Bebeklerde meme reddi

Her bebek dünyaya geldiği ilk saatlerden itibaren içgüdüsel olarak emme refleksi gösterir. Bazı bebekler anne sütüne çabuk alışırken, bazıları da emmeyi reddeder. Meme reddinin nedenleri doğru tespit edilmeli, anne baba bu dönemde sabırlı olmalı ve uzmanların tavsiyelerini dinlemelidir.

Haberler 23.04.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Memnune Alada, bebeklerde meme reddi hakknda bilgi verdi.

Bir bebein meme emmeyi reddetmesine Meme reddi denmektedir. Ancak bu reddin ihtiyacn azald ya da memeyi çabuk boaltt dönemlerdeki yalanc meme reddi olup olmad gözden geçirilmelidir.

Anne - bebek ilikisi çok önemli

Bebein damak, dil veya dudak yapsndaki anomaliler, emmesini zorlatrp meme reddine neden olabilmektedir. Bu açdan mutlaka doktor kontrolü yapl bu durum düzeltilmelidir. Doumdan sonraki günlerde anne ve bebein balanma sürecindeki aksaklklar emme sürecini etkilemektedir. Anne ve bebein mümkün olan en ksa sürede ten temasnn salanmas, bebein en ksa sürede emzirilmesi çok önemlidir. Bebein salk sorunlar nedeni ile anneden ayrlmak zorunda kalmas, annenin doum sonras kulland ilaçlar veya doum srasndaki zorluklar nedeni ile duruma adapte olamamas, annenin veya bebein gergin huzursuz olmas nedeni ile adaptasyonun bozulmas da bu süreci etkileyen faktörlerdir. Anneye destek olunarak kayg, stres ve arsnn azaltlmas emzirmenin devamnn salanmas bakmndan önemlidir.

Biberon kullanmamaya özen gösterin

Yenidoan bebein emme becerisinin zarar görmemesi için emzik veya biberon ile mümkün olduunca (tbbi bir gereklilik olmadkça) tantrlmamas gereklidir. Biberondan emmek ile anne memesinden emmek tamamen farkldr. Biberon ya da emzie alan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Her bebek kendine özgüdür. 2 yl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaamayan bebekler de bulunmaktadr. Ancak baz bebekler bir kez biberon aldktan sonra annesini emmek istemeyebilir. Bebeimizin hangi yapda olduunu bilmediimizden tbbi bir gereklilik olmadkça ilk 3 ayda biberon ya da emzik ile hiç tantrmamak daha uygun bir yaklam olacaktr.

Emzirmekten vazgeçmeyin, sabrl olun

Bebekte besin alerjisi olmas durumu da meme reddine yol açmaktadr. Meme reddi olan bir bebein alerjik ya da metabolik bir hastal olup olmad hekim tarafndan deerlendirilmelidir. Bebein sistemik baka hastalklar (viral enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu, baz nörolojik hastalklar vb.) olup olmad da doktoru tarafndan kontrol edilmelidir. Her durumda annenin kaygs, stresi azaltlmal, anne -bebein yeniden balanmas salanmaldr. Bu süreçte emzirme danmanndan yararlanlmal, sabr ve sevgiyle emzirmeye devam edilmelidir.

Sebebi di çkarma olabilir

Baz bebeklerde 3. aydan itibaren di çkarma belirtileri ile birlikte youn salya, ellerini sürekli azna götürme, huzursuzluk ve alama nöbetleri balayabilir. Bu durumdaki baz bebekler daha çok emmeyi tercih ederken, bir dier grup bebek de memeyi reddedebilir. Sabrla, onun sakinlemesini bekleyip emzirmenin devam ettirilmesi sorunu çözmektedir. Bu dönemde ateli viral enfeksiyonlar bebein memeyi istememesine neden olabilir, ancak hastalk geçtiinde bebek tekrar emmeye balar.

Sabr ve sevgi çok önemli

3.aydan sonra bebein farkndal artmtr ve bebek etrafla daha çok etkileime girmeye balamtr. Büyüyen bebekler artk eskisi gibi uzun uzun emmek istemezler ve daha az uyku, daha çok oyun ve elence isterler. Memeyi ksa sürede boaltr, daha uzun aralardan sonra emmek isteyebilirler. Bebek emmek istemediinde asla srar edilmemeli, istekli olduu zamanlar kollanmal ve frsat olduunda emzirilmelidir. Gece emzirmelerine arlk verilmelidir. Unutmamak gerekir ki bu süreç 1.5-2 ay içinde geçecek ve bebek tekrar emmeye balayacaktr. Meme reddi yaandnda ilk olarak nedenini anlamak, altta yatan bir hastalk varsa tedavi ettirmek önemlidir. Sonrasnda sabr ve sevgi ile uygun teknikle, tekrar balanma salanarak bebek emzirmeye tekrar altrlmaldr. Bu süreçte en büyük hata bebee formül mama balamak olacaktr.

Ana Sayfaya Git