Bebek gelişimi!

Yaklaşık 40 haftalık heyecanlı bekleyiş süresince “Acaba bebeğim normal büyüyor mu?” sorusu anne adaylarının yaşadığı endişelerin başında geliyor. Erken doğum hatta bebeğin anne karnında kaybına bile neden olabilen fetal gelişim kısıtlılığı yani gelişim geriliği gebelik döneminde modern yöntemlerle belirlenebiliyor.

Haberler 06.07.2018 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Resul Arsoy, fetal geliim kstll ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Gözden kaçrlmas ciddi sorunlara neden olabilir

Fetal geliim kstll yani geliim geriliine gebelik takiplerinde sk rastlanmaktadr. Gebelik takiplerinde ihmal edilmemesi gereken ultrasonografi deerlendirmelerinde bebein büyüme erisinin normal ilerleyip ilerlemedii belirlenebilmektedir. Cenin arlnn 10 persentilden daha düük olmas fetal geliim kstl olarak tanmlanrken, 3 persentilden düük olmas ise ar fetal geliim kstl olarak ifade edilir. Fetal geliim kstl

* Erken doum

* Bebein suyunda azalma yani oligohidroamniyos

* Bebekte akcier ve nörolojik hastalklar

* Bebein beyninde kanama(intra ventriküler kanama)

* Bebekte barsak rahatszlklar (nekrozitan enterokolit)

* Sepsis

* Hipoglisemi yani kanda olmas gerekenden az eker bulunmas

* Bebein anne karnnda kayb gibi çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Fetal geliim kstl ile dünyaya gelen çocuklarda ilerleyen dönemlerde; nörolojik geliim gerilii, serebral palsi, konuma ve okuma bozukluklar, düük örenme kapasitesi, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalklar geliebilmektedir.

Sigaradan uzak durun

Fetal geliim kstlnn en önemli nedenleri arasnda utero-plasental dolam yetersizlii bulunmaktadr. Geliim kstll olan bebek sahibi olma öyküsü de önemli risk faktörleri arasndadr. Bununla birlikte; genetik bozukluklar, doumsal anomaliler, enfeksiyon, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek ile kalp hastalklar da fetal geliim kstlna yol açabilmektedir. Fetal geliim kstlna neden olan sigara ve alkol tüketimi ise önlenebilir risk faktörlerinin banda gelmektedir.

Önleminizi doktorunuzla birlikte aln

Geliim kstl düünülen hastalar perinatoloji uzman ile birlikte deerlendirilmeli ve risk faktörleri belirlenmelidir. Doru gebelik ya ve fetal biyometri ile tan kesinletirildikten sonra gebelik boyunca takip planlanmaldr.

* Sigara, alkol, ilaç kullanm, mevcut kronik hastalklarn kontrol altna alnmas gibi düzeltilebilen risk faktörlerini deitirmek önemlidir.

* 11-14 gebelik haftalar arasnda Uterin arter Doppleri kontrolleri ihmal edilmemelidir.

* Risk saptanan gebeliklerde plasenta olumadan yani 16. haftadan önce 75-150 mg. Aspirin kullanm hastaln gelime ihtimalini veya iddetini azaltabilmektedir. Bu fayday tüm gebelerde görmek mümkün deildir ancak olgularn %10-50 sinde fayda salamaktadr.

Anne karnndaki bebee yönelik snrl ve giriimlerin faydas görülmemektedir. Tedavide gebelik haftas, cenin büyüme erisi, ceninin biyofizik profili ve doppler önemli belirleyici unsurlardr. Takiplerin içerii ve skl anne karnndaki bebein durumuna göre özelletirilmelidir. Aile, acil durumlar konusunda bilgilendirildikten sonra bebek ve annenin artlarna göre doum için doru zamana karar verilmelidir.

Ana Sayfaya Git