Bebeğin böbreği taş fabrikası gibi

Diyarbakır'da, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla 7 aylık Zeynep Ece'nin sağ böbreğinden farklı ebatlarda 40 taş çıkarıldı.

Haberler 23.10.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtten getirilen 7 aylk Zeynep Ecenin sa böbreinden, Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Hastanesinde gerçekletirilen kapal ameliyatla farkl ebatlarda 40 ta çkarld.

Siirtte yaayan ailesi tarafndan huzursuzluk, idrarda renk deiiklii, idrarda koku ve kanama gibi ikayetlerle hastaneye götürülen 7 aylk Zeynep Ecenin böbreklerinde yaplan tetkiklerde ta tespit edildi.

leri tetkik ve tedavi amacyla Diyarbakra getirilen Ecenin böbreklerinden, DÜ Tp Fakültesi Hastanesinde yaplan kapal böbrek ta ameliyat ile farkl boyutlarda talar çkarld.

Salna kavuan Zeynep bebekten alnan talar uygulanacak tedavinin belirlenmesi için incelenmek üzere Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüüne gönderildi.

- Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde yaygn

DÜ Tp Fakültesi Üroloji Kliniinden Doç. Dr. Mansur Dagülü, bölgede böbrek ta hastalnn yaygn olduunu söyledi.

Bu rahatszln yetikin hastal olarak bilindiine fakat tüm ya gruplarnda görülebildiine iaret eden Dagülü, Türkiyede böbrek ta rahatszlna en sk Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde rastlandn aktard.

Dagülü, bunun birçok faktöre bal olduunu dile getirerek, Bu, iklime, genetik özelliklere, yeme içme alkanlna bal olabilir. Bu rahatszlk bölgede hem bebekler hem de çocuk ve yetikinlerde çok fazla görülmekte. dedi.

Zeynep Ece gibi ya gruplarnda genellikle böbreklerde ta olumadn ancak anatomik, metabolik, sk idrar yolu enfeksiyonlar nedeniyle ta görülebildiini aktaran Dagülü, hastada Ultramini PNL dedikleri kapal böbrek ta ameliyatn uyguladklarn belirtti.

- Bebeklerde bu ameliyatlar artk baaryla uygulanabiliyor

Dagülü, unlar kaydetti:

Bu yöntemin dier ta krma yöntemlerine göre en büyük avantaj 4 milimetrelik bir tüp araclyla böbree giriliyor ve buradaki talar tamamen çkarlyor. Bu talar da MTAya gönderilebiliyor. MTAnn sonucuna göre bundan sonraki süreçte ne içip yiyebileceine, hangi ilaç tedavisinin uygulanacana karar veriyoruz. Bu yöntemin en büyük avantaj çocuklar çok ksa sürede ayaa kalkyor. Eskiden bu tip bir problem olduunda hemen müdahale edilemiyordu. 6-7 aylk çocuklarda da bu ameliyatlar artk baarl bir ekilde uygulanabiliyor. Dier ta krma yöntemlerine göre bu yöntemin en büyük avantaj talarn krlp analize gönderilebilmesidir.

Böbrek ta oluumunu önlemek ve doutan gelen baz böbrek ta hastalklarnn tehisini koymak için mutlaka ameliyatla alnan talarn analiz edilmesi gerektiini anlatan Dagüllü, bu sonuca göre ilaç tedavi uyguladklarn ifade etti.

Dagülü, son 3-4 ylda 1 ya alt çocuklarda yaptklar bu ameliyatlarn saysnn 60a yaklatn anlatarak, Türkiye ile kyaslandnda bunun yüksek bir rakam olduunu aktard.

Bebein salk durumunun iyi olduunu, bu yöntemle hastann 24 saatte taburcu edilebildiini dile getiren Dagülü, En küçük 6 aylk bebee bu operasyonu uygulamtm. Dier hastaya nazaran Zeynep bebein ta yükü biraz daha fazlayd. Dier hastamzda yaklak 15 ta çkartrken, Zeynep bebekte irili ufakl yaklak 40 ta çkarttk. Ameliyat da yaklak 40 dakika sürdü. eklinde konutu.

- Böbree zarar vermiyor

Da gülü, uygulanan bu yöntemin hem hasta hem de hekim açsndan konforlu olduunu, bu yöntemin böbree de zarar vermediini anlatt. Dagülü, bunun tüm dünyada imkanlar dahilinde yaplmas önerilen bir ameliyat türü olduunu aktard.

Anne Gülcan Ece de baaryla gerçekletirilen ameliyatla kznn salna kavutuunu belirterek, emei geçen doktorlara ve salk personeline teekkür etti.

Ana Sayfaya Git