Bel ağrınıza dikkat edin!

UCB Pharma Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle, ankilozan spondilit (AS) hastalığına dikkat çekmek amacıyla oluşturan Dünya AS Günü “Hareket Özgürlüktür” projesi kapsamında hazırlanan farkındalık filmi sosyal medyada yayındı.

Haberler 06.05.2019 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman ve Romatolog Prof. Dr. Süleyman Özbek, ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu hastaln her 200 kiiden 1inde görüldüünü ve erken tehisin tedavi sürecindeki en önemli etken olduunu belirtiyor.

Türkiyede her 200 kiiden 1inde görülen ve halk arasnda omurgay tutan iltihapl romatizma olarak bilinen ankilozan spondilit (AS), erken tehis edilmemesi ve etkili tedavi uygulanmamas durumunda hareket kstllna, kalc sakatlklara ve deformasyonlara neden olabiliyor. Toplumda çok fazla bilinmeyen ve genelde bel ftyla kartrlan hastalk hakknda farkndalk yaratmak amacyla her yl mays aynn ilk cumartesi günü, Dünya Ankilozan Spondilit Günü olarak kabul ediliyor. Bu özel gün için, AS hastalna dikkat çekmek amacyla UCB Pharmann koulsuz desteiyle bir video hazrland. Hareket Özgürlüktür projesi kapsamnda Hayatnz Tesadüflere Kalmasn mesajyla yaynlanan video, bel ars sanlarak çok önemsenmeyen arlarn daha ciddi sonuçlar dourabileceine dikkat çekiyor. Arka Sokaklar dizisiyle tannan oyuncu Alp Korkmaz, farkndalk filminde bir AS hastasn canlandryor.

Ayrca, proje kapsamnda yayna alnan www.hareketozgurluktur.com sitesi üzerinden; hastaln sebep ve sonuçlarna, günlük hayata olan etkilerine, tedavi sürecine dair birçok bilgiye detayl ekilde ulalabiliyor.

Özgürlüüne Kavuabiliyor

Romatoloji ve ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Süleyman Özbek, hastalnn en temel belirtisinin üç aydan uzun süren bel ars olduuna dikkat çekerek, AS hastalarnn yaadklar tüm zorluklara ramen erken tehis ve doru tedaviyle olumlu sonuçlar elde edildiini söyledi.

Özbek, AS, bugün en sk görülen romatizmal hastalklardan biri. Erken tehisin hayati önem tad bu hastalk omurga, kuyruk sokumu kemii ve leen kemiini birletiren eklemleri etkiliyor. Geç tehis edilirse ciddi sakatlklara ve deformasyonlara neden oluyor. Bu da igücü kayb, yaam kalitesi ve süresinde azalma demek. Bu sebeple, özellikle iddetli bel arlarnn önemsenmesi ve mutlaka bir romatoloa görünmek gerekiyor. Toplumumuzda bu hastalk çok fazla bilinmediinden genellikle tehis konulamyor ve tedavi süreci çok geç balyor. Bu da hastann hayatn zorlatryor. Biz, UCB Pharmann koulsuz desteiyle oluturduumuz Hareket Özgürlüktür projesi ile erken tehis ve doru tedavinin önemine dikkat çekmeyi amaçladk diye konutu.

Daha Özgür Hayat Sizin Elinizde

Kampanyann isminin AS hastalar da dahil olmak üzere tüm romatizma hastalarnn hareketleri çok kstland için özellikle Hareket Özgürlüktür olarak seçildiini söyleyen Prof. Dr. Süleyman Özbek, projenin asl amacnn romatizmal hastalklarn daha fazla insann hayatn zorlatrmasna engel olmak olduunu belirtti. Bel bölgesindeki arlarn önemsenmesi ve mutlaka bir uzmana danlmas gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Özbek, proje kapsamnda hazrlanan videoda da buna vurgu yaptklarn ve erken tehisin, dolaysyla daha özgür bir hayatn aslnda hastann kendi elinde olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git