Bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın

Psikiyatri Uzmanı Dr. Serkan Süren, çocuklara Kurban Bayramı’nı anlatırken kurbanlıkların kesimi üzerinde durmak yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulması gerektiğini belirterek, “Haber bültenlerinde yasak alanlarda kesilen kurbanlar ile ilgili haberlere bolca rastlanacağından bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın” dedi.

Haberler 24.08.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Serkan Süren, çocuklar açsndan Kurban Bayramn deerlendirdi. Dr. Serkan Süren kurban kesiminin çocuklarda oluturduu etkiler için, çocuklara kurban kesimini izlettirmek alnmamas gereken bir risktir. Her çocuun etkilenmesi farkllk gösterse de bir hayvann gözlerinin balanmas, ayaklarn balanmas, çaresiz bir ekilde can çekitirerek ölümünü izlenmesi travma etkisi oluturabilir. Depresyon, saldrganlk, gece kabuslar, et yemek istememe, alt slatma gibi sorunlar gözlenebilir. çocuu kesime ahit olmas için zorlamak, kurban kann alnna sürmek gibi ritüeller ile bayram maneviyatn slatrmak yerine, bayramlar; ihtiyac olanlarn ihtiyaçlarnn karland, büyüklerin evlerinde ziyaret edildii, bayram harçlklarnn topland, güzel yemekler ve tatllar yendii zamanlar olarak yaatlmaldr diye konutu.

çocuklara Kurban Bayram nasl anlatlmal?

çocuklara Kurban Bayramnn anlatmnn nasl yaplmas gerektiine deinen Uzm. Dr. Süren, Kurban kavram çocuk sormad sürece detaylandrlmamaldr. Her çocuun anlamas farkl olaca için çocuun soru sormasna izin vererek mümkün olduunca örneklerle somut ekilde anlatlabilir. çocuklarmza bayram anlatrken kurbanlklarn kesimi üzerinde durmak yerine bayramn ve kurbann sosyal boyutu üzerinde durulmaldr dedi.

Bayramda çocuunuzu TVden uzak tutmaya çaln

Kurban Bayram hakknda sohbet ederken nelere dikkat edilmesi gerektiine dikkat çeken Uzm. Dr. Serkan Süren, Kurban kesimi ve ayrntlar hakknda çocuunuzun yannda ayrntl konumamaya çaln. Bayramlamaya gittiiniz yaknlarnz komularnz kurban kesimi ile ilgili ayrntl konumaya balarsa çocuunuzu hemen o ortamdan uzaklatrn ve bu konumay dinlemesine izin vermeyin. Ne kadar önlem alnsa da açk alanlarda kurban kesilme sahneleri ile çocuumuz ksa sürelerde olsa ahit olabilir. Bu sahnelerin yaanmas olas yerlerden uzak durmaya çalan, bir kesim sahnesinin önünden geçiyorsanz bunu ilk siz fark edin ve çocuun dikkatini baka yöne verin ve o sahneyi görmesine izin vermeyin. Haber bültenlerinde yasak alanlarda kesilen kurbanlar ile ilgili haberlere bolca rastlanacandan bayramda çocuunuzu TVden uzak tutmaya çaln eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git