Bebekle rahat seyahatin püf noktaları

Yaz ayları geldiğinde bebekli ailelerin tatile giderken yolculukta neler yaşayacakları konusundaki endişeleri oluyor. Özellikle ilk bebekse, daha önce tecrübe etmedikleri konular ebeveynleri korkutuyor. Önceden bilgi sahibi olup plan yapmak, yolculuk esnasında daha az sıkıntı yaşamayı hatta keyifli bir yolculuk geçirmeyi sağlayabilir.

Haberler 20.06.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayram tatiline sayl günler kala yolculuk hazrlklar balad. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, bebekleriyle yola çkacak aileler için tavsiyelerde bulundu.

Yaz aylar geldiinde bebekli ailelerin tatile giderken yolculukta neler yaayacaklar konusundaki endieleri oluyor. Özellikle ilk bebekse, daha önce tecrübe etmedikleri konular ebeveynleri korkutuyor. Önceden bilgi sahibi olup plan yapmak, yolculuk esnasnda daha az sknt yaamay hatta keyifli bir yolculuk geçirmeyi salayabilir.

EVDE GYD KIYAFETLERYLE RAHAT EDER

Yola çkmadan önce ihtiyaç duyabilecek her eyin bir listesini yapp bu listeye sadk kalnmal diyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, yolculua hazrlk aamas ile ilgili bilgiler verdi:

Yemek ve yatma zaman için saat belirleyip, bebei hep ayn saatte yedirip uyutmaya dikkat edilmeli.

Bebein kendisini daha güvende hissedebilmesi ve yabanclk çekmemesi için, sevdii bir battaniyeyi veya oyunca yannda olmal.

Bir tane seyahat yata ya da oyun park satn alp, tatile gitmeden önce bebein buna almas salanmal.

Kalnacak otelde bebek bakm veya oyun odas hizmetleri olup olmad örenilmeli.

çinde derece, bandaj, bebein kulland ilaçlar ve bebein doktorunun numaras olan bir ilk yardm çantas hazrlanmal.

Rahat giysiler ve yedekleri yannzda olmal. Ev ortamnda giyilen kyafetlerin giyilmesi çocuklarn huzursuz olmalarn önler.

Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitaplar ve kalemleri, masal kitaplar iyi zaman geçirmelerini salar.

Uçakta ve/veya otobüste verilen yiyecek ve içecekler yerine bebee uygun ona özel yiyecek ve içecekler tercih edilmeli.

Biberonla beslenen bebekler için ksa süreli yolculuklarda en az 2, uzun süreli yolculuklarda ise 3 temiz biberon bulundurulmal.

Yeterince alt bezi ve slak mendil de unutulmamas gereken dier ihtiyaçlardr.

BEBEKLE UçAK YOLCULUU

Uçakla seyahat oldukça konforlu yolculuk ekillerinden biri olmas dolaysyla, giderek daha fazla ebeveyn tarafndan tercih ediliyor. Uçu konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için salkl bir bebein ilk ayn doldurduktan sonra uçmas öneriliyor diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, bebekle uçak yolculuu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar anlatt:

Uçarken en önemli sorun kulaklarda oluur. Özellikle kalk ve ini srasnda kabin içi basncnda olan deiikliklerden dolay bebekler kulaklarnda hissettikleri dolgunluk hissi ve ar nedeniyle, iddetli bir ekilde alayabilirler. Bunu engellemek için yolculuk öncesinde bebein doktoruna da danlarak, genellikle souk algnl için kullanlan bir ar kesici urubun verilmesi uygun olabilir. Bu sayede orta kulan havalanmasn salayan östaki borusunun daha kolay açlmas salanarak dolgunluk hissinin gelimesi önlenebilir.

Kula rahatlatacak baka bir önlem de yutkunmay salamaktr. Bebekler de emerek yutkunduklar için kalk srasnda emzirilmeleri kulak ars duymalarn engelleyebilir. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çinetilmesi de ayn etkiyi yapabilir.

Uçak yolculuklarnda vücut susuz kalma sorunuyla da karlaabilir. Bunun en önemli sebebi; uzun uçak yolculuklarnda sürekli olarak huzursuz olan çocuklarn, uçakta verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesidir. Bebeklerin sk sk emzirilmeleri (yarm saatte bir), büyük çocuklarn da her zaman severek içtikleri içeceklerin yanlarnda bulundurulmas bu durumu önlemeye yardmc olur.

Kabine sadece uçu srasnda gerekecek çantalarn alnmas ve dier tüm çantalarn bagaja verilmesi havaalan ve kabindeki hareket yeteneinizi artrr.

Uçu saatinin çocuun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuun daha kolay geçmesini salar.

Aktif enfeksiyonu olan çocuklarn zorunlu olmadkça iyileene kadar uçmamalar gerekir. Özellikle bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basnç deiiklikleri çok iddetli kulak arlarna yol açabiliyor. Sinüziti olan çocuklarda da ayn ekilde iddetli ba arlar oluabilir. shali olan çocuklar uzun süren uçak yolculuklarnda ar sv kaybedebileceklerinden, ishal düzelene kadar uçmalar önerilmez. Kronik kalp ve akcier hastal olan çocuklarn da uçu öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar vardr.

BEBEKLE ARABA YOLCULUU

Ailecek arabayla seyahat etmek, uzun vakit alsa da istenilen zamanda mola verilebilmesi ve aile fertlerini yaknlatrmas dolaysyla tercih edilen bir seyahat ekli diyen Uzm. Dr. Sinem Karaca Atakan, Eer tatile arabayla çklacaksa, birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir diyerek uyarlarda bulundu:

Bebekler kucakta deil, kendileri için özel olarak tasarlanm araba koltuunda oturmaldr. Eer bebek huysuzluk yaparsa, araba durdurulmal, araba hareket halindeyken asla koltuktan çkarp kucaa alnmamaldr.

Oynamas için çok sayda oyuncak hazr bulundurulmaldr. Oyuncaklarn hepsini bir anda eline vermek yerine, skldkça birer birer vermek dikkatini çekecektir.

Arabada sert, ar ve sivri eyalar varsa, bunlar ortadan kaldrlmaldr. Böylece ani fren yapmak gerekirse, bunlarn etrafa saçlp bebee zarar verilmesi önlenebilir.

Her iki saatte bir durup mola verilmelidir. Etrafa baknmas, vücudunu esnetmesi ve gerekiyorsa bezinin deitirilmesi uygun olabilir.

Bebee özel attrmalklar veya bebein sevdii yiyecekler yolculuk esnasnda çantada bulundurulmaldr.

Ana Sayfaya Git