Bayram Sofralarında Serinletici Tatlara Yer Verin

Ramazan ayının sonlarına yaklaşılan bu günlerde bayram menüleri şimdiden oluşturulmaya başlıyor. Genellikle bayram boyunca tüketilen yemek ve tatlı miktarı ise günlük alınması gereken kalorinin çok üzerine çıkıyor.

Haberler 20.06.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle hava scaklklarnn yüksek olduu bölgelerde hafif ve serinletici tatlara sofralarda yer vermek hem kilo kontrolü hem de saln korunmas açsndan önem tayor. Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Berna Ertu, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Ramazanda yavalayan metabolizmanz harekete geçirin

Ramazan boyunca, uzun süren açln ardndan iftarda birden yemek yemek metabolizma hznn yavalamasna ve sindirim sistemi rahatszlklarna neden olmu olabilir. Dolaysyla bayramdan sonra düzenli beslenmeye geçildiinde, bu ikayetlerin tekrar etmemesi için akam yemeinde çok yal yemekler yemekten kaçnmaya, porsiyon ölçülerin normal olmasna ve akam yemeinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir.

Ara öünler olmazsa olmaz!

Ramazanda azalan öün saylarn, bayramdan sonra günlük beslenmeye ara öünler ekleyerek artrmak, yavalam olan metabolizma hznn yükselmesine yardmc olacaktr. Özellikle ara öünlerde meyve, süt veya süt ürünleri, tahll ekmek, peynir, diyet bisküvisi gibi besinler tercih edilmelidir. Salkl ve dengeli beslenme için tüketilen besinlerin çeitlilii içerdikleri besin öeleri ve miktarlarndan dolay önemlidir. Özellikle bayram süresince de sebze ve meyve grubundan besinleri çeitli tüketmeye çallmaldr. Vitamin ve minareler sebze ve meyvelerin kabuklarnda olduundan ve günlük posa almn da artracandan, kabuklaryla tüketilmesi önemlidir.

Günde en az 8-10 bardak su için

Salkl ve dengeli beslenmenin temel prensiplerinden olan ve Ramazan ay süresince de dikkat edilen sv tüketimine özen gösterilmeye devam edilmelidir. Özellikle ya mevsiminde, scak havalarn youn olduu bölgelerde susuz kalnmas yorgunluk, sersemlik hissi, deride kuruma, scaklk hissi ve sindirim sisteminde kabzlk gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük su tüketiminin minimum 8-10 su barda, toplam sv miktarnn ise 12-15 su barda yani ortalama 3 litreyi bulmas gerekmektedir.

Ar tatllar yerine taze meyveli sunumlar yapabilirsiniz

Tatl tüketiminde miktar, tüketim saati ve skl önemlidir. Ramazan Bayramnda erbetli ve hamur ii tatllar yerine sütlü veya meyveli tatllar tercih edilmelidir. Ancak erbetli tatl tüketilecekse de küçük porsiyon ve bayram süresince en az sklkta olmasna özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle Antalya gibi scak havalarn etkin olduu bölgelerde, misafirlere ikram edilecek bayram tatllar souk ve sütlü olacak ekilde hazrlanabilir. Tatllar, küçük kaselere konularak veya küçük porsiyonlarla hazrlanabilir. Ayrca misafirlere tatl yerine taze meyveler de ikram edilebilir. eftali ve elma ile az ekerli tatllar yaplarak, kaymak yerine dondurmayla servis edilebilir. Tatlnn yannda az ekerli limonata, komposto, vine urubu ikram edilebilecei gibi; deiik bir tat arayanlarn souk tarçnl bitki çaylar da seçenek olabilir.

Bayramla birlikte normal beslenme düzenine geçi için 15 altn kural;

1 -Kahvalt yapmadan güne balamak metabolizmay yavalataca için kahvalty ihmal etmeyin.

2 -Yeterli ve dengeli beslenmek için öün atlamayn ve günde en az 3 öün besin tüketin

3 - Su tüketiminiz azsa her öününüzde 2 bardak su içmeyi deneyin

4 - Günlük tuz tüketimini, 6 gr yani 1 silme tatl kan geçirmeyin

5 - Etli ve kymal sebze yemeklerini etin yayla piirin, ya ilave etmeyin

6 - Besinleri kzartmak yerine zgarada, frnda piirerek veya halayarak tüketin

7 - Kalp salna faydal Omega 3 ya asitleri için haftada en az 2 kez balk tüketin

8 - Meyve ve sebzeleri kabuklaryla tüketmeye özen gösterin

9 - Günlük süt ve süt ürünleri tüketiminin en az 2,5 su barda olmasna dikkat edin

10 -Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketin

11 -Popüler diyetleri uygulamaktan kaçnn

12 -Az az sk sk beslenerek kilo almnn önüne geçin

13 -Öünlerin arasnn en fazla 3 saat olmasna dikkat edin

14- Standart porsiyon ölçülerinizin dna çkmayn

15 -Gda etiketlerini okumay alkanlk haline getirin

Ana Sayfaya Git