Beslenme çantalarına aman dikkat

Prof. Dr. Mustafa Tayar, yeni eğitim yılının başlaması nedeniyle, aileleri öğrenciler için hazırladıkları beslenme çantası konusunda uyardı, tavsiyelerde bulundu.

Haberler 21.09.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda güvenlii ve salkl beslenme konularnda pek çok akademik çalmalara imza atan Prof. Dr. Mustafa Tayar, yeni balayan eitim- öretim yl nedeniyle ebeveynleri, örenciler için hazrladklar beslenme çantas konusunda uyard. Dengeli beslenme alkanlnn çocukluktan balayarak gelitiini ve bunun beslenmeye göre kiiyi olumlu veya olumsuz etkilediini belirten Prof. Dr. Tayar, özellikle ilkokul dönemindeki çocuklarn fiziksel ve zihinsel geliimleri için tüm öünlerini doru bir ekilde hazrlanmas gerektiini belirtti. Bunun için de örenciler için hazrlanan beslenme çantasnn çok önemli olduuna dikket çeken Prof. Dr. Tayar, Teneffüs aralarnda kantinlerden alnan abur cuburlar yerine çocuklar beslenme çantasndaki salkl besinlere yönlendirmek çok daha önemlidir. Okul idarecileri ve snf öretmenlerinin de çocuklar evden yiyecek getirmek konusunda yönlendirmesi yararl olacaktr dedi.

BESLENME çANTASI NASIL HAZIRLANMALI?

Salkl gelime için örencilere hazrlanacak beslenme çantasnda olmas gerekenleri de açklayan Prof.Dr. Mustafa Tayar, unlar söyledi:

Beslenme çantas hazrlarken en çok neye dikkat edilmeli sorusunun ilk yant, gdalarn korunmas ve hijyendir. Gdalar çabuk bozulur, örnein et ve balk ürünlerinin dayanma süresi 1-2 saattir. Üstelik sadece bu ürünler deil, saatler boyunca bekleyen pek çok yiyecek bakteri üretmeye balar. Bunun önüne geçmenin yolu ise uygun saklama kaplarn tercih etmektir. Gda mevzuatna uygun malzemeden yaplan, hava geçirmeyen, sv szdrmayan kaplar tercih edilmelidir. Ürün olarak süt, peynir ve yourt gibi önemli süt ürünlerinin beslenme çantalarnda mutlaka yer almaldr. Beslenme çantasnda olmazsa olmazlardan bir dieri ise meyve ve sebzelerdir. Taze meyve ve sebzeler günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarnn karlanmasna yardmc olur. Ancak meyvelerin tek parça halinde dilimlenmemi ve kabuklar soyulmam olarak beslenme çantasna eklenmesi oldukça önemlidir. Kuru meyveler, fndk, badem, ceviz, ev yapm börekler ve kekler beslenme çantasna konulabilir. Beyaz peynir veya kaar peyniriyle hazrlanm ve içine domates, biber, marul, maydanoz, salatalk eklenmi sandviçler, kepekli veya tam buday ekmei tercih edildiinde tokluk hissi de daha uzun süre devam ettirecek bir tercih olacaktr. Doyurucu ve attrmalk gdalarn yan sra çocuklarn suya ihtiyaç duyduklar anda hemen tüketebilmeleri ve su içme alkanl edinmeleri için mutlaka beslenme çantalarnda suyun bulundurulmas gerekir.

Ana Sayfaya Git