Bel fıtığı tedavisinde öncelik 'bilinçli aktif hareket'

Türkiye’de bel ağrısı şikayetiyle sağlık merkezlerine başvuran hastaların önemli bir kısmına bel fıtığı teşhisi konduğunu söyleyen Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, bel fıtığı rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamada bulundu. Uzun, “Sürekli yatmak kasları zayıflatır. Onun yerine bilinçli olarak egzersiz yapıp, hareket edin. Böylece kan dolaşımınız artacak, kas spazmlarınız azalacak, kas erimelerinin önüne geçerek iyileşme süreci hızlanacak” dedi.

Haberler 24.08.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ör. Gör. Elif Uzun, günlük hayat büyük oranda olumsuz etkileyen ve insan bedeninde ciddi boyutta hareket kaybna neden olabilen bel ft rahatszlna, omurlar arasndaki diski zorlayc hareketlerin dnda fazla kilonun da neden olabileceini belirterek, Bel ft rehabilitasyonunda öncelikle fazla kilolar verilmeli, sigaradan uzak durulmal, dönme-burgu gibi rotasyonel hareketlerden kaçnlmal, düzenli ve bilinçli egzersiz yaplmal, ar yük kaldrmaktan kaçnlmal, toplumda yaygn olan inann aksine sert veya tahta zemine yatlmamal ve ortopedik yataklar tercih edilmelidir açklamasnda bulundu.

SÜREKL YATMAK YERNE BLNçL HAREKET EDN

Bel rahatszl yaayan ya da bel ft tehisi konan baz kiilerin yetkisi ve bilgisi olmayan kiilere bel çektirme gibi ilemler yaptrmasnn çeitli rahatszlklara sebebiyet verebileceinin altn çizen Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, Eskiden belimiz ardnda sürekli yatmann belimize iyi gelecei söylenirdi. Ancak sürekli yatmak kaslar zayflatr. Onun yerine bilinçli olarak egzersiz yapp, hareket edin. Böylece kan dolamnz artacak, kas spazmlarnz azalacak, kas erimelerinin önüne geçerek iyileme süreci hzlanacak diye konutu.

BLNçL REHABLTASYON LE TEDAV KALICI HALE GELR

Uzun, rehabilitasyonla tedavi edilebilecek seviyede bir disk dejenerasyonu durumunda hastann arlar geçene ve arsz egzersiz yapacak seviyeye gelene kadar manuel tedavi ile baz özel tekniklerle spazmda olan kaslarn gevetilmesi gerektiini söyledi.

Uzun, yumuak dokunun bozulmu dolamnn artrlp, hastann tolere edebildii dozda arlkl esneme egzersizleri ile rehabilitasyona balanabileceini ve kuvvetlendirme egzersizleri ile tedavinin kalc hale gelebileceini ifade etti.

Uzun, Cerrahi gerektiren bir disk dejenerasyonu varsa, cerrahi öncesi yaplacak fizyoterapi ve rehabilitasyon cerrahinin baarsn arttracaktr. Fizik tedavi yeterli kas kuvvetini salayarak cerrahi sonras döneme hastay hazrlar ve ameliyat sonras hasta transfer aktivitelerini ve kiisel bakmn nasl yapacan bilerek uyanr. Kendisini cerrahi sonras nelerin beklediini bilir ve bu konuda kayg yaamaz dedi.

Ana Sayfaya Git