Bilim Kurulu üyesi Akın: 'Tam kapanma' ağır bir durum

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, tam kapanma tedbirini uygulamada vaka artışının tek başına neden olmayacağını söyledi. Akın, "Öyle bir vaka artışıyla karşılaşırsınız ki, hastaneleriniz yatak kapasitelerini aşılma riski ile karşılaşırsınız ya da ölüm hızlarında beklenenden fazla artışlar gözlersiniz. Gelen insanlar hizmet alamayacak derecede zor durumda kalırlar ve siz tedavi edemeden dahi insan kaybı oluşur; bu durumlarda tam kapanma düşünülebilir. Tam kapanma insanlar için çok ağır bir durum olmakla beraber gerektiği durumda uygulamaktan kaçınmamak gerekir." dedi.

Haberler 02.04.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilimsel Danma Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akn, koronavirüste günlük vaka says 40 bin bandna yükselirken, tam kapanma tedbirinin gerekli olup olmadn deerlendirdi. Akn, tam kapanmann insanlar sadece hafta sonu deil, belirli bir süre evlerinden çkmasn engellemek olduunu belirtti. Akn, Bu srada bazen sosyal destekler verebilirsiniz. Tam kapanmada belki kstl bir süre alveri zamanlarna izin verilebilir. Öyle bir vaka artyla karlarsnz ki, hastaneleriniz yatak kapasitelerini alma riski ile karlarsnz ya da ölüm hzlarnda beklenenden fazla artlar gözlersiniz. Gelen insanlar hizmet alamayacak derecede zor durumda kalrlar ve siz tedavi edemeden dahi insan kayb oluur; bu durumda tam kapanma gerekli olabilir. Ama tam kapanmayla ilgili kriterleri iyi düünmemiz lazm. Tam kapanma ülkede yaayan insanlar için çok ar bir durumdur. u anda Fransa, Almanya baz bölgelerde uyguluyor; ama sosyal desteklere çok fazla ihtiyacnz vardr. O yüzden öncelikle biz kendimiz bu aama gelmemeyi istemek zorundayz. Toplumdaki bireyler kendilerini koruyacak önlemleri almas lazm diye konutu.

HASTANELERE MÜRACAAT ARTIYOR

Prof. Dr. Akn, u anda hastanelerde yatan hasta saysnn arttn kaydederek, Hasta kabul edemeyen bir yer ben u ana kadar duymad ama birkaç gün sonra bunu duyma ansmz var. çünkü vakalar çok fazla bir ekilde artyor, hastanelere müracaat ediyorlar. Baz tablolar ar olarak geliyor. Bunun çeitli nedenleri var muhakkak. u anda hastane kapasitesi götürecek durumda; ama bizim vakalarn artn takip eden 1 hafta 10 gün hatta 15 gün sonra hastane kapasitelerimiz yüklenmeye balyor. Bu da çok önemli eylerden birisi. Bugün vaka çok fazla arttysa bilin ki Nisan aynn 10-15inde hastane kapasitemiz bu oranda artm olacak. Buna bal olarak da ar vakalarmz ve maalesef kaybettiklerimiz olabilir. O yüzden de önlem almann sras bugündür. Olabildii kadar önlemlerimizi hzl bir ekilde almamz lazm ki bundan 15-20 gün öteye ya da dier günlere dair risklerle ya da ar tablolarla karlamayalm. Türkiye u ana kadar bu ar tabloyla karlamad dedi.

50 MLYON KY AILARSAK RAHATLARIZ

Akn, a olanlarn da maske, mesafe ve temizlik kurallarna uymas gerektiini ifade ederek, A olanlar her halükarda maske, mesafe ve temizlik kurallarna uymas lazm. Eer biz 100 milyon doz ay kullanabilirsek yani 50 milyon kiiyi alam olursak Türkiyede hastaln yükünün büyük ölçüde azaldn görürüz. Hasta görmez miyiz; hasta görürüz, hastaneye yatanlar da görürüz, youn bakma yatanlar da görürüz; ama hiç olmazsa sistemi tkayacak, salk hizmetlerinin sürdürülebilirliini engelleyecek derecede bir yükle karlamayz. Gelen miktar hzla topluma uygulayarak, biz toplumun önemli bir ksmn bak hale getirebiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git