Başkasının Depresyon İlacı Sizi Hasta Edebilir

Kendinizi mutsuz ve yorgun hissediyorsanız, uykularınız kaçıyorsa, gün içinde sık sık baş ve boyun bölgeniz ağrıyorsa bu durum depresyonda olduğunuza işaret ediyor olabilir.

Haberler 19.07.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sadece psikolojik olarak deil, fizyolojik anlamda da kiiyi olumsuz etkileyen depresyon; fark etmeden gelerek yaam kalitenizi düürüyor.

Bu durumda yakn çevrenin tavsiyeleri üzerine ilaç almaya balamak ya da kendi kendine sorunun üstesinden gelmeye çalmak daha ciddi tablolara yol açabiliyor.

Psikolog Gizem Mine çölümlü, depresyon ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Her 50 kiiden biri depresyon yayor

Dünyada her 50 kiiden birinde görülen depresyon, ülkemizde en sk görülen rahatszlklar arasnda yer almaktadr. Kiide psikolojik olduu kadar fiziksel rahatszla da yol açan depresyon psikiyatrik rahatszlklarn nezlesi olarak tanmlanmaktadr. Toplum ve aile içindeki baz sorumluluklar; sevinç, coku, üzüntü, öfke, keder, huzursuzluk ve endie gibi duygu deiimlerin yaamasna neden olmaktadr. Bu sancl süreçler kontrol altna alnmadnda ise depresyon ortaya çkabilmektedir.

Bu belirtiler depresyonun balangc olabilir

Konsantrasyon problemi; karar vermede, hatrlamada sorun yaamak

Açklanamayan ba, boyun ve bel ars yaamak

Uykusuzluk ya da ar uyuyarak uyku deiiklii yaamak

Enerjideki azalmann sürekli bir yorgunluk yaatmas

Sorumsuz davranlarn sebep olduu dikkatsiz araba kullanma ya da kumar oynamak

çaresizlik hissi, karamsarlk

Öfke ya da tahammülsüzlük, kendini ajite ve huzursuz hissetmek

Yineleyen ölüm düüncesi, intihar giriimi

Kadnlarda uyku hali erkeklerde öfke nöbetleri ile kendini gösterebiliyor

Her hastalkta olduu gibi depresyonun da genetik sebepleri bulunmaktadr. Ailesinde herhangi bir depresyon hikayesi bulunan insanlarn dier insanlara göre bu rahatszla yakalanma riski daha fazladr. Genetik sebeplerin dnda yalnzlk, ilikilerde yaanan problemler, ekonomik sorunlar ve çocukluk çanda yaanan travmalar en önemli sebeplerdir. Nedenleri ayn olsa da kadnlarda erkeklerden iki kat daha fazla depresyon görülmektedir. Erkeklerdeki en önemli belirtileri tahammülsüzlük, yorgunlua elik eden öfke, sinirlilik, iddet ve umursamaz davranlar, kadnlarda ise youn bir ekilde suçluluk, uykuda art, itah ve kilo art olarak kendini göstermektedir.

Depresyona neden olan sebepler

Yalnzlk

Sosyal destek yetersizlii

liki problemleri

Alkol ve uyuturucu bamll

Mali sorunlar

Ailede depresyon öyküsü

Erken çocukluk travmas

Salk problemleri ve kronik arlar

Mutlaka bir uzmana bavurun

Baz durumlarda kii depresyonda olduunu kabul etmek istemez. Bu durumda kii genellikle ba, karn, eklem arlar, çarpnt ve nefes darl gibi belirtilerle ya da cinsel bozukluk belirtileri ile skça destek aray içine girebilir ve bu süreci arkada ve e destei ile amaya çalabilir. Birçok insann hayatnn bir döneminde yaad depresyon, tedavi edilmedii takdirde duygusal hasarlara, hayat tehdit eden salk problemlerine, hatta kiiyi intihara sürükleyebilmektedir.

Bu nedenle depresyon belirtileri yaayan kiilerin mutlaka alannda uzman bir psikolog tarafndan tedavi edilmesi gerekmektedir. çünkü uygulanan ilaç ve psikoterapi ile kalc bir tedavi uygulanabilir. Psikoterapide, depresyona neden olan yanl inanlar ve düünce kalplar yeniden yaplandrlarak, hastann daha etkin bir biçimde sorunlarn yönetebilmesi salanabilmektedir.

Depresyon tedavisinde, ilaç tedavisi ve psikoterapi kombinasyonu eklinde bir tedavi görmek kalc ve salam bir iyileme için çok önemlidir. Uzman doktor önerisi ve takibi ile balanan ilaç destei, düzenli aralklarla ve sürekli bir takip eklinde olmaldr. Depresyon balangç, younluk ve süreklilik özellikleri kiiden kiiye deitii için, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanlan ilaç ve ertelenen terapi destei, iyileme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir.

Sadece gözlem altnda ve uzman ibirlii içinde, tedavi süreci güvenli ve etkin bir ekilde kontrol edilebilir. Süreci destekleyici psikoterapi görümeleriyle de, depresyondaki yanl inanlar ve düünce kalplar yeniden yaplandrlr. Ayrca psikoterapi ile danann daha etkin bir biçimde sorunlarn yönetebilmeleri salanr.

Ana Sayfaya Git