Bayramda et ve şeker tüketimine dikkat

Uzmanlar, Kurban Bayramı döneminde tüketimi artan et ve şeker konusunda vatandaşları uyarıyor.

Haberler 31.08.2017 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. Fevzi Balkan, Kurban Bayramnda et tüketiminin arttn, özellikle kolesterol yükseklii, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve eker hastal ile insülin direnci olan kiilerin et ve eker tüketimine dikkat etmesi gerektiini söyledi.

Balkan, Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmi hayvanlarn etlerindeki sertlik, hem piirmede hem de sindirimde zorlua yol açar. Yal etlerin doymu ya ve kolesterol içerii daha yüksek olduu için kalp-damar hastal, diyabet (eker hastal) ve yüksek tansiyonu olan kiiler, Kurban Bayramnda yasz veya az yal etleri tercih etmeli, kstl miktarlarda tüketmeli ve arya kaçmamaldr. eklinde konutu.

Kronik hastal olanlarn, etlerin piirilmesinde halama ve zgara gibi yöntemleri tercih etmesi, kzartmalardan kaçnmas gerektiini belirten Balkan, etlerin tek bana deil, sebzelerle birlikte piirilmesi veya tüketilmesinin besin çeitliliinin salanmas açsndan salkl bir yöntem olduunu, etle yaplan yemeklerin kendi ya ile piirilmesi ve ilave ya eklenmemesi gerektiini söyledi.

- Bayram da olsa 10 bin adm atmay ihmal etmeyin

ç Hastalklar Uzman Dr. rem Öner Özkara da, Kurban Bayramnda beslenmenin, özellikle kalp damar hastal, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastal olanlar açsndan önem tadn kaydederek, Et içeren yemekler öle saatlerinde tüketilmeli, akam yemeklerinde sebze ve salataya arlk verilmelidir. Yeni kesilen hayvan etleri tüketilmeden önce en az bir gün bekletilmeli. Böylece kesimden hemen sonra oluan ölüm katlnn geçmesi salanarak sindirim ve piirme problemlerinin önüne geçilmelidir. diye konutu.

Beslenme düzeninde deiiklik, yüksek miktarda kalori alm ve diyet kaçamaklarn dengelemenin en kolay yolunun egzersizler olduunu vurgulayan Özkara, öyle devam etti:

Dünya salk Örgütünün de (WHO) önerisi olan günde 10 bin adm içeren bir fiziksel aktivite program, hem bayram süresince yaplan ar tüketimi dengeler hem metabolizma hzn arttrr hem de herkesin yaam boyu sürdürecei bir alkanlk haline gelmelidir. Bayram da olsa 10 bin adm atmay ihmal etmeyin.

- çok genç ve çok yal hayvann etini tüketmeyiniz

Beslenme ve Diyet Uzman Yldz Melek Aksoylu ise kurban keserken veteriner kontrolünde ve uygun koullarda olmasna dikkat edilmesi gerektiini belirterek, u uyarlarda bulundu:

çok genç ve çok yal hayvann etini tüketmeyiniz. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmi hayvan etleri de oldukça sert ve sindirimi zordur. Bu yüzden kurban etleri ez az 24 saat buzdolabnda bekletilmelidir. Etlerin görünür yalar ayrlsa bile krmz etin doymu ya ve kolesterol içerii yüksektir. Kalp-damar hastal, diyabeti ve yüksek tansiyonu olanlar, tükettikleri et miktarna dikkat etmelidir. Yüksek ate yüzeydeki proteinleri birdenbire katlatrr ve s etin iç ksmna ulaamaz. Bu nedenle etlerin iç scakl en az 75 derece olmaldr. çok yüksek s, etin d yüzeyinin yanmasna ve su kaybnn fazla olmasna yol açarak besin ögesi kaybn artrr.

- Yaralanmalara dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Ahtem Seydali, vatandalarn yaanabilecek yaralanma ve travmalara karn dikkatli olmas gerektiini söyledi.

Seydali, kesim srasnda oluacak kesik ve yaralanmalarda yarann temiz tutulmas gerektiini belirterek, Kanayan yarann üzerine temiz bir bez ile bastrlmal. Kanama olan bölgede kanamay en aza indirecek ekilde bölgeye bask ve tampon yaplmal. Uzuv kayplarnda kopan uzuv, tamamen temizlenmeli ve souk buz dolu pakete konulmaldr. Buz paketine konulan uzvun buz ile temas etmemesi gerekmektedir. Fazla zaman kaybetmeden hastaneye ulatrlmaldr. eklinde konutu.

Medicana Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Mehmet Karabay da arbondan korunmaya ilikin önlemlere deinirken, en önemli korunma önleminin bu hastalktan ölen hayvanlarn uygun ekilde ortadan kaldrlmas olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bunun için hasta hayvanlar kesilip yüzülmemeli ve otopsi yaplmamaldr. Hayvanlarn kesiminde hayvan hasta olmasa bile tek kullanmlk veya kaln eldiven ve koruyucu elbise kullanlmas gerekmektedir. kinci önlem alamadr. Hastalk görüldüünde atei bulunmayan salam hayvanlar derhal alanr. Hastaln ortaya çkt yerde hayvanlar en az 5 yl süreyle alanmaldr.

Ana Sayfaya Git