Beta mikrobuna dikkat

Uzmanlar, çocuklarda ve erişkinlerde geçmeyen kulak, burun, boğaz hastalıklarının beta mikrobunun habercisi olabileceğini belirterek uyarıyor.

Haberler 11.09.2017 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda ve erikinlerde skça görülen kulak, burun ve boaz hastalklar beta mikrobunun habercisi olabiliyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Op. Dr. Mehmet entürk, çocuklarda atein, yutma güçlüünün, boaz arsnn ve huzursuzluun devam ettii durumlarda doktorlara bavurulmas gerektiini belirtti.

Beta mikrobuna aman dikkat

entürk, geçmeyen kulak burun boaz hastalklarnda beta testi yaplmas gerektiini vurgulayarak, Öncelikle çocuklarda geniz eti ve bademcik, hayatn normal ak içinde gerekli olan dokular. Fakat bazen her eye ramen çok sevdiimiz çocuklarmz d etmenlerden korumamza ramen onlarda burun tkankl, ate, yutma güçlüü, huzursuzluk, kulaa vuran arlar olabilmekte. Burada tabii ki uluslararas standartlarda öngörülen ilk tedaviler öncelikle koruyucu tedaviler. Yani bu koruyucu tedavide ne var; ate ve yutma güçlüünün önüne geçilip çocuumuzun beslenme ve gda yönünden halsiz dümemesini salamak önceliimiz. Tabii ki her eye ramen atein ve yutma güçlüünün, boaz arsnn, huzursuzluun devam ettii çocuklarda bizler devreye girmek zorunda kalyoruz çünkü hastaln çocuumuza daha fazla zarar vermemesi açsndan ve sosyal hayatnn devam açsndan ilaç tedavisine balamak gerekiyor. Her gördüümüz geniz eti, bademcik hastalnda antibiyotik tartlan bir konu ve hemen vermiyoruz. Bunun kriterleri var. Salk Bakanlnn son zamanlarda gündeme getirdii beta mikrobuna kar bir test de burada önemli, bunu yaptrmakta fayda var. Dier taraftan bademcikleri çok beyaz beyaz iltihap kapm, geniz eti iriliinden dolay burun tkankl olan çocuklarmza ilaç tedavilerini önermekteyiz. Bunlar klasik antibiyotikler, ate düürücüler, burun açc ksa süreli spreyler olabilmekte. Genellikle bir hafta 10 gün içinde toparlamakta ve daha ksas 72 saat içerisinde genellikle toparlanmakta. Fakat genel vücut dükünlüünün ar olduu durumlarda serum yolu ile de hastaneye yatrarak bazen tedavi gerekebilmekte dedi.

Erikinlerde ise bademcik hastalklar daha iddetli seyredebiliyor

Op. Dr. entürk, erikinlerde bademcik hastalnn daha iddetli olduunu belirterek, gücü kaybna ve mali eksikliklere sebep olabilmekte ve daha fazla komplikasyon dediimiz vücuda yan etkileri olabilmekte. Bunlar arasnda eklem arlar, romatizmaya çevrilme ihtimali, kalp kapak hastalklar, böbreklerde glomerulonefrit dediimiz hastalklarn olabilmesi saylabilir. Tabii ki burada da en önemli ey hastann salk konforunun biran evvel yerine getirilmesi. Yutma güçlüünün, boaz arsnn olabildiince hzl yenilmesi ana amaçlardan biri. Biz bu amaçla öncelikle semptomatik dediimiz hastann ikayetlerine yönelik tedavileri ön plandan tutmaktayz. Buna ramen geçmeyen durumlarda beta mikrobundan üphelendiimiz durumlarda antibiyotii tabii ki tercih etmekteyiz. Dolaysyla erikinlerde biraz daha çocuklara göre iddetli geçmesine ramen yine de kendini snrlayan bir hastalktr eklinde konutu.

2 ylda 6-7 defadan fazla ateli bademcik iltihabnda ameliyat gündeme gelmekte

entürk, ayrca hastal sk geçirenlerin i gücü ve salk problemlerinden yakndn belirterek, Bir dier taraftan hastalarmz bize bu hastaln tekrar etmesinden dolay i gücü ve salk problemlerinden dolay yaknabilmekteler. Yine uluslararas standartlara göre son bir ylda 3-4 defa ateli bademcik iltihabnn bir haftadan uzun sürmesi, son 2 ylda 7den fazla bademcik iltihabnn olmas ve baz vücutta getirdii romatizma, kalp kapak rahatszl, böbrek hastalklar gibi etkileri olduunda biz ameliyat da düünebilmekteyiz. Tabii her gördüümüz erikinin bademciini alma gibi bir durum kesinlikle yoktur. çünkü bademcik dokular vücuda gerekli olan savunma mekanizmalarndandr. Ancak bu savunma mekanizmas artk i göremez duruma geldiinde biz ameliyat planlamaktayz. Bademcik ameliyatlar biraz daha çocuklara göre yava iyilemekte, biraz ars fazla olmakta. Destek tedavilerimiz biraz daha fazla olabilmekle birlikte genel olarak yüzde 95in üzerinde hastalarmza eskiye göre hayat konforunda çok ciddi iyilemeler gözlemlenebiliyor. çocuklarda ise geniz eti ve bademcik problemleri yine erikinlere benzer ekilde ylda 3-5 defadan fazla olmas son 2 ylda 6-7 defadan fazla ateli bademcik iltihabnn olmas, ilaç tedavisine ramen bu durumun devam etmesi, ameliyat gündeme getirebilmekte. Genel olarak yine doru tan konulmu ve doru ekilde ameliyat edilmi hastalarmzn hayat konforu, okul baars, sosyal durumu, psikolojileri daha iyi olabilmekte ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git