Bebeğinizin gözleri yaşarıyorsa…

Yeni doğan bebeklerin ortalama %6’sında görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sulanma, çapaklanma, kirpiklerde yapışıklık, iltihabi akıntı, gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik gibi bulguların tümüyle veya bazıları ile ortaya çıkabiliyor.

Haberler 16.11.2016 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op.Dr. Mehmet Demir, bebeklerde gözya kanal tkankl ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Bebeinizin gözlerine iyi bakn

Gözya kesesinin buruna açld yerde bir zar bulunur. Bu zar normalde bebek domadan açlr. Ancak baz bebeklerde bu zar açlmaz ve bu nedenle gözya kanal tkanklnn önemli bir belirtisi olan gözde sulanmaya neden olur. Bebeklerde görülen göz sulanmas doutan olan göz tansiyonu gibi dier göz hastalklar ile de ortaya çkabilir. Bu nedenle, hastalklarn erken tehisi için zaman kaybetmeden bir göz doktorunun görüü alnmaldr.

Önlem alnmazsa ciddi salk sorunlarna neden olabilir

Gözya kanal tkankl tedavi edilmediinde gözya kesesi ve gözya yollar mikroplara açk hale gelir. Bunlar; göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluturur. Hatta mikrop yaylmasna bal olarak sistemik enfeksiyonlara, menenjit ve böbrek hastal gibi ciddi önemli organ enfeksiyonlarna yol açabilir. Bu belirtiler tespit edildii anda zaman kaybetmeden göz hastalklar uzmanna bavurmak gerekir.

Masaj ve hijyen önemli bir seçenek

Gözya kanal tkanklnn en etkin tedavi yolu doru zamanda ve doru bir yöntemle doktorun önerdii gibi gözya kesesine ve kanalna masaj uygulamaktr. En yaygn tedavi ekli olan bu yöntemde günde 4-5 seans her seansta 10 kez yaklak 5 dakika gözya kesesinden burun kökünden aa doru burun duvarna baslarak masaj yaplr. Ayrca göz kapaklar hijyeninin salanmas için günde 2-3 kez lk su ile temizlenmelidir. Doru masaj ve damla ile tedavisinin baar oran %99 gibi yüksek düzeydedir.

Masaj ile açlmayan gözya kanalna kapal cerrahi

Masaj ve ilaçla ilk alt ayda açlmayan gözya kanal doktor tarafndan lavaj denilen ykama yöntemi ile temizlenmeye çallr. Bu yöntemle de açlmayan kanal bu kez sondalama ilemi yaplr. Bu yöntemle de istenilen sonuç elde edilmedii takdirde iki yan dolduruncaya kadar beklenilir. Bu sure boyunca yine doktorun önerdii ekilde masaj ihmal edilmemeli göz kapa hijyenine dikkat edilmelidir. Bu süre zarfnda sonuç deimez ise cerrahi olarak ki yandan sonra burun içinden kapal olarak gözya kesesi ve burun boluu arasnda bir pencere açp silikon tüp yerletirilir. Slikon tüp alt ay sonra çkarlr. Bu ilem uygun yata ve uygun ekilde yapldnda sorun %95 orannda ortadan kalkar.

Ana Sayfaya Git