili deiiklikleri önemli

Yaam stilinde deiiklik her reflü hastasna önerilmelidir. Reflü hastalar öncelikle hayat kalitesini yükselten ve ikayetlere azaltan basit önlemler almaldr. Örnein; yatak bann yükseltilmesi, sk ve dar elbiselerden kaçnlmas, kilo kontrolünün salanmas, yemekten hemen sonra ve 3 saat içinde uyumamak gibi. Reflü ikayetlerinin kontrol altna alnmasnda diyet deiiklii de çok önemlidir. Hastaya özel bir diyet program uygulanmal, porsiyonlar küçültülmeli, yal yemeklerden saknlmal ve çikolata tüketimi azaltlmaldr. Tedavide en iyi yant, asit basklayc ilaçlar ve doku koruyucu ilaçlarn kullanm ile alnmaktadr. laç tedavilerinden sonuç alnamayan hastalarda cerrahi seçenek de uygulanmakta ve baarl sonuçlar alnmaktadr.

Ana Sayfaya Git