Batman'da ücretsiz SMA taraması başladı

Batman'da Sağlık Bakanlığınca yeni evlenen çiftlere ve anne baba olmayı planlayan ailelere yönelik uygulamaya konulan ücretsiz Spinal Muskuler Atrofi (SMA) taraması başladı.

Haberler 31.12.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BATMAN - Batmanda Salk Bakanlnca yeni evlenen çiftlere ve anne baba olmay planlayan ailelere yönelik uygulamaya konulan ücretsiz Spinal Muskuler Atrofi (SMA) taramas balad.

Batman l Salk Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, SMA hastalnn önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin tayclk testinden geçmesini amaçlayan ücretsiz tarama programna Batmanda da balandn bildirdi.

Pamukçu, aile hekimlerinde yaplan tarama program kapsamnda evlilik öncesi salk raporu almak için Aile Sal Merkezlerine bavuran ve hala evli olup, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin talepleri dorultusunda ücretsiz tarama testi yapldn kaydetti.

SMA TARAMASI ÜCRETSZ

Kiilerin tayc olmas ve üpheli çkmas durumunda aile hekimlii bilgi sistemleri ile test sonuçlarnn aile hekimliine dütüünü ve kiilerin bilgilendirilerek tbbi genetik uzmanlarna yönlendirileceini ifade eden Pamukçu, unlar kaydetti:

Her ne kadar bu tarama programn anne ve baba adaylarnn üzerinden yapyor olsak da bizim asl hedefimiz çocuklarmz. Onlar salkl bir ekilde dünyaya gelsin diye bu taramalar yapyoruz. Bu yüzden tüm evli çiftlerden aile hekimlerinin önerileriyle evlilik öncesi tarama testlerini yaptrmalarn tavsiye ediyoruz.

YEN EVLENEN çFTLER

Kültür Aile Sal Merkezine bavuran ve ücretsiz SMA testi yaptran 27 yandaki Bilal Bardakç da nianl olduunu ve yaknda evleneceini söyledi.

SMA testini herkesin yaptrmas gerektiini aktaran Bardakç, leride çocuklarmzn salkl olup olmayacan örenerek buna göre de önlem alm olacaz. çocuklarmzn sal için bu testi her çift yaptrmaldr. Böyle bir taramann ücretsiz olarak balatlmas da ayrca çok iyi olmu, emei geçenlere teekkür ediyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git