Benlerin rengine dikkat!

Kahverengi, siyah, mavi veya cilt renginde… Hemen herkesin vücudunda irili ufaklı benler mutlaka oluyor. Doğuştan var olan veya sonradan gelişen benlerin çoğu zararsız olsalar da bazıları kansere dönüşebiliyor. Bu tehlikenin adı, dünyada görülme sıklığı hızla artan malign melanom! Vücutta hızla yayılarak ölümcül bir tabloya yol açabilen bu cilt kanseri erken teşhis edildiğinde ise tedavi edilebiliyor.

Haberler 07.07.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzman Dr. E. çidem Karada, bu nedenle benlerin ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesinin ve en ufak bir üphede hekime bavurulmasnn yaamsal öneme sahip olduuna dikkat çekiyor!

Deriye rengini veren melanosit adl hücrelerden kaynaklanan bir cilt tümörü olan malign melanom, bir baka deyile ben kanseri, görülme skl en hzl artan kanser türlerinden biri ve cilt kanserlerine bal ölümlerin en önde gelen nedeni. Son yaplan çalmalar bu kanserin son yllarda 2 kat arttn ortaya koyuyor.

GÜNE IINLARI

Bu artta güne nlarna daha fazla maruz kalma, çocukluk çanda oluan güne yanklar ile ozon tabakasnda meydana gelen hasar balca sebepleri oluturuyor. Malign melanom cilt kanserleri arasnda sadece yüzde 5 orannda görülse de, bu kanser türlerine bal ölümlerin yüzde 75 gibi oldukça yüksek bir rakamndan sorumlu tutuluyor.

Bunun nedeni ise agresif seyrederek hzla büyüme ve vücutta yaylma eilimi göstermesi. Dolaysyla tans geç dönemde konulduunda uzak organlara yaylma riski dier cilt kanserlerine oranla daha yüksek oluyor ve tedavi ans oldukça düüyor.

BENLERN RENKLER

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzman Dr. E. çidem Karada, bunun aksine erken evrede yakalandnda tedavi ansnn yüzde 85-99 gibi yüksek bir oranda seyrettiini belirterek, Malign melanomun ilk belirtisi bende gelien bir deiiklik veya yeni çkan bir ben olabiliyor. Dolaysyla benlerde oluan deiikliklerin göz ard edilmemesi çok önemli diyor.

MELANOMA HABERCS

Dr. E. çidem Karada, yeni oluan bir ben ya da ciltte renk deiiklikleri (siyah ya da kahverengi) varsa ya da mevcut bende aada yer alan deiiklerden biri bile olutuysa zaman kaybetmeden hekime görünmeyi ihmal etmemeniz gerektii uyarsnda bulunuyor.

* Gittikçe büyüyorsa,

* ekli deiiyorsa, (düzensiz snrlarnn olmas)

* Rengi deiiyorsa, (siyah ya da kahverengi)

* Kantl ya da kanamal ise,

* Üzeri kabuk balyorsa ya da iltihap görüntüsü varsa,

* Özellikle 3 ya da daha fazla tona sahip ise melanoma belirtisi olabiliyor.

Ana Sayfaya Git