Bebeklerde kasık fıtığı

Halk arasında kasık fıtığı olarak bilinen inguinal herni, çocuklarda doğuştan görülüyor ve kasık kanalının kapanmayıp açık kalmasıyla ortaya çıkıyor. Toplumda her 100 bebekten 3'ünde, prematüre doğan bebeklerin ise ortalama %30'unda kasık fıtığı görülebiliyor. Erkek çocuklarda daha sık rastlanan kasık fıtığı, hastaya konfor sağlayan kapalı ameliyatlar ile tedavi edilebiliyor.

Haberler 19.02.2020 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Dicle Hastanesi çocuk Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Taner Kamac, kask ft ve tedavi seçenekleri hakknda bilgi verdi.

Kask ft erkek çocuklarda daha sk görülüyor

Kask ft, baz bebeklerde hayatn ilk günlerinde kaskta ime ile ortaya çkarken bazen daha ileri yalarda, hatta erikin dönemlerde bile ortaya çkabilmektedir. çounlukla bebeklerin yaamnn ilk 2 ylnda belirti gösterir ve muayene srasnda kolaylkla tan konulur. Baz durumlarda tan konulmas için ultrasonografi ihtiyac duyulabilir ancak ultrason her zaman güvenli sonuç vermeyebilir. Kask ftnda skma olmad sürece ciddi bir ar görülmez. Bu nedenle kasnda ilik veya anormal bir kabarma görülen tüm çocuklar kask ft tehisi için mutlaka bir çocuk cerrahisi uzman tarafndan muayene edilmelidir. Kask ft, sa kask tarafnda ve daha çok erkek çocuklarda görülür. Her be hastann birinde ise her iki kaskta da ortaya çkabilir. Ftn iki tarafta ortaya çkmas, prematüre ve kz bebeklerde daha sk görülür ve çounlukla iki taraf ayn anda imez.

Tedavi için zaman kayb baz riskler dourabilir

Kask ftnn tek tedavisi ameliyattr. Beklemekle veya ilaçla ftk iyileemez. Barsaklar veya kz çocuklarnda yumurtalklar kask kanalnda skabilir ve kangren geliebilir. Kask ft olan hastalarda bu tür ciddi riskler nedeniyle ftk ameliyat tan konulduktan sonra en erken dönemde yaplmaldr. Skma olumas durumunda ise beklemeden acil olarak ameliyat yaplmaldr. Kask ft ameliyatlar her yata ve her kilodaki hastaya hem açk hem de kapal olarak bilinen laparoskopik yöntemle yaplabilir. Hastann düük kilolu, birkaç günlük veya birkaç aylk olmas ameliyata engel deildir.

Kapal ameliyat tedavide konfor salyor

Ameliyat, hastann durumuna göre açk veya kapal olarak yaplabilir. Kapal ameliyatta; Göbekten 3 mmlik bir kamera yardm ile karn içi gözlenir. Bu gözlem srasnda ftk olan taraf ve dier taraf kask kanalnn açk olup olmad, kanala giren bir barsak veya yumurtalk varsa, bunun herhangi bir skmaya veya kangrene yol açp açmad belirlenebilir ve annda müdahale edilip sorun ortadan kaldrlabilir. Kask ft ameliyatn laparoskopik (kapal) olarak yapmann açk ameliyata göre birçok avantaj vardr.

Ana Sayfaya Git