Beyin tümörünün 6 erken belirtisi!

Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme çekincesi birçok hastalıkta olduğu gibi, beyin tümöründe de erken tanı ve tedavi imkanını engelliyor. Oysa beyin tümöründe bazı sinyaller, erken teşhiste kritik önem taşıyor.

Haberler 08.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. lhan Elmac Beyin tümörünün ilk belirtilerine sahip olan kiiler mutlaka beyin cerrahisi ya da nöroloji uzmanna bavurmaldr. Hastaneye gitmeye çekinenler ilk etapta hekimle online iletiime geçebilirler.

Toplumda yaygn olarak görülen beyin tümöründe baar için tam donanml bir merkez, ekip yaklam ve multidisipliner tedavi anlay çok önemlidir diyor. Beyinde üç çeit hastalk grubu olduunu söyleyen Prof. Dr. lhan Elmac Bunlar acil, ötelenemeyen ve ötelenebilen hastalklardr. Beyin tümörleri acil ya da ötelenemeyen grup içerisinde yer alr. Dolaysyla pandemi döneminde gerekli koruyucu önlemler alnarak hastalarmz ötelemeden tedavi etmemiz gerekmektedir diye konuuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. lhan Elmac 8 Haziran Dünya Beyin Tümörü Farkndalk Günü kapsamnda beyin tümörünün öne çkan, ilk sinyallerini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bulant ve kusma

Herhangi bir mide barsak rahatszl olmad halde bulant yaknmasnn bir kaç gün devam etmesi ve giderek buna elik eden kusma beyin ile ilgili bir sorun olma ihtimalini akla getirmelidir. Özelikle bu ekilde tekrarlayan kusma ataklar nörolojik muayeneyi gerektirir.

iddetli ba ars

Kiinin ara ara olup geçen, devamllk göstermeyen ba arlar genellikle beyin ile ilgili deildir. Beyin tümörü varlnda ba ars sabah kalknca hissedilir. Kii ba ars ile uyanr ve bu ar giderek gün içerisinde azalabilir. Ba ars azar azar iddetini artrr. Kiiyi daha fazla rahatsz eder. Bann önünde, arkasnda olabilir ya da bir yerden bir yere yaylabilir. Burada beyin tümörü varlnda ba arsnn sebebi; kii uyurken oksijen gereksinimi azalr, buna bal olarak solunumun derinlik ve says düer. Ayrca kiinin yatar pozisyonda olmas mevcut beyin tümörünün çevresindeki younluu-ödemi artrr. Sonuçta kii uyand ve oturduunda kafa içi basnc artm olduundan ba ars ile uyanma söz konusu olur. Bu durumun varl nörolojik muayeneyi gerektirir.

Konuma bozukluu

Tümörün konuma merkezleri ile olan ilikisi dolaysyla kiide konuma bozukluu meydana gelebilir. Kelimeleri seçmede, dillendirmede ve pe pee kelimeleri ifade etmede zorluk olabilir ya da söylenenleri anlama bakmndan zorlanabilir. Bu durumlar olup geçebilir. Bir kere dahi olmas -düzelmi olsa bile- nörolojik muayeneyi gerektirir.

Kol ve bacakta güçsüzlük

Vücudun bir tarafnda kol ve bacak beraber ya da ayr ayr olarak uyuma veya güç kayb önemli bir bulgudur. Geçici ya da devamllk gösteriyor olmasnn önemi yoktur. Bu durum sadece parmaklarnda dahi olabilir. Önemli bir bulgudur. Nörolojik muayene gerektirir.

Görme bozukluu

Tümör görme sinirleri ya da görmenin beyin içindeki yolu üzerinde, merkezinde bas meydana getirdiinde farkl ekilde görme bozukluu olur. Bunlar tek gözde ya da her iki gözde meydana gelir. Görmenin giderek azalmas kaybolmaya yüz tutmas, kiinin baktnda d yan taraflar göremiyor olmas ya da geçici olup düzelen tekrarlayc görme kayplar önemlidir. Özellikle göz hekimi muayenesi ve sonrasnda nörolojik muayene gerektirir.

Hormonal bozukluklar

Beyin tümörü belirtilerinden biri de hormonal bozukluklar ve buna bal klinik semptomlardr. Örnein; erken ergenlik, el ve ayaklarda normal d büyüme, adet düzensizlikleri, vücutta ar derece de kllanma, troit hormonal bozukluklar, ciltte kontrol edilemeyen kzarklklar, döküntüler, kilo alma eilimi ve vücudun ya dokusunda kontrolsüz artlar önemlidir.

Ana Sayfaya Git