Bebeklik döneminde göz muayenesi önemli

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeynep Dadacı, bebeklik döneminde göz muayenesinin önemli olduğunu söyledi.

Haberler 30.04.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Zeynep Dadac, çocuklarda ilk muayene, hiçbir ikayet olmasa bile doumdan hemen sonra çocuk hekimi tarafndan yaplmal, bir üphe olmas durumunda göz hekimine yönlendirilmelidir. Eer ailede doumsal katarakt, göz tansiyonu veya göz tümörü hikayesi ya da alk, göz tembellii veya yüksek numara gibi göz problemleri varsa bebein ilk bir ay içerisinde göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Bu muayene doumsal katarakt ve glokom (göz tansiyonu) bata olmak üzere zamannda müdahale edilmedii takdirde kalc görme kayb ile sonuçlanabilecek baz göz hastalklarn tespit edebilmek için gereklidir. Bu hastalklar oldukça nadir olmakla birlikte çocuk körlüklerinin en sk nedenleri arasndadr dedi.

çocuklarda göz muayeneleri

çocuklarda göz doktoru tarafndan rutin göz muayenelerin hangi sklkla yaplmas gerektiiyle ilgili bilgi veren Op. Dr. Dadac, Herhangi bir ikayeti ve ailede göz hastal hikayesi olmasa da çocuklar 1 ya öncesi, 3 yanda ve ilkokula balamadan önce göz doktoru tarafndan deerlendirilmelidir. Bu dönemde yaplan göz muayenelerinin en önemli amac göz tembelliine yol açabilecek görme bozukluklarnn tespit edilmesidir. Ayrca az görmeye bal olabilecek okul baarszlklar veya sk düme gibi durumlar da önlenebilir eklinde konutu.

Göz tembelliine dikkat

Göz tembellii hakknda bilgi veren Dadac, öyle devam etti: Gözün herhangi bir yapsal bozukluu bulunmamasna ramen iyi görememesi olarak tanmlanabilir. En sk nedenleri iki göz arasnda numara farknn fazla olmas veya her iki gözde yüksek derecede krma kusuru bulunmas (hipermetropi, miyop veya astigmat) ile alktr. Bu durumlarda bir veya her iki gözden beyne net görüntü gitmedii için görme zayfl gelimektedir. Göz tembelliinin tedavisinde ilk basamak krma kusurlarnn (hipermetropi, miyopi ve astigmatizma) düzeltilmesidir. Bu düzeltme ile göz tembelliinin önemli ekilde azalabilmektedir. Göz tembelliinin tedavisindeki dier önemli yöntem ise kapama tedavisidir. Göz tembellii görsel geliim ile ilgili bir süreç olmas nedeniyle 12 yandan sonra tedavi baar oran belirgin ekilde azalmaktadr.

Göz enfeksiyonlar

Bebek ve çocukluk döneminde sk karlalan göz hastalklar hakknda bilgi veren Dadac, Göz enfeksiyonlar ve gözde sulanma bebeklerde en sk karlalan göz problemleri arasndadr. Tek veya iki gözde sulanma çounlukla doutan gözya kanal tkanklna bal olarak gelimektedir. çok nadiren göz sulanmas doumsal göz tansiyonu nedeniyle de oluabileceinden bu ikayeti olan bebekler mutlaka bir göz doktoru tarafndan deerlendirilmelidir. alk ve daha nadir olarak baz kaltsal göz hastalklar ve göz tümörleri de bu dönemde karlalabilen göz hastalklar arasndadr. Daha büyük çocuklarda ise ise en sk karlalan göz problemleri krma kusurlar (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma), alk ve göz tembelliidir dedi.

wgöz doktoruna bavurulmal

Bebeklik ve çocukluk döneminde hangi durumlarda göz doktoruna bavurulmas gerektii konusunda bilgi veren Op. Dr. Zeynep Dadac, Gözde kayma (alk), göz kapa düüklüü, takip etmeme, gözde kzarklk, göz yaarmas, ktan rahatsz olma, gözde titreme, gözleri ksarak bakma, bir gözü ksma ya da kapatma, siyah görünmesi gereken göz bebeinde beyaz ya da puslu renk, cisimleri sürekli gözüne yakn tutma, ban bir yana eerek bakma, gözlerini sk sk ovuturma, prematüre doum, ailede göz tembellii tehisi, ailede göz bozukluu durumlarnda göz doktoruna bavurmaldr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git