Bayramda dengeli beslenin

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, bayramda dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Haberler 27.08.2017 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayramnda da her zamanki gibi salkl, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiini anlatan Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç, Özellikle kronik hastal bulunan bireyler için krmz et, tatl ve hamur ileri tüketiminin artmas buna karlk sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalmas sknty yaratmaktadr. Kalp hastalarnda risk olumamas için mutlaka etin tüketim ekline ve miktarna dikkat etmemiz gerekmektedir dedi.

Doru et tüketimi

Beslenmede, besinlerin içerdii protein, vitamin ve mineral gibi besin öelerinin büyük önem tadn dile getiren Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç, Etler; biyolojik deeri yüksek, iyi kalite protein kaynadrlar. Ayrca A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakmndan da zengindirler. Etler hangi yöntemle piirilirse piirilsin hafif veya orta scaklkta uzunca bir sürede piirilmelidir. Aksi taktirde çok yüksek scaklk et proteinlerini katlatrarak suyunun kaybna ve lezzetinin azalmasna neden olmaktadr. Bilhassa kuru scaklkta piirilen etlerde bu hususa dikkat edilmelidir. Yüksek scaklk derecesinde pien etlerin protein ve baz vitamin deerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören B1 vitaminidir. Izgara yaplan etlerde etten damlayan sularla B12 vitamini ve folat kayplar da olur. Piirme etin sindirimini kolaylatrr, lezzetini artrr. Halama, zgara ve buulama yöntemiyle piirilen etlerin sindirimi, yada kzarm etlere nazaran daha kolaydr. Ayrca yada kzarm veya atee çok yakn zgara edilmi etlerde kanser yapc nitrozamin gibi zararl kimyasallar oluabilir. Bu nedenle yanm, kararm olan ksmlarnn yenilmemesi gerekir diye konutu.

eker yerine yapay tatlandrc

eker ve eker içeren besinlerin kan ekeri düzeyinde ani dalgalanmalara yol açtn vurgulayan Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç, unlar kaydetti:

Bunu engellemek adna ya ekerli besinlerden tamamen kaçnmak ya da eker yerine yapay tatlandrclardan kullanmak gerekecektir. Ev baklavas, lokma, tulumba gibi ar ve erbetli tatllar yerine; sütlaç, komposto, hoaf, kabak tatls gibi sütlü, meyveli tatllar tercih edilmelidir. Hatta bu tatllarn yapmnda gerek kendimiz gerekse misafirlerimiz için -enerji almn azaltmak adna- yapay tatlandrclarn toz formlar veya meyvelerden doal ekerinden yararlanabiliriz.

Posal besinleri tercih ediniz

Tüm bu ilkelere ilave olarak posal yani lifli besinlerin tüketimi artrlmaldr diyen Enç, Posal besinler kan ekerini, kan basncn (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardmc olurlar. Midede, su ile birlikte ierler; tokluk, doygunluk hissi salarlar. Ayrca dklama miktarn ve skln artrrlar. Kabzlk önlemeye, böylelikle kilo vermeye yardmc olurlar. Kaln barsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada en az 2 kere kurubaklagil yemei yenilmelidir. Ayrca buday ekmei yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardr. Hatta pirinç, makarna, erite ve unun da kepekli olanlarn kullanmak daha salkl olacaktr. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Soyulmadan yenilebilenleri iyi bir ekilde ykadktan sonra kabuklar ile tüketmek posa almn arttrmaya yardmc olacaktr ifadelerini kaydetti.

Su içmeyi ihmal etmeyiniz

Suyun; alnan besinlerin sindiriminden, metabolik atklarn dar atlmasna kadar her aamada çok önemli görevleri olduunu dile getiren Enç, Posal besinler de etkisini su varlnda sürdürebildii için günlük sv tüketimi arttrlmaldr. Katksz, en iyi çözücü su olduu için günde 10-14 bardak su içilmelidir. çilen çay, kahve, bitki ve meyve çaylarna da eker yerine aspartam içeren tatlandrclardan katlabilecei gibi dier içeceklerde de light olanlarn tercih edilmesi daha uygun görülmektedir dedi.

Spor yapn

Gerek günlerin ksalmas gerekse havalarn soumas ile birlikte fiziksel aktivitelerin de azaldna dikkat çeken Enç, Bayram esnasnda kilo almak istenmiyorsa belirtilen ilkelere ilave olarak mutlaka spor yaplmaldr. Dünya Salk Örgütü en çok tempolu yürümeyi önermektedir. Bunun dnda; çok hafif tempoda koma, bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik, jimnastik tarz kalbi çaltran sporlarn yaplmas da uygun görülmektedir. Haftann 4-5 günü 45-50 dakika egzersiz yaplmas yeterli olacaktr. Amaç; metabolizma hzn düürmemek, kilo verirken bir noktada arln sabit kalmasn önlemek, verilen kilolarn kalc olmasn salamak ve en önemlisi salkl yaama adm atmaktr açklamasnda bulundu.

Aç kalmak zayflatmaz

Aç kalarak zayflanamayaca uyarsnda bulunan Enç, Genelde bireyler, kilo vermek için bayram sonrasnda aç kalarak, öün atlayarak, hiçbir ey yemeyerek sonuç almaya çalmaktadr. Böyle bir davran, vücudu açlktan ölme paniine sürükler ve tasarruf moduna geçen metabolizma yavalar, ya yakmak yerine tüketilen her besini ya eklinde depolama yoluna gider. Buna karlk sk sk, azar azar beslenmek bir sonraki öünde hem yava hem de az yemek yenilmesine neden olmaktadr. O nedenle bata kahvalt olmak üzere asla öün atlanmamal, 2,5-3 saatlik aralklarla beslenilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git