"Berber salonlarında muhabbeti uzatmayın"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Berber salonunda ben kendim de muhabbet etmeyi, süreyi uzatmayı çok severim; fakat artık uzatılmaması gerekiyor. Orada oturup çay içmeyin" dedi.

Haberler 13.05.2020 - 22:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Enfeksiyonlar Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, hafta banda kuaför ve berberlerin açldn hatrlatarak, uyarlarda bulundu. Prof. Dr. Tezer Berberlere önerimiz ilk olarak randevusuz çalmayn oldu. Ayrca müterinizi bilin, personeliniz en az sayda olsun, misafir kabul etmeyin uyarlarnda bulunduk. Berber salonunda ben kendim de muhabbet etmeyi, süreyi uzatmay çok severim; fakat artk uzatlmamas gerekiyor. Orada oturup çay içmeyin. Ayrca gazete okumak, yiyecek tüketmek yine o salonlarda artk olmayacak. Salonlara girerken mutlaka tbbi maske olacak. Elimizi salona girmeden önce hasta odasna giriyormu gibi düünüp hem kendimizi hem karmzdakini korumak için girite berberin hazrlam olduu dezenfektan ile temizleyeceiz ve öyle gireceiz. Berberle temas etmeyeceiz, yine mesafemiz olacak. Koltuk says az olacak. Aralarnda mesafeler olacak. Orada 3üncü bir kii oturarak beklemeyecek. Ne kadar koltuk varsa o kadar kii olacak diye konutu.

3 KURALIN DDETLE DEVAM ETMES GEREKYOR

Türkiyede uan rakamlarn çok iyi gittiini söyleyen Prof. Dr. Tezer, Ölüm saylarmz da azald. Ölüm saylarnz azalabilir; fakat youn bakmda yatan hasta saynz artyorsa tekrar artacak diye endie edersiniz. Ancak bizim youn bakmda yatan hata saymz da, solunum cihazna bal olan hasta saylarmz da azald ve iyileen hasta saymz da çok artt. Bunlar güzel eyler; fakat bu olayn bittii anlamna gelmediini de hep söylüyoruz. Artk birinci aama bitti ve sürdürülmesi gereken 2nci aama balad. Yani kurallara uymamz gerekiyor. Kurallara uymazsak rakamlarmz azalmaz. Bazen dalgalanmalar da gösterebilir, artabilir. Bunun için hala; maske, mesafe ve el hijyeni olmak üzere 3 kuraln iddetle devam etmesi gerekiyor dedi.

HER EY KURALLARLA LKL

Koronavirüste ikinci dalgann gelme ihtimalini deerlendiren Prof. Dr. Tezer, u an bunun as yok. Biz u an a yapmyoruz. laç da yok elimizde. Toplumun yüzde yüzü hastal geçirmedi. Geçirmeyen kimseler var. Siz önlemleri almazsanz, önlemleri hafifletirseniz mikroorganizma döngüsünü salamak için tekrar harekete geçecek ve ikinci dalgaya sebep olacak. Aslnda yine her ey kurallarla ilikili. Önümüzde örnekler de var. Ve baka ülkelerde süreci sürekli izleyip takip ediyoruz. Kurallara uyduumuz sürece rakamlar daha da azalacaktr. Pandemi tüm dünyay etkileyen ve o mikroorganizmaya kar tüm dünyann mücadele ettii bir hadisedir. Bu uan tüm dünyada biliniyor ve bu sürecin hemen bitmeyeceini gösteriyor. Belki 2021 ylnda da olacak. Bizim istediimiz ey kurallara uyarak bu süreci rahatlatabilmek. Bu dediklerim her ey kötü manasnda alglanmasn fakat bu bir süreç. Yazn da yönetilmesi gereken bir süreç. Onun için de zaten bütün önlemler alnyor eklinde konutu.

KORKULACAK BR EY YOK

Tezer, araçlarda klimalarn hastalkta riski oluturup oluturmadna ilikin de Eer sizde mikroorganizma varsa arabann içerisinde de biri bulunuyorsa klimalar açp, hava akmnn olumas durumunda bir risk oluturabilir. Ancak uan araçlarda maskesiz oturulmuyor ve ikinci bir kii de oturacaksa o da aracn arkasnda oluyor. Yani eer arac sizden baka kullanan kimse varsa el hijyenini de saladnz sürece korkulacak çok fazla bir ey de olmuyor dedi.

Ana Sayfaya Git