Besinleri Tüketirken Bunlara Dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 30.11.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

deal arln korunmas için salkl beslenme ne kadar önemliyse, vücut dengemizi korumak ve salkl bireyler olabilmemiz açsndan besin türleri, piirme yöntemleri ve tüketim ekilleri de önem arz etmektedir. Besinleri frnda piirmek veya halama yöntemi ile hazrlamak salkl ya asitlerini kaybetmeden ve protein denatürasyonuna yol açmam olacaktr. Besinleri piirme yöntemlerinin yan sra tüketme ekilleri de bu açdan önemlidir. Etleri kyma formuna getirmeden bütün halinde piirip tüketmek, alacanz protein miktarnn yüksek olmasna yardmc olur.

EL HJYEN EKSKL ENFEKSYON SEBEB!

Yemekten hemen önce su içilmemesi de, salk açsndan önemlidir. Mide asit dengesini söyle seyrettikten sonra yemeye balamak az yoluyla alnacak mikroplarn artmasna ve hastalk riskinin olumasna sebebiyet verir. Bu sebeple yemeklerden yarm saat 45 dakika öncesinde su tüketimi sonlanmal yemek bitiminden sonra tekrar su tüketimi ile devam edilmelidir. Az yoluyla alnabilecek mikroplar daha çok el hijyeniyle alakal olduu görülmütür. Eller iyi temizlenmeden ya da dezenfekte edilmeden yemeye balandnda, mide barsak hastalklarna yol açabilecek bir çok viral enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir.

ELLERN MUTLAKA YIKANMASI GEREKYOR

Herhangi bir yemei el ile yediimizde aslnda hastalklara büyük bir kap açyoruz. Elimizi iyi ykamadmz ve el hijyenimiz yeterli olmad zaman, el ile tüketilebilecek besinler olan; hamburger ve sakatat tarz besinler, bedenimizin içerisine elimizde bulunan mikroorganizmalar göndermi oluyoruz. Bu nedenle; hamburger gibi el ile yenen yemekleri dikkatli tüketmenizi öneririm.

Besinleri tüketirken eldiven kullanlmas ksmen daha avantajldr. Ancak orada da eldivenli olarak ellerin mutlaka ykanmas gerekir. Eldiven pudrasnn olmamasn ve mümkünse steril eldiven tercih edilmesini tavsiye ederim.

Ana Sayfaya Git