Beslenme şekli reflüyü tetikliyor

Yapılan bilimsel çalışmalar reflü hastalığının kalp yetmezliği kadar insanın yaşam kalitesini bozduğunu ortaya koymaktadır.

Haberler 14.12.2021 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Ülkemizde sk rastlanan hastalklar arasnda olan reflü, birçok hastann hayatn etkiliyor. Reflüde atlacak önemli adm, doktorun önerilerini uygulamak ve yaam tarz deiikliinden geçiyor. Ancak yaam tarz deiiklikleri ve ilaç tedavileri baz hastalarda reflüyü kontrol altnda tutarken, baz hastalarda cerrahi giriim gerekebiliyor.

Prof. Dr. Mehmet çalkülekçi reflü hakknda bilgi verdi.

Reflü Olmas için Kapakçk Yetmezlii Olmas art Deil!

En basit tabirle mide içeriinin (asidinin) yemek borusuna geri kaç gastroözefageal reflüdür. Reflü hastalnda, mide asit yükseklii yoktur, normal hatta düük asit düzeyinde bile yemek borusuna kaçan mide içerii, yemek borusunda tahribat yapmaktadr.

Reflü olmas için mutlaka kapakçk yetmezlii olmas art deildir. Yemek borusuna ait hastalklarda ve mide boalma bozukluu durumunda da reflü olabilir.

Yanma En Yaygn ikayet

Reflüde üst mide bölgesinden balayan ve göüs kafesinin orta hatt boyunca yaylabilen yanma en tipik ikayettir. Yanmann en önemli nedeni ise mide içerisinde normalde bulunmas gereken asit ve safrann yemek borusuna kaçmasndan kaynaklanmaktadr.

lerleyen zamanlarda ise yemeklerden sonra ekime ve mide içeriinin aza dorusu gelmesi ikayeti ortaya çkabilir. Grtlak bölgesine geçen mide içerii boaz ars, ses kskl ve öksürüe sebep olabilmektedir.

Nedeni Bulunamayan Öksürük Reflü Belirtisi Olabilir

Reflü ile astm hastal arasnda baz vakalarda sk bir iliki bulunmaktadr. Her 3 hastann 2sinde nedeni bulunamayan öksürüklerde reflü hastal gözlenmitir. Hastalarn göüs ars nedeniyle kalp hastalndan üphelenmesi ve kalp doktoruna gitmesi hatta anjiyo yaptrd durumlarla karlalabilmektedir. Bunun sonuncunda da kalp anjiyosu normal çkan hastalarn yarsnda reflü hastal mevcuttur.

Reflü Tehisi Nasl Konur?

Hastann devam eden mevcut ikayetleri, hikaye ve bulgulardan yola çkarak gastroözofagial reflü tans konabilir. Tan koymak veya hastaln iddetini belirlemek için laçl mide grafileri, endoskopi, Özofagus manometrisi ve 24 saatlik özofagus asit testleri yaplr.

LAçLI MDE GRAFLER: Balangçta yaplmas en uygun tehis yöntemlerinden olan ilaçl mide grafileri reflü ikyetleri bulunan hastalarn yaklak %40nda spontan reflüyü gösterir. Ancak yemek borusu darl veya ülserleri gibi reflüye bal komplikasyonlar daha belirgin olarak gösterir. Aratrmalarda tüm özofagus, mide, deerlendirilmelidir.

ENDOSKOP: Mide ve yemek borusunun ucunda k ve kamera olan esnek ince bir boru ile incelenmesi ilemidir.

ÖZOFAGUS MANOMETRS: Cerrahi giriim düünülen reflü ikayetleri olan hastalarda uygundur. Özofagus manometrisi, yemek borusu içerisine yerletirilen özel katater yardmyla hastann özofagus kaslabilirliini, skln ve ilevini deerlendirerek hastaya uygulanabilecek en iyi ameliyat saptamaya yardmc olmaktadr.

24 SAATLK ÖZOFOGUS AST TEST: Reflü tehisinde zorluk yaandnda veya sonuçlarn farkllk gösterdii durumlarda pH testi kullanlmaktadr. 24 saat süren testte hastann durumuna göre ayaktan veya yatarak ilem yaplr. Hastann belirtileri, vücut pozisyonu, yemek saatleri ve dier aktiviteleri kaydedilerek pH arasndaki iliki ortaya konulur. Yerletirilen kataterler belirli mesafelerde ölçüm yaparak hastann reflü ataklarnn skln ve mide asidinin özofagustan geri çekilme hzn deerlendirmektedir.

Beslenme ve Yaam Tarz Reflüyü Etkiliyor

Reflü tedavisinde ilk kural yaam tarzn ve beslenme alkanln deitirmekle balyor.

* Az miktarda yemek

* Yemekten sonra 2 3 saat yatmamak

* Yatan ban 15 cm yükseltmek

* Yayl yiyeceklerden, çikolatadan, kahve, kola alkolde, acl, ekili yiyeceklerden uzak durmak

* Ar sporlardan uzak durmak gerekmektedir.

Reflü Rahatszlnda Kalc Tek Tedavi Yöntemi Laparoskopik Cerrahi

Reflü tedavisinde ilk aama genellikle mide asidini basklayan ilaçlar ve yaam tarznda deiikliklerle yaplr. Baz hastalara uygulanan yaam tarz deiiklii veya ilaçlarla refllü kontrol altnda tutulabilirken baz hastalarda ise cerrahi giriim gerekmektedir.

Cerrahi tedavi torakal ve abdominal yolla alt kapak yeterliliini yeniden salayacak bir antireflü giriim ile karn içindeki ana giriim olan diafragma krus tamirini içermektedir.

Laparoskopik cerrahi reflü hastalnda bugün için ileri dönem sonuçlar bilinen kalc tek tedavi yöntemidir. lem sayesinde hastalarn yaam kalitesi atarken ayrca hastalar sürekli ilaç kullanmndan kurtaran bir seçenektir.

Ana Sayfaya Git