Bayramda "hileli tatlı"ya dikkat

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, baklava gibi şerbetli tatlıların doğru yerlerden satın alınmadığında sağlığı tehdit ettiğini bildirdi.

Haberler 23.06.2017 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akyüz, yapt yazl açklamada, son yllarda özellikle erbetli tatllarda kullanlan malzemelerin maliyetlerindeki artn tatl fiyatlarn etkilediini, bunun da hijyen ve kaliteden yoksun, insan salna zarar verecek tatl üretiminin yapld merdiven alt yerlerin saysnda arta neden olduunu ifade etti.

Bu yerlerde maliyeti azaltmak için ceviz yerine leblebi tozu, fstk yerine kuru maydanoz, bezelye, mercimek ve hatta boyal yer fst veya soya fasulyesi kullanlp hile yapldn, insanlarn kandrldn vurgulayan Akyüz, unlar kaydetti:

HLEL TATLIYA DKKAT

Ayrca son kullanma tarihi geçmi un, ya kullanlmakta, kat yaa aroma eklenerek tereya gibi kokmas salanmaktadr. eker yerine daha tatl, daha ucuz olduu için, ayrca parlak görüntü, dayankllk ve ekerlenme olmamas için glukoz urubu kullanlmaktadr. Birçok ekerleme, bisküvi, dondurma, helva yapmnda skça kullanlan glukoz urubu kan ekerinin hzlca yükselip daha sonra dümesine ve hormonal dengesizliklere neden olmaktadr. Uzun süre ve yüksek dozlarda kullanm ise bata diyabet oluumu, karacier yalanmas, kalp-damar hastalklar ve hatta kanser yapc etkiler göstermektedir. Bu açdan her eyde olduu gibi glukoz urubu kullanlan ürünlerde yenilen miktara dikkat etmek önemlidir.

Elvan Ylmaz Akyüz, tatl seçiminde öncelikle evde yaplan ürünlerin tercih edilmesi gerektiini belirterek, Hamurlu, erbetli ar tatllar yerine sütlü veya meyve tatllarn tercih edin. Eer dardan alacaksanz da güvenilir yerlerden almaya dikkat etmeli, fiyat ucuz diye üretim izni olmayan ve seyyarlarda satlan sal bozacak ürünlerden uzak durulmal. ifadelerini kulland.

Uygunsuz koullarda üretilen, depolanan ve satlan tatllar boazda ve midede yanma hissi, reflü ve ishal oluumuna neden olmaktadr. uyarsnda bulunan Akyüz, üphelenilen durumlarda gda ikayet hattnn aranmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git