Başka hastalıkları taklit edebiliyor!

Dünyada kadın kanserleri arasında 7. sırada yer alan yumurtalık kanseri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, 40 yaş üstü kadınlarda meme kanserinden sonra 2. sırada görülüyor. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 4 bin kadında teşhis edilen yumurtalık kanseri, jinekolojik kanserler arasında rahim kanserinden sonra 2. sırada geliyor. Herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediği için genellikle geç dönemde tespit ediliyor.

Haberler 07.05.2022 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Hastalarn büyük çounluunda tannn ileri evrede konulmas nedeniyle en ölümcül kanserler arasnda yer alyor. Oysa erken tehis edildiinde tedavisinde yüzde 80-90lara varan baarl sonuçlar elde edilebiliyor. Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Fuat Demirci, yumurtalk kanserine ne kadar erken tehis konulursa tedavisinde de o oranda baar salanabildiini belirterek, Bu kanserin erken tehis edilmesinde ise her yl düzenli olarak yaplan jinekolojik kontroller büyük önem tayor. Erken tehis için dikkat edilmesi gereken bir baka önemli nokta ise yumurtalk kanserinin belirtilerinde zaman kaybetmeden hekime bavurmaktr. diyor.

Yumurtalk kanserinin 7 belirtisine dikkat!

Yumurtalk kanserinin belirtileri sinsi oluyor, zira genellikle gastrit, ülser, hazmszlk, kronik kabzlk ve kolit gibi mide-barsak hastalklarnn yaknmalaryla karyor. Hastalar önce dahiliye polikliniklerine bavurduklar için tan ve tedavide gecikme yaanyor. Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Fuat Demirci, bu nedenle her 3 yumurtalk kanserinden 2sine ileri dönemde tan konulabildiine dikkat çekerek, Dolaysyla yumurtalk kanserinde erken tan için özellikle adet düzensizlii, karn ars, karnda ilik, kaskta dolgunluk veya ar, gaz ve kabzlk gibi yaknmalarda kadn hastalklar ve doum uzmanna da bavurmak gerekiyor. Yaplan jinekolojik muayene, ultrason takibi, hastadan alnan detayl öykü ve kan tahlilleri sayesinde bu kanser türüne erken tan konulabiliyor. diyor.

Tan ameliyat srasnda konuyor!

Yumurtalk karn içinde yer alan bir organ olduu için bu kanserin kesin tans ameliyat srasnda dokunun alnp, ayn anda patoloji uzmannn bu örnei ameliyathanede deerlendirmesiyle konuyor. Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Uzman Prof. Dr. Fuat Demirci, ameliyat sürecinin patolojik deerlendirmeye göre devam ettiini belirterek, Eer hastalk sadece yumurtalkla snrlysa, iyi huylu tümör ya da kist ise ameliyat sonlandrlyor. Kötü huylu olmas halinde ise ileri cerrahiye geçiliyor. Rahim, yumurtalklar, tüpler ve varsa karn zar ile barsak yüzeylerinden kitleler alnp lenfadenektomi (kanserli olan lenf düümlerini ortadan kaldrmak için uygulanan bir cerrahi yöntem) yaplyor. Bu ilemlerle, var olan tümör yükünü sfra indirmek amaçlanyor. Erken evre yumurtalk kanserinde sadece cerrahi tedavi yeterli gelirken, ileri evrede ise kemoterapi yöntemine de ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde yeni ilaçlarn da kullanlmas ile kemoterapi etkili bir tedavi yöntemi haline gelmitir diyor.

Kimler risk altnda?

Yumurtalk kanserinin neden olutuu henüz net olarak tespit edilemese de aada yer alan faktörlerin riski artrd belirtiliyor.

* Menopozda ya da 50 yan üzerinde olmak

* Erken adet görmek

* Menopoza geç girmek

* Doum yapmam olmak

* Ailede yumurtalk ya da meme kanseri öyküsünün olmas

* BRCA1 ya da BRCA2 gen mutasyonlar tamak

* çikolata kisti varl

Ana Sayfaya Git