Bazı yiyeceklere alerjiniz olduğuna dair 5 işaret

Bazı besinler, bazı insanlarda olumsuz etkilere neden olabilir. Fakat her türlü olumsuz belirtiyi alerji olarak adlandırmak yanlıştır. Alerjinin ne olduğunu, belirtilerini, önlemlerini bilmekte fayda vardır. İşte her yönüyle besin kaynaklı alerjiler…

Haberler 14.01.2018 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besin alerjisi besin reaksiyonlar bal altndadr. Tek bana veya farkl bir besinle tüketilen baz besinlerin immünolojik veya immünolojik olmayan etkenleridir. Bu reaksiyonlar en ksa süre içerisinde fark edilerek, önlemler alnmaldr.

GENELLKLE HANG BESNLER ALERJYE NEDEN OLMAKTADIR?

Alerjiye sebebiyet veren birçok besin vardr. Bunlardan bazlar balk, kuru baklagiller, baharatlar, kabuklu kuruyemiler, kabuklu deniz ürünleri, et türleri, tahllar, çikolatadr. Tabii ki alerjiye neden olan besinler sadece bu saydklarmz deildir.

BELRTLER NELERDR?

Alerjiler birçok farkl ekilde ortaya çkabilmektedir. Sindirim sisteminde görülenler hazmszlk, kusma, gurultu, rektumda kant gibi belirtilerle; sinir sisteminde görülenler anksiyete, ba ars, uyku hali, durgunluk, keyifsizlik, alama nöbetleri, hiperaktiflik, sinirlik gibi belirtilerle; genitoüriner olarak görülenler idrar kontrol edememe, vajinal kant gibi belirtilerle; kas iskelet sisteminde görülenler gerginlik, göüs ars, eklem ve kas arlar gibi belirtilerle; solunumda görülenler nabz hznn artmas, hrldama, kzarma, üüme, karncalanma gibi belirtilerle; gözlerde görülenler sulanma, alk, ktan rahatsz olma, kant, kzarma, ime gibi belirtilerle; deridekiler terleme, ürtiker, karncalanma, üüme ate gibi belirtilerle ortaya çkmaktadr.

BESN ALERJS çN NASIL ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Besin alerjisi için alnacak birtakm önlemler ile alerjiler önlenebilir. Tans koyulan alerjik besinleri tüketmemeye çaln. Eer alerjik bir reaksiyonunuz olduunu düünüyorsanz mutlaka bir diyetisyene dann. Diyetisyen, tüketemediiniz alerjik besinin alternatifini sizin için bularak beslenme programnza dhil etmeye yardmc olur. Besinlerin etiketlerini okuyun. Eer alerjik besin snfnda deerlendirdiiniz bir besinin içinde bulunan madde baka bir besinde de varsa, ayn eyleri yeniden yaayabilirsiniz.

Son olarak etiket okumaktan vazgeçmeyin

Bir önceki maddede besin alerjisi için nasl önlemler almanz gerektiini açklamtk ve etiket okumann ne kadar önemli olduuna yer vermitik. Fakat bu maddeyi tekrardan hatrlatmakta fayda var. Söylediimiz gibi etiket okumaktan vazgeçmeyin. çünkü alerjik tans koyulan bir besin içeriindeki katk maddesinden dolay size alerji yaatyor olabilir. Ve bu madde baka besinin içindeyse yine ayn eyleri yaamanz anlamna geliyor. Bu yüzden yeni bir ürün veya her zaman aldnz bir ürünü alrken muhakkak etiket okuyun. çünkü sürekli aldnz ürünlerin besin içerii bazen deiebilmektedir.

Ana Sayfaya Git