Bayramda etin yanında sebze de tüketilmeli

Bayramlar, sofraları ve birbirinden lezzetli yemek ve tatlıları akıllara getiriyor. Kurban Bayramı’nda birkaç gün bile olsa etin ve tatlıların aşırı tüketilmesinin sağlığı tehdit edebildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Özellikle mide, kalp-damar, tansiyon, şeker, böbrek hastaları bayram döneminde çok daha dikkatli olmalı. Günlük et tüketimi 150 gramı geçmemeli ve etin yanında mutlaka sebze de tüketilmeli” dedi.

Haberler 10.08.2019 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krmz et proteinden zengin olmasnn yan sra demir, çinko, selenyum, B1, B6, B12, D vitamini gibi önemli besin öelerini içerdiini ve vücut için önemli bir besin kayna olduunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Ayn zamanda kolesterol ve doymu ya içerii nedeniyle tüketim miktar ve skl kontrol altnda olmal dedi. Etin vücutta, mide ve barsaklar tarafndan sindirilmesinin önemini belirten Örnek, Kurban Bayramnda hayvan kesildii anda etin piirilmesi, ölüm sonras katl nedeniyle sert ve sindirimi zor olmas nedeniyle hazmszlk, ikinlik, ishal veya kabzla neden olabiliyor eklinde konutu.

Günlük et tüketimi 150 gram geçmemeli

Eti olgunlatrmak, yumuak, lezzetli ve kolay sindirilebilir hale getirmek için güne görmeyen serin bir ortamda (7-15C) 3-4 saat dinlendirmek gerektii önerisinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Sonrasnda 4Cde buzdolabnda 24 saat bekleterek istediimiz sonucu alabiliriz. Piirme srasnda ise görünen yalar ayrlmal, kuyruk ya gibi ekstra ya ekleyerek et piirilmemeli dedi. Etin halama, zgara eklinde, frnda veya kendi yanda kavurarak piirilebilecei önerisinde bulunan Tuba Örnek, Izgara eklinde piirirken et ateten kömürlemeyecek mesafede tutulmal ve günde 150 gram amayacak ölçüde tüketilmeli açklamasnda bulundu.

Eti sebzelerle birlikte tüketin

Kurban Bayramnda etlerin sebzelerle birlikte tüketilmesinin demir, çinko, magnezyum emilimini arttrdn belirten Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Sebze, tam tahll ekmek, salata eliinde tüketilen et porsiyonu kontrollü ve çeitli bir öüne olanak salar. Ar tatllar yerine sütlü veya meyve tatllar tercih edersek salkl ve keyifli bayram geçirebilirsiniz dedi.

çözülen et yeniden dondurulmamal

Etin önce serin bir ortamda, sonra 24 saat buzdolabnda bekletildikten sonra depolanmak istenen ksmnn artk dondurucuya yerletirilebilecei önerisinde bulunan Tuba Örnek, Kyma halinde ya da parçalara ayrlm olan etleri buzdolab poetleri yardmyla tek piirimlik porsiyonlar halinde dondurun ki sonra piirmek istediinizde ihtiyacnz kadar çözdürebilesiniz. Etler -18 C de derin dondurucuda 4-6 ay süreyle korunabilir. Gda güvenlii açsndan çözdürdüünüz etleri kesinlikle tekrar dondurmayn açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git