Bayılmayı ciddiye alın!

Bayılmanın beynin kan akımının önemli ölçüde azalmasıyla oluşan geçici bir şuur kaybı durumu olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, “Bayılma (senkop) vakalarının çoğu kalbe bağlı olmayan nedenlerle görülür. Nabız ve tansiyonda ani ve hızlı düşme nedeniyle gelişir. Çoğunlukla sıcak ortamda, ağır bir yemek sonrasında olabilir” dedi. Özkardeş, kalbe bağlı birçok hastalık nedeniyle bayılma gelişebilir uyarısında bulundu.

Haberler 09.03.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Abdullah Özkarde, tpta senkop olarak adlandrlan baylma hakknda uyarlarda bulundu.

Baylma öncesinde genelde bulant, terleme, esneme, bazen görme ve duyma bozukluu gibi ön belirtilerin olduunu dile getiren Doç. Dr. Abdullah Özkarde, atak sonrasnda ise hastann benzinin soluk, terli ve kalp hznn yava olabildiini ifade etti. Baylmada kaslarn tonusu (gerginlii) da kaybolduu için genellikle dümenin gerçekletiini söyleyen Doç. Dr. Özkarde, hastalarn bazen tam olarak baylmasalar da baylacak gibi olduklarn hissettiklerini; bu gibi durumlara da tp dilinde presenkop denildiini belirtti.

TANSYON DÜÜKLÜÜNE DKKAT EDLMEL

Senkopun bir belirti olduunu, baka bir hastaln etkisiyle olutuunu ve bunun arkasnda birçok nedeninin yatabileceini vurgulayan Doç. Dr. Özkarde, senkopa yol açan ana sebepleri öyle sralad:

Kalp hastalklar, sinirsel kökenli vazovagal senkop diye adlandrlan olaylar, baz akcier hastalklar, beyin damarlar ile ilgili baz problemler, kan ekerinin düük olmas, tansiyon düüklüü, kan kayb veya kanszlk, kalp hastalklaryla olan senkoplar.

KALP HASTALIKLARI NEDEN OLABLR

Senkopa yol açan hastalklarn içerisinde hayati önemi olan hastalklarn olduunu belirten Doç. Dr. Özkarde, Bu hastalklar tüm senkoplarn yüzde 20sini olutururlar. En çok kalp ritmiyle ilgili problemlerden kaynaklansa da kalbe bal birçok hastalk nedeniyle baylma geliebilir. Ritim bozukluu nedeniyle, kalpten beyine giden kan miktar deiebilir, geçici olarak kesilebilir ve buna bal olarak hasta baylabilir. çok hzl veya yava aritmiler hafif ba dönmesinden baygnla kadar uur deiiklii yapabilir. Ön belirti olmadan ani uur kayb olur ve ritim düzelince kii hemen normale döner. Aritmilerle birlikte kalp blou olmas, önemli boyutta nabz azalmas, kalp kapaklarnn hastalklar, kalp içinde tümör olmas, kalp kasnn kansz kalmas ve kalp krizi kalbe bal senkopun nedenleri arasnda saylabilir ifadelerini kulland.

Uzman uyard: Baylma, kalp hastalklarnn habercisi olabilir

SIKI KRAVAT BALAMAK BLE BAYILMAYA YOL AçABLR

Senkop vakalarnn çounun kalbe bal olmayan nedenlerle görüldüünü söyleyen Doç. Dr. Özkarde, Nabz ve tansiyonda ani ve hzl düme nedeniyle geliir. çounlukla scak ortamda, ar bir yemek sonrasnda olabilir. Bulant, terleme, esneme, bazen görme ve duyma bozukluu gibi ön belirtiler olur. Atak sonrasnda hasta soluk, terli olabilir ve kalp hz yavatr. Boyundaki beyine giden büyük damarlarn yanndaki alglayc hücrelerin duyarllnn artmasyla nabz yavalayp baygnlk geliebilir. Tra srasnda, sk kravat takldnda, ban ani çevrilmesiyle uur kayb olabilir eklinde konutu.

NATçI ÖKSÜRÜK NÖBETLER SENKOP SEBEB

Bilinen bir hastal olmayan çou kiide ani ve hzl pozisyon deiikliine bal olarak geçici ba dönmesi olabileceini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Özkarde Bu durum yallarda daha fazla görülür. Postural hipotansiyon, yatar veya oturur pozisyondan ani kalklarda kan basncnn dümesiyle olur; baylma veya ba dönmesi ile sonuçlanabilir. Bu durum sklkla vücuttaki sinirlerin fonksiyon bozukluklar, ar sv kayb ve kullanlan ilaçlarn yan etki göstermesi durumlarnda ortaya çkar. Bazen akcier hastalna bal inatç öksürük nöbetleri de senkopa yol açabilir diye konutu.

KALP HASTALIINA BALI SENKOPLAR GÖZ ARDI EDLMEMEL

Baylma annda hastann uygun müdahaleyle kendine getirilmesinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Özkarde, senkop tedavisi ile ilgili u bilgileri paylat:

Kan basnc ve nabz normale döndüünde, genellikle hasta da kendine gelir. Baylmann nedeni aratrlmaldr. Detayl tetkik ve incelemelerin yaplmas gerekebilir. Senkopta tedavi, sebebi ortadan kaldrmaktr. Ritimde bir sorun varsa düzeltilmeli, kapak hastal varsa gerekirse ameliyat edilmelidir. Kalp hastalna bal senkoplar tehlikelidir ve vakit geçirilmeden müdahale edilmelidir. Vazovagal senkopta ise tetikleyen sebeplerin mümkün olduunca kontrol altna alnmas gerekir. Baz egzersiz programlar ve ilaç tedavileri yaplabilir.

EPLEPS HASTALII BAYILMAYI TETKLEYEBLR

Epilepsinin önemli bir baylma nedeni olduunun altn çizen Doç. Dr. Özkarde, Epilepsi, bir beyin hastaldr. Beyindeki anormal elektriksel faaliyet sonucunda görülür. Birçok türü olsa da hepsi nöbetler halinde seyreder. uur kaybnn olduu büyük nöbetlerde kol ve bacaklarda kaslmalar görülür. Nöbetlerin ne zaman ve nerede geleceini bilebilmek mümkün deildir. Tedavi edilmesi gereken bir hastalk grubudur. Senkoptan ayrt edilmesi gereken dier bir baylma türü psikojenik nöbetlerdir. Baz duygu ve psiik durumlarda, genellikle bakalarnn yannda olur. Alayarak kendine gelme olabilir diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git