Beslenmeniz sizi koruyor

Kocaağlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında dışarı çıkamayanlara şeker, şekerli yiyecekler ve içecekler ile hamur işi ve aşırı tuz içeren ürünleri sınırlı miktarda tüketmelerini önerdi.

Haberler 06.04.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Serap Kocaalar, vatandalarn koronavirüs tedbirleri kapsamnda evlerinden çkmadklarn ve bu nedenle hareketsiz kaldklarn hatrlatt.

Bu süreçte herkesin beslenmesine dikkat etmesi gerektiini vurgulayan Kocaalar, Bu dönemde tüketiminin snrlandrlmas gereken yiyecek ve içecekler; eker ve ekerli yiyecek ile içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur ii ürünler, ilenmi et ürünleri, ar tuz içeren besinlerdir. Enerji içerii yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildii ve uyku problemlerine yol açabildii için tüketimi mümkün olduunca snrl olmaldr. dedi.

Kocaalar, Kovid-19la mücadelede sosyal izolasyonun önemli olduunu, bunu salayabilmek için evde iki haftalk ilaç ve gda ihtiyacnn bulundurulmas gerektiini ifade etti.

Salkl beslenmenin, baklk sisteminin korunmasndaki önemine iaret eden Kocaalar, öyle devam etti:

Yeterli miktarlarda sebze ve meyve tüketimi yaplmaldr. Salkl yemek tabana göre her ana öünde taban bir çeyrei sebzelerden, dier çeyrei tam tahl ürünlerinden ve kalan yarsnn eit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gdalardan ve süt ürünlerinden olumaldr. Sebze ve meyvelerin üzerinde virüs çoalmamakta ama çalanlarn veya alveri yapanlarn temas nedeniyle virüs bulaabilmektedir. Bu nedenle alveriten döndükten sonra sebze ve meyveleri 3-4 saat balkon gibi açk bir alanda sakladktan sonra 30 dakika bol suda bekletmeli ve son olarak da akan su altnda ovalayarak ykamalyz.

- Her gün yeterli protein almalyz

Kocaalar, narenciye grubu meyvelerin tüketimine, baklk sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduu için arlk verilmesi gerektiini söyledi.

Bu dönemi, baklk sistemini güçlü klacak ekilde geçirebilmek için seçilecek gdalarn protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakmndan zengin olmas gerektiini vurgulayan Kocaalar, Dayankl sebzelerin raf ömrünü uzatmak için ykanmadan ve kesilmeden buzdolabnda saklanmalar gerekmektedir. Bunlara ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patlcan, biber, domates gibi gdalar da raf ömrü uzun, lif ve mineral kayna olduklar için evde bulundurmak faydal olacaktr. diye konutu.

Yemek piirenlere önerilerde bulunan Kocaalar, unlar kaydetti:

Koronavirüsün gdalarla bulatna dair bir bulgu olmasa da gda hazrlama süreçlerinde temizliin en üst düzeyde salanmas, et ürünleri bata olmak üzere, pien tüm yiyeceklerin yüksek iç scakla erimesi yani iyi piirilmesi oldukça önemlidir. 60 derece ve üzerinde virüs öldüünden pimi yemeklerde virüslerin hayatta kalamadn da söyleyebiliriz. Kaliteli hayvansal protein içeren yumurta ve peynir çeitleri de uygun koullarda saklandnda uzun süre dayanabilen gdalardr. Hastalklara neden olan virüse ve bakterilere kar vücudun önemli savunma mekanizmalarndan olan antikorlarn görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alnmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git