Bayram sonrası tehlike büyük!

Prof. Dr. Murat Akova: Bayramdan sonra Türkiye'de de Delta varyantı baskın hale gelecek

Haberler 15.07.2021 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en büyük faz çalmas olan Sinovac Faz 3 çalmasnn koordinatörlüünü de yürüten Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Murat Akova, Delta varyantna kar uyard.

Akova, AB ülkelerinde Austos bandan itibaren Delta varyantn artk baskn hale gelecei bildiriliyor. Türkiye için de durum farkl deil, kaç vaka Delta varyant çkt vs, bunun artk önemi yok, bayramdan sonra Delta varyantn ülkemizde de baskn hale geleceini tahmin ediyoruz.

Herkes sanki salgn öncesi dönemdeymiiz gibi maske, korunma önlemlerini brakt. Adan da öte esas bilimsel kant, maske ve mesafenin halen en büyük korunma önlemi olduudur. Üç doz a da olsanz u anki alarn tamam yüzde 100 korumuyor. O nedenle önlemlere devam etmek zorundayz dedi.

Türkiyede 1 Temmuzdan itibaren kstlamalarn tamamen kalkmasyla beraber vatandalarn sanki salgn bitmiçesine kiisel korunma önlemlerini de brakmasnn çok tehlikeli olduunu söyleyen Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Murat Akova, önemli açklamalarda bulundu. Türkiyenin en büyük a faz çalmas olan Sinovac Faz 3 çalmasnn koordinatörlüünü de yapan Prof. Dr. Akova, alanmann tam olarak istenen düzeyde olmad bu günlerde maske kullanmay brakmann ciddi bir hata olduuna deindi. Prof. Dr. Akova sözlerini öyle sürdürdü: Türkiyede u anda yaplan büyük bir yanl var. 1 Temmuzdan itibaren davul zurna ile tekrar eski halimize döndük. 2019daki gibi, sanki pandemi öncesi dönemdeymiiz gibi, maske kullanm minimumda, kalabalklar korkunç düzeyde, yurtdndan özellikle Delta virüs salgn olduu bilinen ülkelerden (Rusya olmak üzere) çok sayda turist geliyor. O turistlerin olduu turizm bölgelerinde de maske kullanm neredeyse yok, kapal ortamlarda önlemlere dikkat edilmiyor. Bence u anda esas bilimsel kant, ister varyant olsun, ister orijinal virüs olsun, hastala kar en etkili yöntem halen maske ve dier korunma önlemleri. Kalabalk ortamlarda, havalandrmas olmayan ortamlarda maskesiz ve uzun süreli bulunmak en büyük risk faktörü

Üç DOZ DA OLSANIZ VARYANTLARDA KORUMA YÜZDE YÜZ DEL

Eer bu ekilde önlemlere uyulmamaya devam edilirse Delta varyantn Türkiyede de baskn hale gelmesinin kaçnlmaz olduuna iaret eden Prof. Dr. Akova, u anda vaka says 1dir 3tür çok da önemi yok artk. Bayramdan sonra, Temmuz aynn sonuna kadar muhtemelen Türkiyedeki yaygn virüs Delta virüsü olacak. Bu konuda hiçbir üphe yok. Ayn öngörü AB ülkeleri için de geçerli, Amerika da bu projeksiyonu yapyor u anda. Amerikada ortaya çkan yeni vakalarn yüzde 50si Delta varyant. AB ülkelerinde de Delta vakalarnn Austos bana kadar yüzde 90a eriecei düünülüyor. Türkiyede daha erken olur ama daha geç olmaz, Delta varyant baskn olacak. Siz bütün korunma önlemlerini brakp 3. doz amz da olalm, Deltaya kar da korunuruz diye düünürseniz çok yanl olur. Bütün alar 3 doz da olsanz 5 doz da olsanz Delta varyanta kar ksmi koruma salyor. Siz kendinizi korumaya devam etmediiniz sürece, u andaki alarla ne kadar alanrsanz alann yüzde 100 koruma söz konusu deil dedi.

