Bebek pudraları kanser yapıyor!

Bebek pudraları ile ilgili şoke eden gerçek ortaya çıktı. Kansere yol açan 'asbest' maddesi tespit edildi. Tek tek incelendi. 21 markadan 5'ine bu madde bulunuyor. İki yıl önce yapılan incelemelerde de 'asbest'te rastlanmıştı.

Haberler 28.01.2021 - 03:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asbest Söküm Uzmanlar Derneinin (ASUD) piyasada satlan 21 talk pudras (bebek pudras) numunesi üzerinde yaptrd analiz sonucunda 5inde kanser yapc asbeste rastland. Dernek Bakan Mehmet eyhmus Ensari, makyaj ürünlerini de tarayacaklarn söyledi.

ASUD tarafndan piyasada satlan 15i yerli, 6s ithal talk pudralarndan 21 numune toplanarak analiz yapld. Yaplan analizlerde 5 numunede Uluslararas Kanser Aratrmalar Ajans, Dünya Salk Örgütü ve Uluslararas çalma Örgütü tarafndan kesin kanserojen olarak tanmlanan asbeste rastland. ASUD Bakan Mehmet eyhmus Ensari, incelenen numunelerle deerlendirmede bulundu. Ensari, asbestin doada bulunan sya, kimyasala, anmaya dayankl lifsi katil bir toz olduunu söyledi. Ensari, asbestin yap sektörü bata olmak üzere otomotiv, tekstil, sanayi, yaltm ürünleri, kozmetik, ilaç sanayi olmak üzere 3 binden fazla kullanm alan olduunu belirtti.

2 YIL ÖNCE 4 NUMUNEDE BULMUTUK

Ensari, 2 yl önce 20 numune topladklarn ve 4ünde asbest bulduklarn hatrlatarak, Bu pudralarn halen satldn görünce bu çalmay yenilemek istedik. çeitli maazalar, marketler, eczaneler, parfümeri maazalar, kozmetikçilerden toplam 21 ürünü analize gönderdik. Dünyann hiçbir ülkesinde ayn anda 21 adet numune analize gönderilmemitir. Bizim yaptmz çalma bir ilktir. 21 numunenin 5inde tremolit asbest bulduk. Bu da demek oluyor ki her 4 bebek pudrasnn 1inde kanser yapc asbeste rastladk. Tremolit asbest daha tehlikeli olan amfibol grubunun üyesi dedi.

ÜRÜNLERDE ASBEST çERMEZ YAZILMALI

Ensari, inceledikleri 21 numunenin hiçbirinde asbest içermez yazmadn ifade etti. Ensari, Dernek olarak bu konuda gerek üretici firmalarn Ar-Ge gruplarna gerekse devletimizin ilgili organlarna her türlü destee hazrz. Yeter ki insanlarmz asbeste maruz kalmasnlar. Analizlerimiz yurtd testlerinden de baaryla geçen akreditasyonlu laboratuvarda yapld. Hem titizlik hem hassasiyet hem de gizlilik ilkelerinde çalmay yürüttük. Tüketicilerimiz ürünlerde asbest içermezi istesinler. Tüketici bunu isterse üreticiler buna doru önlem alacaklardr. A markasnda bugün çkmad diye 6 ay sonra gelen partideki üründe çkmama garantisi yok. Talk yataklar asbestle beraber oluyor ve bu asbest lifleri talka bulayor. Dolaysyla bu talk ürünleri ileme girmeden analizden geçmesi gerekir. Dünyada temiz talk yataklar olan ülkeler var. Ülkemizde de var ama daha çok yurt dndan ithal geliyor. çözülmeyecek konu deildir. Kirli talklar üretime dahil etmemelerini öneriyoruz diye konutu.

MAKYAJ ÜRÜNLERN DE TARAYACAIZ

Daha önceki çalmalarda makyaj ürünlerinde de asbeste rastlanldn anlatan Ensari, Hatta yurt dnda ünlü markalar talk üretimlerinden çekeceklerini açkladlar. Dolaysyla talk kullanld sürece asbest riski devam eder. Göz farlarnda, fondötenler, kapatclar, makyaj pudrasnda bundan önceki çalmalarda asbest bulundu. Bu sene için planlarmzda var. Nasl bebek pudrasna yaptysak piyasadaki makyaj ürünlerini de tarayacaz. Toprak kaplar, güveç kaplarnda daha önce analiz yaptk, bunlarda da asbest bulduk. Corafyas asbest yataklarna yakn yörelerdeki topraklardan yaplan kaplarda maalesef asbeste rastladk dedi.

LGL BAKANLIKLARI ZYARET EDECEM

Ensari, 2010 ylndan beri asbestin üretimi, ithalat ve çkarlmasnn yasak olduunu kaydederek, Fakat farkl yollardan ülkemize giriyor. Bu konuyla ilgili Ticaret Bakanl, Salk Bakanln ziyaret ettim, rapor sundum. Halk Sal Genel Müdürlüümüzden bir randevu talep ettim. Görüeceiz, kendilerine durumu izah edeceiz. Bu taramalar çok farkl yerlerden de yaplsn. Amacmz tüketicinin temiz ürün kullanmas dedi.

Ana Sayfaya Git