"Bazı otlar ciltte kalıcı hasara neden olabilir"

Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Köse "Deri hastalıklarında, etkinlikleri bilimsel çalışmalarla kanıtlanamayan hiçbir yöntem uygun değildir. Özellikle egzama hastalığında kullanılan bazı otlar, deride kalıcı hasarlanmalara ve izlere yol açmaktadır. Bu durumun telafisi bulunmamaktadır"

Haberler 22.02.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Köse, deri hastalklarnda etkinlikleri bilimsel çalmalarla kantlanamayan hiçbir yöntemin uygun olmadn belirterek, özellikle egzama hastalnda kullanlan baz otlarn deride kalc hasarlanmalara yol açtna ve bu durumun telafisi olmadna iaret etti.

Köse, yapt açklamada, öncelikle deri hastalklarna, bunun dnda diz ve eklem arlarna iyi geldii düünülen otlarn tehlike saçabildiini kaydetti.

Yarpuz otu, düün çiçei ve ters lale çiçei gibi otlarn daha çok eklem arlar gidermek amacyla ileri yalardaki kiiler tarafndan kullanldn aktaran Köse, otlarn herhangi bir ileme tabi tutulmadan deri üzerine sarldn ve bir süre kapal tutulduunu bildirdi. Köse, otlarn neden olduu alerjik reaksiyonlar deriye temastan 6-8 saat sonra deride yanma, kant, ar ile balayan ikayetler ve bölgede su toplamas, yank benzeri reaksiyonlar, deride kabuklanma, sulanma ile balayan rahatszlklar eklinde sralad.

KALICI HASARA YOL AçAR?

Köse, otlarn temas süresine bal olarak deride yank sonras oluan renk kayb, kalnlama, skar oluumu gibi baz etkilere, kalc hasarlara yol açabildiine ve bunlarn tedavilerle tam olarak düzelmeyebileceine dikkati çekerek, u bilgileri verdi:

leri yalarda ortaya çkan diz arlar ve eklem problemleri için özellikle krsal kesimlerde çok sayda ot, tedavi amacyla kullanlmaktadr. Deride ise özellikle egzama hastalnda kullanlan baz otlar, deride kalc hasarlanmalara ve izlere yol açmaktadr. Bu durumun telafisi bulunmamaktadr. Deri hastalklarnda, etkinlikleri bilimsel çalmalarla kantlanamayan hiçbir yöntem uygun deildir. Deride egzama ve benzeri hastalklarda dermatoloji uzman tarafndan muayene edilmek ve tedavinin buna göre belirlenmesi uygundur.

Ana Sayfaya Git