Bebeklerde göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat

Göz yaşı kanal tıkanıklığı şikayetlerinin doğumdan birkaç hafta sonra başladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bebeklerde göz sulanmasının en sık sebebi göz yaşı kanal tıkanıklığı olmasına rağmen başka sebepler de vardır. Bunlardan en önemlisi doğumsal glokom yani göz tansiyonudur. Doğumsal glokom kanal tıkanıklığına göre çok daha ciddi bir durumdur. Ayrıca kanalı tıkayan basit doğumsal bozukluğun yanı sıra tümörler ve kistler de göz önünde bulundurulmalı” açıklamasında bulundu.

Haberler 16.10.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz ya sisteminin yaplarnn gebeliin 5. haftasnda, göz ya kanalnn ise gebeliin 8. haftasnda olumaya baladn belirten Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Bu oluum ve geliim gebelik süresince devam eder. Göz ya, göz ya bezinde oluur küçük kanalcklar araclyla keseye dolar ve göz ya kanal ile burun boluuna akar. Göz kapak kaslarnn kaslmas göz yan burun boluuna aktmak için bir pompa etkisi yapar. Bu sistemin herhangi bir yerinde olan tkanklk göz sulanmas ile sonuçlanr dedi.

DOUMSAL GLOKOM DA GÖZ MUAYENESNDE DEERLENDRLMEL

Yeni doan bebeklerde görülen göz ya tkanklnn sistem boyunca herhangi bir yerde olabilecei gibi büyük oranda göz ya kanalnn burna açld yerde görüldüünün altn çizen Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, ikayetler doumdan sonra birkaç hafta içinde balar. Genellikle ilk bulgu sulanmadr. Ancak durum devam ettikçe sulanmaya halk arasnda çapaklanma diye bilinen sar renkte aknt da elik eder diye konutu. Bebeklerde göz sulanmasnn en sk sebebinin göz ya kanal tkankl olmasna ramen baka sebeplerin de olabileceine dikkat çeken Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Bunlardan en önemlisi doumsal glokom, yani göz tansiyonudur. Ayrc tanda muhakkak göz önünde bulundurulmaldr. Doumsal glokom kanal tkanklna göre çok daha ciddi bir durumdur. Ayrca kanal tkayan basit doumsal bozukluun yan sra tümörler ve kistler de göz önünde bulundurulmal açklamasnda bulundu.

TEDAV GÖZ SULANMASININ SEBEBNE GÖRE YAPILMALI

Tehisin dikkatli bir muayene ile baladn vurgulayan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Göz sulanmasnn karakteri, elik eden baka bulgularn varl büyük oranda fikir verir. Gerek duyulmas halinde bebein uyutularak muayenesi, göz tansiyon ölçümü, korneann çap ölçümü, göz ya yollar görüntüleme gibi ek tetkiklere bavurulabilir dedi. Tedavinin sulanmann sebebine göre yaplmas gerektiini hatrlatan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Sklkla sebep doumsal kanal darl veya tkankl olduu için bu durumda tedaviyi ikiye ayrmak gerekir. Balangçta giriimsel olmayan tedavi önerilir, bu tedavide ana unsur gözya kesesine yaplan masajdr. Burada amaç keseye masaj yaplarak kese içindeki basnc artrp kanal ucundaki tkankla sebep olan zar açmaya yöneliktir. Uygun masaj ile olgularn çou 1 yaa kadar düzelmektedir. Masaj haricinde, gözdeki sulanma sar akntya dönüyorsa bir enfeksiyon olduu düünülerek gerekli tedavi yaplmal eklinde konutu.

LAç TEDAVSNDEN CERRAH GRMNE KADAR TEDAV YÖNTEMLER MEVCUT

kinci tedavi seçeneinin ise masaj yaplmasna ramen bir yana kadar düzelmeyen durumda veya bebein bir yatan daha küçük fakat kontrol edilemeyen gözya yollar enfeksiyon durumlarnda gözya yollar sondalama ileminin olduunu hatrlatan Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Bu ilem genel anestezi altnda (uyutularak) yaplr ancak ksa süreli bir ilemdir. Bebein çok uzun süre anestezi almas gerekmez. lem önemli oranda sonuç verir açklamasnda bulundu. Basit kanal tkankl dnda olan sulanma sebeplerinin tedavisinin ise tamamen nedene yönelik olduunu hatrlatan Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Doumsal glokom öncelikle düünülmesi gereken ciddi bir durumdur. Bu durumda ilaç tedavisinden cerrahi giriimlere kadar tedavi yöntemleri vardr. Gözya sistemini tkayan tümör, kist vs. gibi durumlarda da yine sebebe yönelik tedaviler yapmak gerekir dedi.

TEDAVDE GEç KALINMAMALI

Kanal tkankl durumunda eer geç kalnrsa sk enfeksiyona bal birtakm komplikasyonlarn oluabileceini hatrlatan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Ayrca sondalama ileminin baars 12- 15 aydan sonra her geçen gün azalmaktadr. Erken tehis durumunda sondalama gibi basit bir giriimle sorun çözülecek iken bir yatan sonra daha büyük ameliyatlara ihtiyaç olacaktr. Doumsal glokomun geç tehis edilmesi de ciddi kalc görme kaybna sebep olabilir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git