Bayramda Tatlı Tüketimine Dikkat!

Yaklaşan bayram ile birlikte hazırlıklar da hız kazanıyor. Bayramın en güzel geleneklerinden biri olan şeker ikramında, tüketimi makul seviyelerde tutmanın göz sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Etiler’de Op. Dr. Fevzi Akkan, “Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen diyabet, kandaki glukoz seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkar.

Haberler 14.06.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kontrol altna alnamayan diyabet vakalarnda, gözlerde de görme kaybna sebep olabilen diyabetik retinopati oluma ihtimali yükselir. Bu sebepten dolay, bayramda eker tüketimine dikkat edilmesi büyük önem tayor diyor.

Uzmanlar, özellikle tüketiminin artt bayram döneminde ekerin gözler üzerinde oluturabilecei olumsuz etkilere dikkat çekiyor. Özellikle diyabet hastalarnn, bu dönemde fazla eker tüketimi yüzünden diyabetik retinopati riski tadnn altn çizen Op. Dr. Fevzi Akkan, Özellikle hali hazrda diyabeti olan kiiler, bayram döneminde eker tüketimini kontrol altnda tutmallar. Bayram süresince normal seviyelerin üzerinde gerçekleen eker tüketimi sebebiyle, gözlerde diyabetik retinopati oluma riski ciddi olarak art gösterebilir. Dünyada körlüe sebep olan bir numaral rahatszlk olan diyabetik retinopatiye, özellikle diyabet hastalar ve gizli diyabet üphesi bulunan kiilerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor eklinde konuuyor.

En temel sebebi kontrol edilemeyen diyabet

Diyabetik retinopati rahatszlnn oluma sebepleri hakknda açklamalarda bulunan Op. Dr. Akkan, Rahatszln olumasndaki en temel faktör, kontrol altna alnamayan diyabettir. Kan ekerinin yüksek olmas veya yüksek tansiyon, kan aknzn artmasna sebep olur. Ayn zamanda, yüksek kolesterol ve gebelik dönemleri de diyabetik retinopati olumas için uygun koullar salad için bu gruplarn da düzenli ekilde göz muayenelerini yaptrmalarn tavsiye ediyoruz diyor.

Tehis ve tedavide geç kalnmamal

Hastaln tans için bir göz doktoru tarafndan gerçekletirilecek göz dibi muayenesi yaplmas gerektiini belirten Op. Dr. Akkan, Özellikle diyabet hastalar ve risk grubunda bulunan kiilerin, ylda en az bir defa detayl göz muayenelerinin gerçekletirilmesi gerekiyor. Hastaln tans ne kadar erken yaplrsa, tedavinin etkili olma ans da o kadar yüksek olur. Tehisin konulmasnn ardndan, hzlca tedaviye balanarak görme kaybnn engellenmesi ve var olan görme seviyelerinin muhafaza edilmesi amaçlanr. Tedavide geç kalnmas, 1-2 yl içerisinde körlüe varabilecek ciddi sonuçlarn domasna yol açabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü, bayram süresince eker tüketimine dikkat edilmesini ve halihazrda diyabet hastas olanlarn kontrollerini kesinlikle aksatmamasn tavsiye ediyoruz diyerek sözlerimi tamamlyor.

Ana Sayfaya Git