Bebeklerinizi Kışın Eve Kapatmayın!

Vücudun D vitamini gereksinimi, büyük ölçüde güneş tarafından sağlanır. Kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için D vitamini son derece önemlidir. Ancak, bebekler ve çocuklar için yaz ve kış güneşinden faydalandırmanın da belli kuralları var. Yazın çocukların güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde uzun süre güneşte kalması, fayda yerine zarar verirken; kışın güneşinden ise sakınmayın.

Haberler 06.01.2018 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Evrim enkal, D vitaminin vücutta kalsiyum dengesinin salanmas ve kemik salnda etkin rol oynadn söyledi. D vitaminin vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini saladn anlatan enkal, D vitamini kemik ve kaslarn sal için gereklidir. Yaplan son çalmalar D vitamini eksikliinin, tip 1 diyabet, barsak hastal, duygu-durum bozukluklar, kalp damar hastalklar, hipertansiyon, meme, prostat, barsak gibi kanserler ile ilikili olduunu göstermektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlar, besin alerjileri, astm gibi rahatszlklar da düük D vitamini düzeyleri ile ilikilendirilmitir dedi.

Balk D Vitamini Deposu

D vitamininin karacierde ve böbrekte metabolik olarak aktif formlarna dönüen bir ön hormon olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Evrim enkal öyle devam etti: D3 vitamini ciltten UV-B nlar yani günein yararl nlarn alarak vücutta çözülerek faydal hale dönüür. D2 vitamini (ergokalsiferol), bitkilerde bulunan ve dier diyetle aldmz eklidir. En çok balk (somon, sardunya, uskumru), balk ya, karacier, et ve yumurta sarsnda bulunur. Besinler D vitamini ile güçlendirilmediinde ya da takviye D vitamini alnmadnda diyetle alnan D vitamini %10 un altndadr. Amerika da süt ve süt ürünleri, portakal sular, ekmek, tahllar ve formül mamalar D vitamini ile güçlendirilmitir.

Anne Karnndan tibaren D Vitamini

Bebeklerde ve çocuklarda salkl geliimleri için D vitamini desteinin önemine dikkat çeken enkal, gebelik döneminde de hem annenin hem de bebein sal için D vitamini takviyesi yaplmas gerektiini ifade etti. Bütün gebelerin ve bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile kol ve bacaklar açk ekilde gün ortasna yakn saatlerde güne nlarndan faydalanmas gerektiine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. enkal Bebeklere yaamn ilk haftasndan itibaren D vitamini verilmelidir. Ayrca yeterli güne görmeyen veya D vitamini yetersizlii bakmndan riskli bir yaam ekli olan annelere gebeliklerinin son üç aynda D vitamini verilmelidir diye konutu.

3 Damla Salk...

Bebek dünyaya geldikten sonra ilk aylarndan itibaren D vitaminini ihtiyaç duyduunu anlatan Yrd. Doç. Dr. enkal, bebekler için D vitaminini önemini öyle anlatt:

Süt çocukluu döneminde bebeklerin ana besin kaynan anne sütü oluturuyor. Bebekler anne sütü ile D vitamini ihtiyaçlarn karlayamyor. Anne sütünün 1 litresinde 12-60 IU D vitamini bulunmakta ve bu miktar bebeklerin günlük 400 IU olan gereksinimini karlamamaktadr. Benzer ekilde bu dönemdeki bebeklerin ald dier besinlerde de D vitamini yetersizdir. Formül mamalarn litresinde 400 IU D vitamini olsa da bebek genellikle günde 1 litre kadar formül mama alamadndan D vitamini yine yetersiz kalmaktadr. Bu yüzden, hayatn ilk haftasndan itibaren anne sütü veya formül mama alan tüm bebeklere en az bir yana kadar 400 IU/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmas gerekiyor.

Camdan Geçen Güne I Faydasz

D vitamini takviyesinin sadece vitaminlerle ve besinlerle salanamayacan vurgulayan, Yrd. Doç. Dr. Evrim enkal; güne koruyucu kremlerin (30 koruma faktör ve üzeri) D vitamini sentezini %95 orannda azalttn ve camdan geçen güne nlarnn D vitamini sentezi için uygun olmad belirtti. Yrd. Doç. Dr. enkal, bebekler ve gebeler için u tavsiyelerde bulunarak sözlerini tamamlad: Ailelerin yaam ekilleri (kültürel nedenlerle bebeklerin çok fazla dar çkartlmamas, evlerin balkonsuz olmas gibi), hava kirlilii de bebeklerin yetersiz güne görmesine neden olmaktadr. Bütün gebelerin ve bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile kol ve bacaklar açk ekilde gün ortasna yakn saatlerde güne nlarndan faydalanmas desteklenmelidir. Bebeklere yaamn ilk haftasndan itibaren D vitamini verilmelidir. Ayrca yeterli güne görmeyen veya D vitamini yetersizlii bakmndan riskli bir yaam ekli olan annelere gebeliklerinin son üç aynda D vitamini verilmelidir.

Ana Sayfaya Git