Bazı meslekler omurgayı yoruyor

Bazı meslek grupları omurgayı daha fazla yoruyor. Hayat boyu her gün sadece 15 dakikalık egzersizlerle bu yorgunluğu azaltıp omurganın güçlendirilebileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kas, iskelet ve eklemlerden oluşan omurgamızın en temel gıdası, yaşam boyu uygun egzersiz ve bilinçli sporla hareketli kalmaktır” açıklamasında bulundu.

Haberler 18.12.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgisayar kullanan ofis çalanlar, çar merkezi çalanlar, uzun yol, taksi oförleri ve trafikte uzun süre kalanlar, bilinçsizce spor yapanlar ve sayar bant banda çalan sanayi içileri ve sürekli tekrarlayan ayn aktiviteyi yapanlarn omurgalar daha fazla yoruluyor. Omurgay olumsuz etkileyen meslek gruplarndaki insanlarn en çok tekrarlayan ar ataklar, bel ars ve buna elik eden kalça, bacak arlar, bacakta uyuma ve yanmalar, bacak arkasnda gerilme ve ileri evrede kas gücünde azalma ikayetlerinden muzdarip olduunu vurgulayan Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Ak, Zamannda önlem alnmadnda bu ikayetlerin skl, iddeti artyor ve süreleri de uzuyor. Meslek gerei uzun süre oturarak hareketsiz kalmak kas ve eklemlere de zarar veriyor. Ayrca duru ve oturu bozukluklarnn yol açt kas spazmlar, gerilim tipi ba ars ve halsizlik i verimini düürürken, kiinin mutsuz olmasna da yol açyor dedi.

Tedavinin temeli egzersiz

Omurgay ilgilendiren arlarda, egzersizin olmad tüm yaklamlarn omurga salnda baar ansnn yok denecek kadar az olduunu söyleyen Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Ak, Bu nedenle uygun egzersiz programlar tedavinin olmazsa olmaz. Kayropraktik denilen elle omurgaya yaplan uygulamalar, günlük yaam aktivitelerinin düzenlenmesi, bilinçli yaplan sporlar, kilo kontrolü ve hasta eitimi de tedavi sürecinde büyük önem tayor dedi. laç kullanmnn sadece akut ataklarda önemli olduunu dile getiren Prof. Dr. Ak, Fizik tedavi ajanlarnn kullanm, derin doku masajlar ya da korse kullanm da dier destekleyici yöntemler arasnda. Cerrahi yöntemler ise, hastalarn sadece yüzde 3-5inde gerekli. Burada önemli olan, hastann omurga saln kronik tekrarlayan bir hastalk olarak kabul etmesi ve tüm yaam boyunca her gün bu yapya 15 dakika vakit ayrmas gerektiinin bilincini tamas eklinde konutu.

Arlardan korunma önerileri

Egzersizin tüm vücuda iyi geldii gibi kemik sal için de son derece önemli olduunu belirten Prof. Dr. Semih Ak, günümüzde çok yaygn olan hareketsiz yaam ve çounlukla masa banda geçen çalma saatlerinin fazla kilolara neden olduu gibi duru bozukluklarna ve arlara da yol açtn belirtti. Prof. Dr. Ak, kemik saln korumak ve arlardan uzak durmak için faydal önerilerde bulundu:

Ofisteki masanzn yüksekliini göüs ve karn arasndaki mesafeye göre ayarlayn. Sandalyeniz gereinden sert ya da gereinden yumuak olmasn. Bilgisayar ekrannz daima göz hizanzda tutun.

Ölen aralarnda i yerine yakn bir yerde yürüme frsat yaratn. yerine bir durak önce ya da bir durak sonra inip yürüyerek gidin.

Günde 10 bin adm atmay hedefleyin.

çalma srasnda her yarm saatte veya saatte bir kalkp ksa yürüyüler ve basit egzersizler yapn.

Omurgay korumak için 10 egzersiz önerisi

Omuzlarnz geveterek yavaça yukar kaldrp indirin.

Her iki elinizi ensenizde birletirin ve kürek kemiklerinizi birbirine deeceklermi gibi yaklatrn. Bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Her iki elinizi belinizde birletirin ve kürek kemiklerinizi birbirine deeceklermi gibi yaklatrn. Bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Ellerinizi birletirin ve her iki kolunuzla, gövdenizi öne doru bükerek kollarnz yere paralel hale getirin, 10-15 saniye bu ekilde kaln.

Her iki elinizi kalçanzda birletirin ve kürek kemiklerinizi birbirine deeceklermi gibi yaklatrn. Bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Banz yava bir ekilde öne doru ein ve bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Banzla ayn hareketi arkaya, saa ve sola döndürerek tekrarlayn.

Ellerinizi birletirin ve her iki kolunuzu açarak yukar doru esneyin. Bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Bir elinizi belinize koyun, dier kolunuzu uzatn ve elinizin belde olduu tarafa doru eilin. Bu ekilde 10-15 saniye kaln, sonra dier tarafa tekrarlayn.

Her iki elinizi dier taraf omzunuzu kavrayacak ekilde gövdenize dolayn. Bu ekilde 10-15 saniye kaln.

Ana Sayfaya Git