Besin zehirlenmelerine dikkat; ölümle sonuçlanabiliyor

Besin kaynaklı hastalıklara özellikle bebeklerin çocukların, gebelerin, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin daha duyarlı olduğunu belirten Halk Sağlığı uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Besin zehirlenmelerinin çoğunlukla hafif seyreden ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, bireye bağlı faktörlerle ağır seyirli ve ölüme kadar giden tablolara neden olabilirler” diye konuştu.

Haberler 19.08.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besin zehirlenmesi; özellikle yaz aylarnda art gösteren önemli bir halk sal sorunudur diyen Halk Sal uzman Dr. Nurten Elkin konuyla ilgili açklamalarda bulundu.

BESNLERN SAKLANDII KAPLARA DKKAT

Besin zehirlenmelerine yol açan etmenler hakknda bilgi veren Dr. Nurten Elkin, Kimyasal maddeler, tarm ilaçlar, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar (bakteri, küf, maya) bu etmenler arasnda saylabilir. Besinlerin saklanaca kaplarda önemli olup; bakr ve kurun kaplarda saklanmas özellikle ar metal zehirlenmelerine neden olabilecektir. Bu nedenle kalaysz bakr, alüminyum ve boyal plastik kaplarda besinler bekletilmemelidir ifadelerini kulland.

BELRTLER 30 DAKKA LE 72 SAAT ARASINDA ORTAYA çIKIYOR

Besin zehirlenmelerinin çounlukla aniden baladn söyleyen stanbul Geliim Üniversitesinden Halk Sal Uzman Dr. Ör. Üyesi Nurten Elkin, Kontamine olmu besinler tüketildikten sonra hastalk belirtileri 30 dakika ile 72 saat arasnda ortaya çkabilir. shal, karn ars, karnda kramp, bulant, kusma bazen de ate görülebilir. Ayn kontamine besini tükettikten sonra baz bireylerde hiç belirti görülmezken, baz bireylerde de belirtiler çok ar seyredebilir; bu durumu belirleyen besinin ne oranda kontamine olduu, tüketilen miktar ve bireyin duyarlldr dedi.

Kusma ve ishalin vücudun toksine gösterdii tepki olduunu, özellikle ilk 24 saat içerisinde bulant ve ishali önleyici ilaçlarn kesinlikle kullanlmamas gerektiine vurgu yapan Dr. Nurten Elkin, Bu dönemde yatak istirahati ve bol sv alnmas çok önemlidir. Yourt, pirinç lapas, halanm patates gibi besinlerin tüketilmesi ishalin azalmasnda etkili olabilir, bunun yannda çi sebze, kays, erik, incir, karpuz, üzüm gibi meyvelerin barsak hareketliliini artraca için tüketilmemesi uygun olacaktr. Kanl ishal, ishal ile iddetli ba ars, boyun ars veya ate varsa ve zehirlenme belirtileri iki günden fazla devam ediyorsa hemen bir hekime bavurulmaldr açklamasnda bulundu.

ZEHRLENMELERE KARI ALINACAK ÖNLEMLER

Dr. Elkin besin zehirlenmelerinden korunmak için ise u tavsiyelerde bulundu:

Kiisel hijyenin salanmas, ellerin sk sk, yöntemine uygun ekilde ykanmas, trnaklarn ksa ve temiz olmas, ellerde yara, kesik gibi durumlarda besin hazrlanmas gerekiyorsa bu lezyonlarn su geçirmeyen bir bandajla kapatlmas, piirilip daha sonra tüketilecek yemeklerin oda scaklnda, tezgah ve ocak üzerinde iki saatten fazla soumaya braklmamas, yaz aylarnda ise pimi yemeklerin oda scaklnda bir saatten fazla bekletilmemesi, dondurulmu besinlerin asla kalorifer, soba vb. üzerinde çözdürülmemesi, bu besinlerin en uygun çözdürme yöntemlerinin buzdolab scaklnda, ambalajl hali ile akan su altnda veya mikrodalga frnda çözdürmek olduunun bilinmesi, öncesinde de bu besinleri satn alrken souk zincirinin krlmam olmasna dikkat edilmesi, pastörize edilmemi süt ve süt ürünlerinin kullanlmamas, satn alnan sebze ve meyvelerin bol akan su altnda iyice ykanmas, kymadan yaplan besinlerin iyice pitiine emin olunmas, içme suyunun güvenilir kaynaklardan temin edilmesi, güvenilirliinden emin olunmazsa kaynatlmas ya da mümkünse eczanelerden klor tabletleri alnarak kullanm talimatna uygun olarak kullanlmas, konserve besin satn alrken, alt ve üst kapaklar ikin ve kutusu hasar görmü olanlarn satn alnmamas, tahl, kuru baklagil gibi kuru gdalarn asla nemli ve scak bir ortamda saklanmamas, her türlü gda maddesi satn alrken etiket bilgisinin okunmas, üretim ve son kullanma tarihi ve saklama koullarna dikkat edilmesi, özellikle yaz aylarnda darda ve açkta satlan yiyeceklerin tüketiminden kaçnlmas, mutfakta kullanlan bez, tutaç ve süngerlerin mikroplarn bir yerden baka bir yere tanmasnda etkili olabilecei düünülerek her kullanm sonras bezlerin dezenfekte edilmesi önemlidir.

Ana Sayfaya Git