Bebeğinize 2 yaşına kadar anne sütü verin

Bebeklerin 2 yaşına kadar emzirilmesi sağlık açısından önem arzediyor.

Haberler 06.05.2018 - 12:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Gültaç Day, yenidoan bebee verilecek en iyi besinin anne sütü olduunu ifade ederek anne sütünün, ilk 6 ay boyunca bebein biyolojik ve psikolojik tüm gereksinimlerini karladn ve bebeklerin 2 yana kadar emzirilmesi gerektiini söyledi.

Doduktan sonraki ilk bir saat içinde canl, aktif, uyank ve hareketli olan bebein anne sütü ile beslenmesinin önemi ve gereklilii konusunda açklamalarda bulunan Day, Bebek doduktan yarm saat sonra artlarn uygun olmasyla birlikte annenin bebeine meme vermesi gerekir. Böylelikle bebek emmeye baladktan sonra annede prolaktin ve oksitosin hormonlar salglanr. Hormonlar salglannca memede süt salglanmas balayarak süt gelimi oluur dedi.

Annelere emzirme ve anne sütü konusunda eitim verilmesi gerektiini vurgulayan Day, Emzirmenin doum sonras anneler için büyük sorun olan kanamalar üzerinde olumlu etkileri var. Bebek memedeki sütü içtikçe yeni süt yapm geliir, bu nedenle de emzirme ve anne sütü konusunda gebelikten itibaren anneye eitim verilmelidir dedi.

Süt üreten hormonlar gece daha çok salglanyor

Bebein memeyi emmesi ile birlikte annenin meme balarnda uyarma hissi gerçekletiini söyleyen Day, bu uyarlarn sinirler vastasyla beyine iletildiini ve böylece süt üretimi ile süt aknn baladn belirtti. Diyetisyen Gültaç Day sözlerine öyle devam etti: Salg dokusundan yaplan süt, kanallar boyunca göüs ucuna doru ilerler. Süt kanallar göüs ucundaki kahverengi bölümde genileyerek, sütün topland torbacklarda sütü biriktirir. Bebein emmesi ile meme uçlarndan anne sütü gelir. Bu döngü emzirme tekrarland sürece devam eder. Sütün üretimini salayan hormon geceleri daha çok salglanr, bu hormon anneyi rahatlatarak daha iyi uyumasn ve dinlenmesini salar. Bu nedenle gece emzirmeleri hem süt yapmn arttrr, hem de annenin dinlenmesini salar.

Süt miktarn arttrmak için yaplmas gerekenleri sralayan Diyetisyen Gültaç Daynn önerileri unlar:

Doumdan sonra en ksa sürede bebek emzirilmeli

Bebek doumdan sonraki ilk haftalarda her istediinde sk sk emzirilmeli

Emzirme saatleri bebekle birlikte belirlenmeli

Bebek doru pozisyonda memeye yerletirilmeli

Geceleri de emzirmeye devam edilmeli

Anne yeterli ve dengeli beslenmeli

Biberon, yalanc emzik kullanlmamal

Ek besinlere erken balanmamal.

Her Anne ki Bebee Yetecek Kadar Süt Üretir

Her annenin iki bebee yetecek kadar süt ürettiini söyleyen Diyetisyen Gültaç Day, ancak çou annenin yeterli sütüm yok, bebeim iyi beslenemiyor gibi kayglar tadn, bu durumda ald süt miktarna bal olarak, bebein günde 6-8 kez bol miktarda açk renkli idrar yapp yapmadn, arlnn haftada 125 - 200 gr, ayda en az 500 gr artp artmadn gözlemesi sonucunda anne sütünün yeterli olup olmadna karar verilebileceini vurgulad.

Anne sütünün faydalarn Diyetisyen Gültaç Day öyle sralad:

Bebein ruh ve vücut sal için en uygun besindir.

Her zaman hazr, temiz, uygun sda ve ekonomiktir.

Sindirimi en kolay besin maddesidir.

Her annenin sütü kendi bebei için en uygun özelliktedir. Prematüre bebei olan annenin sütü prematüre bebee,

1 aylk bebei olan annenin sütü 1 aylk bebee, 3 aylk bebei olan annenin sütü ise 3 aylk bebee göredir.

Organ ve sistemlerin gelimesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiinden bebein büyümesini ve gelimesini hzlandrr.

Bebein ilk 6 ayda ihtiyac olan protein, ya vb. her türlü besin deerine sahiptir. Bu nedenle D vitamini ve flor dnda hiçbir ek besine, ek svya, vitamine gereksinim duyulmaz.

Ar imanlama (obezite) riski daha azdr.

Annenin ilk gelen sütü (az sütü) bebek için çok önemlidir, bebein ilk asdr.

çerdii akyuvarlar ve koruyucu maddeler sayesinde bebei enfeksiyonlara kar korur.

shale yol açan mikroorganizmalarn oluumunu engeller.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kanszlk daha az olur.

Alerjik hastalklar, eker hastal, astm, kanser, damar sertlii, di çürükleri gibi ileri yalarda geliebilecek hastalklarn olasln azaltr.

çerdii A vitamini ile göz hastalklarna kar korur.

Anne sütü alan bebeklerde piik, karn ars ve kabzlk daha az görülür.

Bebek için doal bir sakinletiricidir.

Emzirmeyle anne ile bebek arasnda var olan duygusal ba gelitirir.

Bebein zeka geliiminin daha iyi olmasn salar.

Emziren anneler günde 3-4 litre su içeren gdalar tüketmeli

Emziren annelerin hamilelik döneminden itibaren beslenmesine özen göstermesi gerektiini söyleyen Diyetisyen Gültaç Day, emziren annelerin dengeli, yeterli beslenmesini ve diyet yapmamasn belirtti. Günde ortalama 3- 4 litre sulu gdalar tüketilmesi gerektiine dikkat çeken Diyetisyen Gültaç Day, annelerin gün içinde düzenli ekilde taze sebze ve meyve tüketmesi gerektiini belirterek öyle devam etti: Emzirme döneminde, içerii bilinmeyen ve katk maddesi olan besinleri tüketmeyin. Kafeinli içecekler, alkol ve sigara kullanmayn. Günde en az iki bardak süt için, yourt, peynir gibi süt ürünleri tüketmeye dikkat edin. Soan, sarmsak, brokoli, kabak, karnabahar, ac baharatlar veya kuru baklagiller anne sütünü deitirebildii için bu durum baz bebeklerde huzursuzluk olutururken, bazlarndaysa herhangi bir rahatszlk yaratmaz. Bebeinizde ciddi bir takm huzursuzluklar geliirse bu tür besinler ya daha az sklkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.

Ana Sayfaya Git