Beyez lekelere dikkat!

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Çekmen: "Vücudumuzda beyaz bir leke gördüğümüzde, mutlaka bir cilt doktoruna gitmemiz gerekiyor"

Haberler 23.09.2019 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Sava çekmen, halk arasnda ala alaca olarak adlandrlan deride beyaz lekeler olarak ortaya çkan Vitiligo hastal hakknda bilgi verdi.

Vitiligonun kesin nedeni tam olarak bilinmeyen deride pigment kaybna bal olarak gelien bir deri hastal olduunu aktaran Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Sava çekmen, bunun son zamanlarda kiinin kendi baklk sisteminin neden olduu bir hastalk olduunun düünüldüünü ifade etti. Vitiligonun haimato, sedef gibi dier oto ümmin hastalklarla birlikte görüldüünü belirten Dr. çekmen, Vitiligo; baklk sistemi hastalklar olan kiilerde daha sk görüldüü için bu hastaln da bir oto ümmin hastal olduu düünülüyor diye konutu.

Genelde yaz aylarnda daha sk görülen bu hastaln belirtilerinden de söz eden Dr. çekmen, Deride beyaz lekeler halinde görülüyor, bu nedenle halk arasnda ala, alaca gibi isimleri de var dedi.

Bu beyaz lekelerin neden ve nasl olutuunu ise Dr. çekmen öyle özetledi:

Deride melanosit denen cilde rengini veren hücreler var, vücudumuzdaki baklk hücreleri bilinmeyen bir nedenle belli bölgelerdeki deriye renk veren hücreleri bir düman olarak alglyorlar ve bunlara saldryorlar, böylece bu hücreleri yok ediyorlar ve bu bölgelerde beyaz tabakalar oluuyor. Özellikle yaz aylarnda tenin bronzlamas ile birlikte daha da belirgin bir hale geliyor. Güne de bunu etkileyen faktörlerden bir tanesi, buna güne yanklar da neden oluyor, özellikle yaz aylarnda hasta says da artyor ifadelerini kulland.

Tedavisi en zor deri hastal

Vitiligonun yaylabilen bir hastalk olduunu da sözlerine ekleyen Dr. çekmen, Bu, tedavisi en zor olan cilt hastalklarndan biridir, kesin bir tedavisi yok ancak bulac deildir, vitiligosu olan hastalardan çekinmeye gerek yok, erken aamada gelinirse bir takm tedavi yöntemleri var, uzun süreli tedavilerle baz vakalarda deri eski rengine dönebiliyor. Bunun olumamas için ve yaylmamas için yaz - k güne kremi kullanlmas lazm, vitiligosu olan hastann da 2, 3 saat arayla bu güne kremini yinelemesi lazm eklinde konutu.

Vitiligonun tüm vücutta görülebildiine deinen Dr. çekmen, bunun yüz, genital bölgede daha çok görüldüünü, saç ya da kata görüldüünde saç ya da kan beyazladn anlatt.

Vitiligo bulamaz

Vitiligonun tedavisi hakknda da bilgi veren Dr. Sava çekmen, Tedavide kullandmz özel cihazlarmz var; solaryuma benzer cihazlardr bunlar. Haftada 2,3 gün bu cihazlara girip, aylar süren tedavi sonrasnda eski renge dönülmesi de olanakl olabiliyor diye konutu. Vücudumuzda beyaz bir leke gördüümüzde, mutlaka bir cilt doktoruna gitmemiz gerektiini belirten Dr. çekmen, Baz beyazlklar, açk ben, mantar vs olabilir. Vitiligo küçük balar ancak zamanla yaylr, kant olmaz, vitiligo için, wood denilen mor kla kesin tan koyuyoruz, ayrt edilemeyen durumlarda kesin tan için parça alnarak biyopsi de yaplabilir dedi.

Ana Sayfaya Git