Bel ağrılarına “dokunmatik” çözüm: Kayropraksi

Her beş kişiden birinde görülen bel ve omurga ağrıları yaşam kalitesini azaltıyor. Mavi yakalılar kadar beyaz yakalıları da etkileyen bel ve omurga ağrılarının her beş kişiden birinde görüldüğünü belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde sıkça uygulanan kayropraksi yöntemiyle omurga ağrıları tedavi edilebiliyor” dedi.

Haberler 07.10.2018 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaam kalitesini olumsuz olarak etkileyen bel ve omurga rahatszl tedavisinde kayropraksi yöntemiyle sonuca ulalabildiini belirten Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Semih Ak, Bu yöntemde ameliyatsz bir ekilde el ile müdahale edilen omurgann salkl pozisyonuna geri getirilmesi hedefleniyor ve skm sinirlerin üzerindeki basknn ortadan kalkmas amaçlanyor açklamasnda bulundu.

çalma hayatndaki aktif yetikinler bu uygulamadan yararlanabiliyor

Kayropraksinin krk, omurilik tümörü ve enfeksiyonu dndaki omurga hastalklarnn tedavisinde uygulanabildiini belirten Anadolu Salk Merkezi Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Semih Ak, Türkiyede yeni saylabilecek bir yöntem olan kayropraksi, Amerika Birleik Devletleri bata olmak üzere 100den fazla ülkede yasal olarak tannyor. Amerika Birleik Devletlerindeki bir aratrmaya göre kayropraksi uzmanlar omurga rahatszlklarnn yüzde 90n tedavi edebiliyor. Kayropraksi hastalarnn yaklak yüzde 30u da 11 seans gibi bir sürede salna kavuabiliyor dedi. Kayropraktik uygulamasndan youn olarak 18-65 ya arasnda, özellikle çalma hayatndaki aktif yetikinlerin yararlandn belirten Prof. Dr. Semih Ak, çok daha dikkatli olmak kaydyla bu tedavinin çocuk ve yallarda da kullanlabildiini söyledi.

Yanl hareketler düzeltilmeli

Ev ve iyerinde yaplan yanl hareketlerin düzeltilmesi gerektiini vurgulayan belirten Prof. Dr. Semih Ak, Bel bölgesine yönelik yaplan en yanl hareket, öne doru eilmektir. Tedaviden sonra belin daima düz tutulmas, iyilemenin hzlanmas açsndan da önem tar. Bilgisayar banda çalan kiilerin de boyun arsna maruz kalmamas için ekrann mümkünse göz hizasndan yukar kaldrlarak mümkün olduunca düz oturulmas gerekiyor dedi.

Hastann dikkat etmesi gereken noktalar

Uygulamann sonrasnda bel ve boyun arlarnda hekim tarafndan gösterilen egzersizlerin düzenli olarak uygulanmasnn oldukça yararl olduunun altn çizen Prof. Dr. Semih Ak, Bunun yannda hastann haftada en az üç defa 20 dakikalk yürüyü, kou veya yüzme egzersizlerinden birini yapmas gerekiyor. Bu sayede tedavi olmu, çözülmü eklemlerin normal bir ekilde çalmas salanabiliyor açklamasnda bulundu. Vücudun salkl çalabilmesi için beslenmeye de özen göstermenin önemli olduunu belirten Prof. Ak, Yerinden kayan omurun etrafndaki sinirde bask oluur. Kahve ve eker bu basky artraca için kahve ve ekerli içeceklerden uzak durulmaldr. Taze sebze ve meyve tercih edilmeli. Ayrca kaslar için proteinler de çok önemli diyerek tedaviden sonra omurgadan kasa salnan laktik asidin atlmas için günde en az 2-2.5 litre su içmenin yararl olduunu söyledi.

Kayropraksinin bilimsel karl var

Kayropraksinin Türkiyede tamamlayc ve alternatif tp kategorisinde tanmlandn ifade eden Ak, sözlerini öyle noktalad: Son yllarda gerçekletirilen ciddi bilimsel çalmalarda, kayropraktik tedavi etkinliini gösteriyor. Bu çalmalar, uygulamann bilimsel olarak kabul edilmesi yönündeki yaklamlar güçlendiriyor.

Ana Sayfaya Git