Bebeğinizi hamile kalsanız da emzirebilirsiniz

Anne sütü, bebekleri hayata hazırlayan en kıymetli besin olarak tanımlanıyor. Her anne bebeğini kendi sütü ile beslemek istiyor ancak emzirme sırasında hamile kalan kadınlar hem dünyaya gelmiş hem de gelecek olan bebekleri açısından bir sorun olup olmayacağı konusunda endişe duyuyor. Uzmanlar bu durumun “tandem emzirme” olarak adlandırıldığını hem anne hem de bebekler için probleme yol açmadığını, bu süreçte emzirmenin devam etmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberler 08.10.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Aysel Nalçakan, emzirmenin önemi ve tandem emzirme hakknda bilgi verdi.

Anne sütü bebek beslenmesinde son derece önemli ve yeri doldurulamayan bir besindir ve bebein salkl büyüme- gelimesi için gerekli tüm enerji ile besin maddelerini içerir. Bebein psikolojik geliimine de katkda bulunur. Anne ile bebek arasndaki ba kuvvetlendirir, bebeklerde güven duygusunu gelitirir. Bebein baklk sistemi hayatn ilk günlerinde ve ilk yllarnda henüz tam olarak gelimemitir ve annesi tarafndan korunmas gerekir. Bu korumay anne bebeini emzirmekle salar. Özellikle doumdan hemen sonra ilk kritik temas geciktirilmemeli, bebek 1 saat içerisinde emzirilmelidir. Ancak dünyaya yeni gelen her iki bebekten birine doumu izleyen bir saat içerisinde anne sütü verilmemekte ve bu durum onlar hastalk ve ölüm riskinden koruyacak antikorlardan, temel besinlerden yoksun brakmaktadr.

ANNELERN KAFASI HAMLEYKEN EMZRP EMZRMEME KONUSUNDA KARIIYOR

Dünya Salk Örgütünün de önerdii gibi doumdan sonra 6 ay bebee sadece anne sütü verilmesi önemlidir. Eer çocuk emiyorsa 2 yaa kadar emzirme devam edebilir. Ancak bazen iki gebelik arasndaki süre az olabilmektedir. Bu durumda annelerin kafas karabilmektedir. Annelerin aklna hamileyken bebek emzirilmeli mi, emzirilmemeli mi sorular gelebilmektedir. Hamileyken bebek emzirme durumuna tandem emzirme ad verilmektedir.

EMZRME ERKEN DOUMA NEDEN OLMUYOR

Geçtiimiz yllarda hamile bir kadnn bebeini emzirmeyi sonlandrmas gerektii, emzirdiinde intrauterin bebein geliemeyecei ya da meme ucunun uyarlmasyla artan oksitosinin abortus, erken doum tehdidi gibi gebelik komplikasyonlarna sebep olabilecei düünülmekteydi. Fakat yaplan çalmalar bilinenin aksine gebeyken emzirmenin düük, erken doum, gebelik komplikasyonlar ve düük doum arlna yol açt savlarn çürütmektedir. Yani 2 yaa kadar emzirme devam ettirilmelidir.

HAMLEYKEN EMZRLEN BEBEK ZEHRLENMEZ

Anne sütünün kolostruma dönüümü nedeniyle bebek bu tad beenmeyip emmeyi kendiliinden brakabilir ve emmeye devam eden bebein dksnda deiim olabilir. Ancak bu tamamen anne sütünün dönüümü nedeniyledir yani tandem emzirme bebei zehirlemez.

GEBELKTE ALINACAK SALIK TEDBRLER HMAL EDLMEMEL

Tandem emzirme ile bebeklerin birbirleriyle ve anneleriyle olan ilikileri olumlu yönde etkilenmektedir. Ayrca annede gebe kald için bebeini sütten kesmek zorunda kalmann getirdii suçlama duygusu da ortadan kalkar. Tandem emziren anneler mutlaka iyi beslenmeli ve gebelik takiplerini ide ihmal etmemelidir.

Ana Sayfaya Git