MRNA AILARI DAHA ETKN AMA DÜNYANIN HER AIYA HTYACI VAR

mRNA alarnn varyantlara kar daha etkili olabilecei yönündeki tartmalara da deinen Prof. Dr. Akova, bu konuda küçük çapl da olsa bilimsel çalmalarn yapldn ancak henüz yeterli düzeyde kesinlik olmadn, daha fazla çalmaya ihtiyaç olduunu söyledi. Prof. Dr. Akova, Bat ülkeleri bata olmak üzere dünyada aya ulaabilen bir kesiminin mRNA ile alanp dier kesimin alanamamasnn, salgn bitirmenin önündeki en büyük engel olduuna dikkat çekerek inaktif, mRNA ya da dier alar olsun, DSÖnün kriterlerini salayan her türlü aya ihtiyaç olduunu söyledi.

HANG AI OLURSA OLSUN TOPLUMSAL BARYER çN FAYDALI

Prof. Dr. Akova sözlerini öyle sürdürdü: Aslnda asemptomatik enfeksiyonla ilgili düzenli kontrollü bir çalma yaplm deil. Ama küçük çapl çalmalar var. O çalmalarn sonuçlarna göre asemptomatik enfeksiyonlara kar bu alarn (mRNA) etkinlii var deniliyor. naktif alar da ki sadece Sinovac deil dier inaktif a olan Sinopharmn da sonuçlar da 10-15 gün önce JAMAda yaynland. Orada da ayn ey söz konusu. Bunlar asemptomatik yani hafif belirtili vakalar engellemiyor. Muhtemelen taycl da yani hastalanmadan virüsü etrafa yaymay da engellemiyor. Ama öyle bir ey var, Bat ülkeleri u anda aya çok rahat eriiyor. Türkiye de öyle. Ancak dünyada hala alanmam milyarlarca insan var. Afrika Ktasnn 1,5 milyar nüfusu olan ktann, sadece yüzde 2,5i aland. Bunun da yüzde sekseni Kuzey Afrikada, yani Tunus, Cezayir Msr, oralarda. Sahra alt Afrikasnda, Güney Afrikay bir tarafa koyarsak, alanma oranlar yüzde 1in altnda. Buralardaki toplumsal baklk dediimiz, toplumun büyük kesimlerini alamak için çok sayda aya ihtiyacnz var. Bu gruplar içerisinde alamay ne ile yaparsanz yapn, toplum içerisinde hastala bir bariyer koymu oluyorsunuz. Ciddi hastal ölümü engellemi oluyorsunuz. O aamadan sonra da artk asemptomatik, semptomatik enfeksiyonlarn çok önemi kalmyor. Yani toplumun yüzde 70den fazlas alanacak olursa bunun çok fazla bir önemi kalmyor. Ama küçük gruplarda toplumun yüzde 10unu aladnz, onlarn içinde asemptomatik olup alym diye ortala saçanlar olduu sürece enfeksiyon bitmez.

TÜRKYEDEN DE LDEK GB GERçEK YAAM VERS çALIMASI çIKMALI

Geçtiimiz günlerde ilinin Sinovac asna dair yaynlad yaklak 10,5 milyon al kiiye dayanan gerçek yaam verilerine benzer sonuçlarn, Türkiyede de kolaylkla yayn olarak yaplabileceini vurgulayan Prof. Dr. Akova, Salk Bakanlnn dünyann en iyi elektronik takip sistemlerinden birine, e-Nabza sahip olmasnn bu anlamda büyük bir avantaj olduunu vurgulayarak, sözlerini öyle noktalad: Türkiyede kesin rakam bilmiyorum ama sanrm 15 milyon kii iki doz Sinovac ile aland ve belli bir süre takip edildi. Bu veriler elektronik ortamda takip ediliyor. Dünyada çok az ülkede böyle bir sistem var. Ama bu verileri deerlendirmek, açklamak lazm. Hatta u anda Türkiyenin varyant haritas ile beraber bu deerlendirmeyi yapabiliriz. iliye benzer bir çalmann bizden çkmamas için aslnda hiçbir neden yok. Bu konuda bir takm çabalar sarf ediliyor, bizim üniversitemizden, benim bölümünden de baz arkadalar bu çalma grubunun içerisindeler. Biz, iliden daha yüksek rakamlardaki verileri saygn tp dergileri NEJMde ya da Lancette yaynlam olabilirdik. Aslnda hiçbir engel yok ama yaplmad. Bunu büyük bir eksiklik olarak deerlendiriyorum, bunu bir an önce yapmamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git