Beyin yorgunluğunu önlemenin yolları

Dikkat eksikliği, algılama bozukluğu, unutkanlık gibi belirtilerle ortaya çıkan beyin yorgunluğu, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Beyin yorgunluğunu atmak ve beyin sağlığını korumak için günlük yaşam içinde uygulanabilecek birkaç basit öneriyi dikkate almak önem taşıyor.

Haberler 17.01.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uz. Dr. Abdullah Özkarde, beyin yorgunluu ile baa çkmann yollar hakknda bilgi verdi.

Youn i temposu beyni yoruyor

Beyin yorgunluunun belirtileri genellikle Alzheimer hastal ile kartrlmaktadr. Ancak Alzheimer hastal genetik faktörlere dayanmyorsa genellikle 65 ya sonras ortaya çkmaktadr. Beyin yorgunluu ise özellikle youn i yaam olan herkesin karlaabilecei bir durumdur.

Beyin yorgunluuna neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadr. Rahatszln giderilebilmesi için beyin yorgunluuna neden olan faktör ya da faktörlerin belirlenebilmesi gerekmektedir.

Fazla stres yükü

çalma alann konforsuz olmas

Uyku kalitesi ve süresinin az olmas

Elektronik cihazlar

Kiinin kendisine ve ailesine yeteri kadar zaman ayramamas

Yanl beslenme alkanlklar

Baz metabolizma hastalklar ve çeitli rahatszlklar

Sevdiiniz kiiler ve ilerle vakit geçirin

Beyin yorgunluundan kurtulmann ve zihni temizlemenin en iyi yolu kiinin kendisine zaman ayrmasdr. Troitin yeterince çalmamas gibi beyin yorgunluuna sebep olan baka bir rahatszlk varsa bu hastaln da belirlenip tedavi edilmesi gerekir. Mesai saatlerinin dnda ile ilgili düüncelerden uzak durmak ve hobilerle uramak beyin yorgunluunun tedavisinde önemli bir yer tutmaktadr. Günün yorucu ve stresli ksmndan uzaklap insanlarn kendisine zaman ayrmas gerekmektedir. Bu zamanlarda özellikle toprakla zaman geçirmek ve çplak ayakla topraa basmak vücuttaki elektro manyetik yükün boalmasn salamaktadr.

B,C ve E vitamini aln

Beyin yorgunluu yaamamak için düzenli beslenmek ve öünleri atlamamak gerekmektedir. Zihin yorgunluu yaayan kiilerde unutkanlk görüldüü unutulmamaldr. Bununla baa çkabilmek için ceviz, fndk, damarl yeil sebzeler ve zeytinyal yiyecekleri tüketmek önemlidir. Bunlarn yannda B,C ve E vitaminleri destei ya da bu vitaminleri içeren belinlerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Sporun da beyin yorgunluuna iyi geldii bilinen bir gerçektir. Günlük yaplan egzersizler özellikle unutkanlk yaanmasnn önüne geçebilmektedir.

Ana Sayfaya Git