Bebeklerin göz muayenesi

Göz doktoru Dr. Dilbade Yıldız Ekinci: ”Bebeklerde göz hastalıkları erken teşhis edilmez ise kalıcı körlüğe neden olur”

Haberler 11.10.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesine bal Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesinde Göz Doktoru olarak görev yapan Dr. Dilbade Yldz Ekinci, Bebeklerde erken muayene çok önemlidir. Bu yaplmad taktirde, körlük yapabilen bir hastalk var ise geç müdahale sonucunda bebein görmesi ömür boyu ortadan kalkabilir dedi.

4 yldr Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesine bal Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesinde Göz Doktoru olarak görev yapan Dr. Dilbade Yldz Ekinci, bebeklerin ve erken doan prematüre bebeklerin erken muayenesine ilikin ailelere çok önemli uyarlarda bulundu.

Muayene edilmeyen bebeklerin görmesi ömür boyu ortadan kalkabilir

Erken doan veya zamannda doan bebeklerde göz muayenesinin önemli olduunu aktaran Dr. Dilbade Yldz Ekinci, Yeni doan bebeklerde mutlaka göz taramas arttr. Doumsal katarak ve göz tansiyonu gibi körlük yapabilen hastalklarn erken tespiti ile erken müdahaleyle bebeklerin görmesini kazanmalar açsndan mutlaka muayene edilmeleri gerekmektedir. Bunun için Salk Bakanl Ulusal Görme Tarama Program kapsamnda aile hekimlerine 0-3 aylk bebeklere görme taramas art getirdi. Aile hekimlerinin tarama sonucunda görme problemi saptad bebekleri göz hekimlerine yönlendirerek bebeklerin erken tan almasn salayabildii bir sisteme sahibiz. Bu dediklerimiz yaplmad taktirde, körlük yapabilen bir hastalk var ise geç müdahale sonucunda bebein görmesi ömür boyu ortadan kalkabilir. Ailelerin bebeklerine görme sal kazandrabilmeleri için bebeklerini yeni doduklarnda taramaya tabi tutmalar gerekmektedir dedi.

Erken doan prematüre bebeklerde ROP hastal görülmektedir

Erken veya prematüre doan bebeklerin de muayenesinin art olduunu ve bunun ilk 4 hafta içinde ailelerin yapmalar gerektiinin altn çizen Dr. Ekinci, Erken doan bebekler Prematüre Retinopatisi (ROP) hastal ile kar karya kalabilmektedirler. Özellikle 32 hafta ve bin 500 gramn altnda doan bebeklerde yada daha büyük doup oksijen tedavisi alan bebekler ROP hastal ile kar karya kalabilmektedir. iddetli bir ekilde hastal geçiren bebekler tedavi edilmedii takdirde muayene tarihi gelmi ve yaplmamsa 2 veya 3 gün içinde kör olabiliyorlar. Bu nedenle bu bebeklerin doumdan sonraki 4üncü haftada muayene edilmeleri art. Birkaç gün geç muayene ettirelim, bir ey olmaz gibi bir kanya ailelerin kaplmamas gerekmektedir. çünkü bir ya da 2 günlük gecikme bu bebeklerde körlük yapabiliyor diye konutu.

Pandemi nedeniyle oluan korkularn krp bebek ve çocuklarn mutlaka muayeneye getirsinler

Pandemi nedeniyle çocuklarn göz taramasnn geciktirilmemesi noktasnda ailelere uyarda bulunan Dr. Ekinci, u anda içerisinde bulunduumuz Covid-19 pandemisi döneminde bebekler hariç aileler belirli yataki çocuklarna maske takarak mesafe ile hijyene de dikkat ederek mutlaka çocuklarn göz muayenesi getirmelidirler. Biz pandemi boyunca tüm yeni doan ve prematüre bebeklere randevu art aramakszn hizmete devam ettik. Aileler cesaretli olsunlar. Pandemi nedeniyle oluan korkularn krp bebek ve çocuklarn mutlaka muayeneye getirsinler. çünkü dediim gibi birkaç günlük gecikme bebekler de ve çocuklarda görme kaybna sebep olabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git