Beyin kanaması yaşı 6'ya kadar düştü

Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 bin beyin kanaması vakası görüldüğünü belirten Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ali Yılmaz, "Genç yaştaki hastalarda beyin baloncuğu görülme oranında artış var. 6 yaşında dahi beyin baloncuğu gördüğümüz çocuklar var. Beyin damarlarında görülen baloncuk tedavi edilmezse kanamaya yol açabilir" dedi.

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stresli yaam, salksz beslenme, ehirleme gibi etkenler beyin saln yakndan ilgilendiriyor. Türkiyede geçtiimiz yl 7 bin beyin kanamas vakas görüldüünün altn çizen Beyin ve Sinir Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ali Ylmaz, rakamn ciddiyetine dikkat çekerek önemli uyarlarda bulundu. Aniden gelien beyin kanamalarnn ana nedeninin beyin anevrizmalar (baloncuk) olduunu söyleyen Doç. Dr. Ali Ylmaz, Trafik kazalarnda beyin kanamasyla karlaabiliriz. Ama dikkat çekmek istediimiz konu ani gelien kanamalar. Bununla ilgili rakam verebilecek olursak, geçen yl Türkiyede 7 bin vaka görüldü diye konutu.

GENETK GEç ÖNEML BR UYARI

Beyin kanamasnn nedenlerine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Ylmaz, Beyin anevrizmas için çeitli etkenler var. Bunlar çevresel etkenler, sigara, alkol ve dier damar bozukluklar ama ana etmenlerden bir tanesi genetik geçi. Bilimsel çalmalar bu hastalkta genetik geçiin daha önemli olduunu söylüyor. Bir insann yakn çevresinden biri eer beyin kanamas geçirdiyse ve bu anevrizmaya bal bir kanama ise biz bunun birinci derece yaknlarnn mutlaka kontrol altna alnmasn ve kendilerinin salk merkezinde beyin anevrizmalar açsndan kontrolden geçirilmesini istiyoruz uyarsnda bulundu.

BALONCUK PATLAMADIKçA BELRT VERMEZ

Beyin anevrizmas yani baloncuklarnn patlamadklar sürece herhangi bir belirti vermediini ifade eden Doç. Dr. Ylmaz, Patladklarnda ise beyin kanamasyla gelirler. Eer biz bu hastalar beyin kanamas geçirmeden yakalayabilirsek çok daha basit ve çok daha kolay yoldan tedavi ederiz. Kiilerin saln, hastalk sonucu sakatlk ve ölüm oranlarn düündüümüzde erken tedavinin önemi ortaya çkacaktr dedi.

BEYN KANAMASININ TEMEL NEDEN TANSYON

Beyin baloncuunu patlamaya hazr el bombas olarak gördüklerini ifade eden Doç. Dr. Ylmaz, genç yataki hastalarda görülme orannda bir art olduunu belirterek unlar söyledi:

6 yanda dahi beyin baloncuu gördüümüz hastalar var. Bizim gözlemimize göre genç yataki hastalarda beyin baloncuunda ve buna bal kanamalarda art görülüyor. Beyin baloncuunu biz el bombas olarak görüyoruz. Ne zaman patlayaca belli olmaz. Bu el bombasnn pimi ise tansiyon. Yani doal olarak u anda beyin anevrizmas olan insanlar tansiyon nedeniyle risk altndalar. Eer birinci derece yaknlarnzda beyin baloncuu varsa mutlaka siz de bir muayeneden geçmelisiniz. Stresten mümkün olduunca uzak duracaz. Tuz tüketimini mümkün olduu kadar azaltmalyz. Beyni ve vücudu besleyen ey oksijen. Ne kadar güzel ve kaliteli oksijen alrsak o kadar rahatlarz. Açk ve temiz havada yapacamza egzersizler sadece beyin salmz için deil, tüm vücut salmz için çok önemli, bunu iddetle öneriyoruz.

HASTA NE KADAR ERKEN GELRSE RSK O KADAR AZ

Bol oksijenin beyni koruyacan anlatan Doç. Dr. Ylmaz, Kanamann yeri bazen hayati merkeze yakn ise maalesef zamannz olmayabilir. Bilincini kaybetmi hasta bulursanz lütfen yan çevirin. Dilini kontrol edin ve sonrasnda hemen 112 arayn. çünkü bu zamanla yarlan bir hastalk. Hasta ne kadar erken hastaneye getirilirse o kadar iyi. Akut inmelerde 3 saat içinde hastaneye yetiin. 5 dakika içerisinde beyin hücreleri ölmeye balyor, hasar görmeye balyor burada zaman çok önemli. En kötü riskimiz hayat kayb. Kanamann yerine göre vücudun belirli bir ksmlarnda güç, his kayb, konuamama ve gözlerin görmemesi gibi etkilenen beyin bölgesinin fonksiyonuna göre birçok riskle kar karyayz. Ama yüz güldürücü olan yeni tedavi yöntemleriyle hastalarn birçounu kurtarabiliyoruz deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git