Beyin, hastalığı hemen fark ediyor

Bilim adamları, insan beyninin, diğer kişilerdeki erken dönem hastalıkların keşfinde düşünülenden daha iyi olduğunu ortaya koydu.

Haberler 26.05.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yaymlanan çalmada, sveçteki Karolinska Enstitüsünden aratrmaclar, enfeksiyon kapm kiileri salkl olanlardan daha az beenerek sinyallere göre hareket etme eiliminde olunduunu belirtti.

çalmann lideri, Karolinska Enstitüsü Klinik Nörobilim Bölümünden Profesör Mats Olsson, Bu çalma, insan beyninin bunu kefetmede gerçekten çok iyi olduunu ve bu kefin kaçnma davrann motive ettiini gösteriyor. dedi.

Aratrmaclar, bakterinin zararsz bölümlerini enjekte ettikleri katlmclarda baklk sistemini faaliyete geçirdi.

Birkaç saat boyunca yorgunluk, ar ve ate gibi klasik bulgularn rastland katlmclardan bu süre içinde koku örnekleri alan aratrmaclar, katlmclarn fotoraflarn çekti ve görüntülerini kaydetti.

Enjekte edilen madde daha sonra katlmclarn vücudundan semptomlaryla birlikte kayboldu.

çalmada, baka bir gruptan, hem bu kiilerin hem de salkl bireylerin kokularn ve görüntülerini deerlendirmeleri istendi. Katlmclarn beyin aktiviteleri bu srada MR ile tarand.

Deneyde katlmclarn salkl kiilerin görüntü ve kokularn daha çekici bulduu tespit edildi.

Olsson, çalmalarnn, insanlarn hasta ve baklk sistemleri yapay olarak harekete geçirilen kiilerden ziyade salkl olanlarla sosyallemeyi daha çok tercih ettii ve bu kiilerle sosyallemeye daha istekli olduunu ortaya koyduunu söyledi.

Mats Olsson, Kaçnmak, eer hasta kiiyle yakn ilikiniz varsa ie yaramaz. Örnein, çocuklarnz dnda çok az kiiyi burnu akarken öpersiniz. Bu çalmayla beynin, sinyallere kar sanldndan daha duyarl olduunu gösterdik. ifadelerini kulland.

Aratrmaya, Stockholm Üniversitesi Stres Aratrmalar Enstitüsü bata olmak üzere çeitli kurulular katk salad.

Ana Sayfaya Git