Bebekte bu 6 reflekse dikkat!

Refleksler, özellikle bebekler için hayati öneme sahip.

Haberler 05.03.2017 - 13:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kavramas ya da yüzüne yaklatnzda gözlerini krpmas da bu durumun göstergelerinden.

Refleksler, kiilerin ani gelien olaylara kar verdii istem d tepkiler. Bu içgüdüsel hareketler kiilerde doumdan itibaren görülmeye balyor. Refleksler, özellikle bebekler için hayati öneme sahip. Bunlarn banda emme refleksi geliyor. çünkü bir bebein yaamn sürdürebilmesi için anne sütünü alabilme kabiliyetine sahip olmas gerekiyor. Bu nedenle bebek, kimsenin bir ey öretmesine ihtiyaç duymadan emme refleksi ile besleniyor.

REFLEKSLER, BEBEK GELMNDE ÖNEML PUçLARI

Bebekler için emme refleksi dnda önem tayan baka refleksler de olduunu belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Hasan Ünlütürk, bunlar arasnda arama-emme refleksi, moro sçrama ve tonik boyun refleksi, yürüme, yakalama ve aksrma-öksürme refleksi olduunu söyledi. Bu reflekslerin bebein santral sinir sisteminde herhangi bir problemin olup olmadn gösteren ipuçlar olduunu aktaran Ünlütürk, bu nedenle bebeklerin doumun hemen ardndan mutlaka nörolojik muayenelerinin yaplmas gerektiini vurgulad. Dr. Ünlütürk, bebek geliimi açsndan önemli role sahip olan refleksler hakknda u bilgileri verdi:

ARAMA-EMME REFLEKS

Bebein doumuyla görülen arama-emme refleksi, tamamen beslenme içgüdüsüyle ortaya çkar. Dudak çevresine ya da yanaklarna dokunulduunda bebek otomatikman yüzünü o yöne doru çevirir ve emmeye hazrlk yapar. Bu refleks, 3 ile 7 aya dek sürebilir. Arama-emme refleksi daha uzun sürerse anne babalarn çok dikkat etmesi gerekir. çünkü 7 aydan fazla süren bu refleks, beyin hasar habercisi olabilir. Arama-emme refleksinin hiç görülmemesi ise beyin sapnda doumsal bozukluklar, travma ve sinir sistemini içine alan ar enfeksiyon durumlarn iaret edebilir.

MORO (SIçRAMA) REFLEKS

Yeni doan bebeklerin salkl olduunun bir göstergesi olan moro (sçrama) refleksi, bebein duyduu yüksek seslere ve ani hareketlere verdii tepkidir. Cam veya kaplarn hzla çarpmas ya da bir cismin yere dümesi durumunda bebein moro refleksi devreye girer. Bu refleks sonucu bebek, olduu yerde sçrar ve ellerini hzla gösüne çeker. Sçrama refleksi, genel olarak 3 aydan itibaren kaybolmaya balar. Fakat bazen 6 aya kadar devam ettii de görülebilir. Bu refleksin görülmemesi bebekte santral sinir sisteminin zedelenmesini ya da farkl bir hastaln basklandnn habercisi olabilir. Yan sra ani seslere ve hareketlere bebein tek bir ksmyla (sa ya da sol) tepki vermesi, hareket etmeyen dier kol ya da bacakta sinir felcinin veya köprücük kemiinde krn varln gösterebilir. Tek tarafl sçrama refleksinin uzun sürmesi ise beyin hasarn iaret edebilir.

YAKALAMA REFLEKS

Avucuna ya da ayaklarna doru parmak veya herhangi bir cisim uzatldnda bebek, içgüdüsel olarak parmaklarn içeri kvrarak cismi kavramaya çalr. Bu durum yakalama refleksi olarak açklanr. Bebekte bu refleks, anne karnndaki 28. haftada balarken, doduktan sonraki 2. ayda kendiliinden kaybolur. çünkü bebek, 2 aylkken bilinçli olarak cisimleri yakalamaya balar. Fakat bebein ayaklarndaki refleks 10. aya devam edebilir. Yine yakalama refleksinin görülmemesi gibi durumlarda sinirlerde oluabilecek bozukluklardan üphelenilebilir.

TONK BOYUN REFLEKS

Yatar pozisyondaki bebein ba birden bire herhangi bir tarafa çevrildiinde, otomatik olarak bebein kol ve bacanda da doru açlma görülür. tonik boyun refleksi

Denilen bu durum doumdan 3 ya da 4 hafta sonra daha belirgin ekilde ortaya çkar, 3 veya 4. ayda ise azalma gösterir. Bu refleksin 4 aydan daha uzun sürmesi serebral palsi hastaln akllara getirebilir.

YÜRÜME REFLEKS

Koltuk altlarndan tutularak yere basmas salanan bebeklerde adm atma eilimi görülür. Gereken zamanda doan bebekler ayak tabanlarn yere tam olarak basabilirken, erken doan bebekler ayak parmaklarnn ucunda yürümeye çalr. Bu yürüme refleksi doumdan sonraki 4. aydan itibaren kaybolur.

AKSIRMA-ÖKSÜRME REFLEKS

Yeni doan bebekler hava yollarn açabilmek için yine içgüdüsel olarak aksrma-öksürme refleksi ortaya çkarr. Bebekler bu refleks sonucu aksrarak üst, öksürerek ise alt solunum yolunu temizler. Bebekler bu refleksini ise yaamlar boyu kaybetmez.

Ana Sayfaya Git