"Bayramda eti 3 gün arayla tüketin"

Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar besin deeri yüksek kurban eti ve bayramlarn vazgeçilmezi tatllarn bir arada ar tüketilmesinin, hastalklara davetiye çkarabildiini belirtiyor. Kurban Bayramnda özellikle kronik hastal olanlarn dikkat etmesi gereken beslenme kurallar olduuna iaret eden ç Hastalklar Uzman Dr. Yusuf Yldrm, ar ve dengesiz beslenme alkanlklarnn kalp ve damar hastalklar açsndan ciddi risk tekil ettiini vurgulad.

BYPASS HASTALARINA KIRIMIZI ET UYARISI!

ç Hastalklar Uzman Dr. Yusuf Yldrm, By-pass hastalar ve damar phtlama sorunu olanlar (periferik arter hastalar), bayram sofralar için en riskli gruptadr. Obezite hastalar, diyabetik hastalar ve hipertansiyon hastalar da et tüketimine dikkat etmelidir. Bu kiiler için ideal et tüketimi haftada maksimum üç defa, birer porsiyon yani toplamda hafta boyunca 350-400 gramdan fazla olmayacak ekilde et tüketilmelidir eklinde konutu.

FAZLASI KARACER çN ZARARLI

Orta ya ve üzerinde herhangi bir ek hastal bulunmayan kiilere de haftada 5 defadan fazla (600-650 gram) et tüketimini önermediini ifade eden ç Hastalklar Uzman Dr. Yusuf Yldrm, bunun nedenlerini ise öyle sralad: Biliyoruz ki, hayvansal yalar ve bileenler damar sertlii riskini ve damar hastalklarna yatknl artryor, karacier yalanmasna sebep olabiliyor, tansiyonun kontrolünü zorlatryor ve damar içerisindeki kann akkanln yavalatarak daha fazla phtlamaya neden olabiliyor.

1 PORSYONA 2 SAAT EGZERSZ!

Kurban bayramnda et tüketiminin aralkl olmasn tavsiyesinde bulunan Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, Kurban bayramnda bir gün et tüketiyorsak, en az 3 gün ara verip daha sonra et tüketebiliriz. Özellikle orta ya üstü 2 gün arayla, kronik hastal olanlar ise 3 gün arayla et tüketmeli. Et tükettiimiz zaman vücudumuza ciddi bir kalori alm yapyoruz. Bu kalorinin de fazlas ya olarak depolanmasn diye yakm oldukça önemli. Ya oranna göre deiir ama 1 porsiyon et tükettiimiz zaman 300-500 arasnda kalori alabiliyoruz. Bu nedenle 2 saatlik bir egzersiz yapmak gerekiyor diye konutu.

UYGUN SAKLAMA KOULLARI

Kurban bayramnda kesilen hayvann etinin hemen tüketilmemesi gerektiini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, sindirimin daha kolay hale gelmesi için etin en az 24 saat buzdolabnda dinlendirilmesi gerektiini söyledi.

Uygun saklama koullar hakknda da bilgi aktaran Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, u önerilerde bulundu: Etler dolapta +4 derecede bir hafta, derin dondurucuda ise maksimum 4 veya 4.5 ay bekletilebilir. Eer et bu süreden daha uzun bir süre saklanacaksa mutlaka vakumlanarak ve içerisinde mikroorganizma çoalmasnn önüne geçilmesi için tuz eklenerek saklanmas gerekiyor. Yoksa etin içerisindeki su, mikrobik ortam için uygun bir zemin salar ve ette youn miktarda mikrop ürer. Eti derin dondurucudan çkarp çözerken önce buzdolabna aln. Etin dolapta çözülmesi ve daha sonra tüketilmesi gerekiyor. Eti buzluktan çkarp direkt mikrodalga frnda çözdürmek, hijyen açsndan salkl deildir.

