Bayramı sağlıklı geçirin

SAĞLIK Bakanlığı, Ramazan ayında beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler ve bayramda daha fazla yemek yeme istediği nedeniyle bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceğini belirterek, bayram ve sonrası için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Haberler 14.06.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn açklamasnda, eker, çikolata, tatl, hamur ileri gibi geleneksel bayram ikramlarnn kan ekerini hzla yükselten ve enerji içerii yüksek gdalar olduuna dikkat çekilerek, Bayram ziyaretlerinde sunulan bu ikramlara dikkat edilmeli, arya kaçlmamal, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamal denildi.

Bakanlk açklamasnda, bayram ve sonrasnda arlkl olarak be temel besin grubunda yer alan besinlerin tercih edilmesi gerektii belirtilerek, vatandalarn süt, et, sebze, meyve ve tahl grubundan besinleri tüketmeleri önerildi.

Ramazan Bayramnda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri belirten Salk Bakanl açklamasnda unlar kaydedildi:

Ramazan aynn sonlanmas ile tüketilecek yiyeceklerin miktar aniden artrlmamaldr. Öün aralar en az 2, en fazla 4-5 saat olacak ekilde düzenlemelidir. Buna göre öün says 3 olarak planlanabilir. Gerektiinde ara öünlerde taze meyveler ya da az ekerli hoaf/kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir.

Bayram sabah hafif bir kahvalt ile güne balanmaldr. Kahvaltda kzartma, kavurma yöntemleriyle piirilmi besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatl ikram olacandan kahvaltda eker, bal ve bunun gibi tatl besinlerin bulundurulmamas yararl olacaktr.

TÜKETLECEK SEBZELER

Domates, salatalk, maydanoz, taze biber vb. çi sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Halanm yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yal besinlerden, börek vb. hamur ii gdalardan saknlmaldr. Ekmek olarak tam tahl ekmeklerinin tercih edilmesi kan ekerini kontrol altnda tutar ve tokluk hissi verir.

Besinler iyi çinenmeli, yemekler hzl yenmemelidir uyarsnda da bulunan Salk Bakanlnn açklamasnda unlara dikkat çekildi:

Ramazan Bayram süresince mide ve barsak rahatszlklar yaanmamas için fazla eker ve ekerli gdalarn (tatllar, çikolata vb.) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin srarc tutumlarndan ve ar yeme eiliminden mümkün olduunca uzak durulmaldr.

Özellikle bayramda tatl tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, erbetli tatllar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatllar, taze veya az miktarda kuru meyveler; erbetler yerine ekersiz veya az ekerli komposto/hoaf sular, az ekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulmaldr.

Sindirim sisteminin düzenli çalmas ve kabzlktan korunmak için lif (posa) içerii yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetikin bireyler imknlar dhilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler.

Diyabet, kalp-damar hastalklar, yüksek tansiyon gibi kronik hastal olanlar uyguladklar diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

Ramazan ay boyunca su ve sv tüketimin azalmasndan dolay vücutta oluabilen sv kaybnn yerine konmas için günde en az 2-2,5 litre sv alnmal öünlere su, ayran, az ekerli limonata, az ekerli/ekersiz komposto/hoaf gibi sv gdalar eklenmelidir.

Tüm bireyler özellikle de yal ve tansiyon hastas olanlar çay, kahve gibi kafein içerii yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemelidirler.

Ramazan boyunca gece kalkp sahur yemei yemek, Ramazandan sonra gece yeme alkanl eklinde sürdürülmemelidir.

Ramazan ay boyunca enerji harcamamak için azaltlan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasyla birlikte arttrlmas oldukça önemlidir.

BAYRAM ZYARETLERNE YÜRÜYEREK GDLMES TERCH EDLMEL

Salk Bakanl açklamasnda, mümkün olduunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesinin tercih edilmesi gerektiini vurgulanarak öyle denildi:

Fiziksel aktivitenin kan ekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve barsak hareketlerini artrmaya yardmc olduu unutulmamaldr. Fiziksel aktivitenin artrlmas adna haftada 5 gün en az 30 dakikalk orta iddette fiziksel aktivite yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git