EN UYGUNU ÖLEN VAKT YEMEK

Kurban bayram boyunca baz kiilerin günde üç öün kurban eti yediini belirten Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, bunun salk açsndan sebep olaca tehlikeleri öyle anlatt: Öncelikle sabah kahvaltda et tüketimini tavsiye etmiyoruz. Et sindirimi zor bir besindir. Sabahlar da sindirim sisteminin tam anlamyla çalmayacan düünürsek, kahvaltda et yediimizde gün boyu sindirim sorunlar, gaz, bulant gibi problemler bizi bekler. Sabah kahvaltlarnda ve akam yemeinde et tüketilmemeli. Et tüketimi için en uygun vakit ölen yemeidir. Özellikle akam yemeine doru et yemeyi düünenler yatmadan en az 5 saat önce yemeli ki, sindirim tamamlanm olsun.

BÖBREK HASTALARI DKKAT!

Özellikle kronik böbrek yetmezlii olanlar veya böbrek fonksiyonlarnda yavalama olanlarn da çok fazla protein tüketmelerinin böbrekler için ciddi bir yük oluturaca uyarsnda bulunan Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, bu kiilerin de krmz et tüketimine dikkat etmesi gerektiini vurgulad.

Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, piirme yöntemleri hakknda ise u bilgilendirmede bulundu: Bizim toplumumuz zgaray, mangal çok seviyor. Mangalda uzun süre kalm, yanm etler kanserojen bileenler ortaya çkaryor. Ayrca çok uzun zaman piirilen etin besin deeri ve içeriindeki vitaminler de oldukça azalyor. Et, direkt atee maruz kalmadan ve yakmadan tüketilmeli. Sakatat tüketimine de arya kaçmadan yer verilebilir. Kanszlk varsa karacierin tüketilmesi çok ciddi bir demir kayna salayacaktr. Omega-3 açsndan beyin tüketimi çok önemlidir. Hayvansal proteinler açsndan hayvan barsak ksmnn tüketilmesi gayet faydaldr.

ET C VTAMN LE BRLKTE TÜKETN

Etin içerisindeki demiri daha rahat alabilmek için mutlaka C vitamini içeren gdalarla birlikte tüketmek gerektiini ifade eden Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, Etin yannda en salkl besinler olarak sebze yemekleri, bol limonlu salata veya ev yapm limonata tüketebiliriz. Kapya veya yeilbiberin içerisinde de youn miktarda C vitamini bulunur. Sebzeler, asitli içerikleri ile etin parçalanmasn kolaylatrabiliyor. Et tüketirken sindirimi kolaylatrmak için bol sv tüketilmeli. Minimum 1 veya 1.5 litre su tüketilirse et proteinin hidrolizini yani su ile parçalanmasn kolaylatrrz dedi.

TATLININ YANINDA DONDURMA YEMEYN

Etle birlikte tatl tüketimi konusunda da uyarlarda bulunan Uzm. Dr. Yusuf Yldrm, unlar söyledi: Etle tatl birlikte tüketildiinde hiçbir kalp ve damar hastal veya kronik hastalmz olmasa bile balangçta sindirim zorlar. Hipertansiyon, obezite, kalp ve damar hastal veya diyabet gibi kronik hastalklar olan kiilerde ise etten sonra tatl tüketimi salk sorunlarna davetiye çkarmaya sebep olur. Eti çok ar baharat ve soslarla, youn karbonhidrat içeren yiyecekler, gazl veya ekerli içeceklerle birlikte tüketmemek gerekir. Bayramda tatl tüketilecekse meyve tatllar veya sütlü tatllar tüketilebilir. Tatlnn yannda dondurma ekleyip karbonhidrat yükü artrlmamal.

KORONAYA KARI ELDVENL ÖNLEM!

Kurban kesilen hayvann Covid-19 açsndan herhangi bir risk oluturmayacan sözlerine ekleyen ç Hastalklar Uzman Dr. Yusuf Yldrm, ancak etin kesilmesi srasnda ete ilem uygulayan kiilerin Covid-19 taycs olabileceklerinin göz ard edilmemesi gerektiini vurgulad. Uzm. Dr. Yldrm, Eti kesecek kiilerin solunum salglarnn ete bulaabilecei ve bu yolla hasta olunabileceini aklmzda tutmakta fayda var. Bu nedenle ete çplak elle dokunmak yerine eldiven yardmyla dokunmak ve daha sonrasnda el hijyenine dikkat etmek önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git